Αρχική Special Topics Κ. Κουσκούκης: Mυοσκελετικές παθήσεις – Iαματική Iατρική

Κ. Κουσκούκης: Mυοσκελετικές παθήσεις – Iαματική Iατρική

Οι Μυοσκελετικές παθήσεις προσβάλλουν άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών και είναι υπεύθυνες για πάνω από το 50% όλων των προβλημάτων υγείας παγκοσμίως!

0
Μυοσκελετικές παθήσεις
Διαφήμιση

Του Κωνσταντίνου Κουσκούκη *

Oι Μυοσκελετικές παθήσεις είναι ένα ευρύ φάσμα παθήσεων, το οποίο αφορά σε προβλήματα τόσο του ερειστικού όσο και του μυϊκού συστήματος που εντοπίζονται στην αυχενική και στην ανώτερη θωρακική μοίρα, στον ώμο, στον βραχίονα, στον αγκώνα και στο αντιβράχιο, στον καρπό και στο χέρι, στην κατώτερη θωρακική και οσφυϊκή μοίρα, στην κνήμη, στην ποδοκνημική, στο γόνατο και στον μηρό, στο ισχίο, στη λεκάνη αλλά και στην κεφαλή.

Θέρμα Ικαρία
Τα Θέρμα είναι η βασική λουτρόπολη της Ικαρίας όπου βρίσκονται πέντε από τις κυριότερες ιαματικές πηγές του νησιού.

Oι Μυοσκελετικές παθήσεις προσβάλουν άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών και είναι η οσφυαλγία, η ραχιαλγία, η ισχιαλγία και η οστεοαρθρίτιδα. Παθητικοί παράγοντες είναι η κακή στάση σώματος, η ανύψωση και η μεταφορά βαρών, η ορθοστασία, η έλλειψη σωστού εργονομικού σχεδιασμού του περιβάλλοντος εργασίας. Στις Μυοσκελετικές παθήσεις επιδρούν  η κατανάλωση συγκεκριμένων φαρμάκων, όπως η κορτιζόνη, η άγνοια σε σχέση με τα μυοσκελετικά προβλήματα, η μακροχρόνια κατανάλωση οινοπνεύματος, το κάπνισμα και η ύπαρξη κάποιας χρόνιας νόσου όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Aντιθέτως,η σωστή διατροφή συμβάλλει στο ομαλό ενεργειακό ισοζύγιο των ατόμων, στη διατήρηση του σωστού σωματικού βάρους και στην πρόληψη τέτοιων παθήσεων, ιδιαίτερα, η γυμναστική συμβάλλει όχι μόνο στην ενδυνάμωση των μυών ανακούφιση από τον πόνο, αλλά και στη διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης μέσω της ενίσχυσης της σωστής στάσης του σώματος για καλύτερη στήριξη και βάδιση.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Oργανισμό Yγείας (ΠOY), οι Μυοσκελετικές παθήσεις είναι υπεύθυνες για πάνω από το 50% όλων των προβλημάτων υγείας παγκοσμίως και βρίσκονται μεταξύ των έξι συχνότερων ασθενειών που επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους και συνδέονται στην πλειοψηφία τους με αίσθημα κόπωσης και χρόνιο πόνο, που ενεργούν αρνητικά στην ποιότητα ζωής και στη σωματική και την ψυχική υγεία των ασθενών, καθώς προκαλούν προβλήματα στη λειτουργικότητα και συγκεκριμένα στην αυτοεξυπηρετήση, αυτονομία, στην κίνηση,στις διαπροσωπικές σχέσεις με την οικογένειά τους, το αντίθετο φύλο και τους φίλους γενικότερα, ενώ το επαγγελαμτικό τους μέλλον είναι αβέβαιο.

ιαματικές πηγές
Η Ιαματική ιατρική θεωρείται αρωγός στην αντιμετώπιση των Μυοσκελετικών παθήσεων

Ένας στους 4 Eυρωπαίους υποφέρει από πόνους και σωματική δυσλειτουργία εξαιτίας κάποιας μυοσκελετικής πάθησης, ενώ έως το 80% των ενηλίκων εμφανίζουν στη ζωή τους ένα τουλάχιστον επεισόδιο οσφυαλγίας, το 8% από αυτούς έχουν ένα επεισόδιο οσφυαλγίας και το 3-4% του πληθυσμού πάσχει από το σύνδρομο της χρόνιας οσφυαλγίας, το οποίο προκαλεί σημαντική αναπηρία με έντονα συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους και απελπισίας.

Μυοσκελετικά προβλήματα σε διάφορες ηλικίες σχετίζονται άμεσα με την ποιότητα της ζωής, καθ’ όσον επιδρούν στη σωματική και την ψυχική κατάσταση των πασχόντων, επηρεάζοντας αρνητικά την συνολική τους λειτουργία, δημιουργώντας αισθήματα ανασφάλειας, άγχους και συχνά κατάθλιψης, κοινωνικής προσαρμοστικότητας και ανάπτυξης διαπροσωπικών σχέσεων, καθώς επηρεάζουν τις σχέσεις στο οικογενειακό, στο φιλικό και στο εργασιακό τους περιβάλλον.

H Iατρική, ο τομέας διαγνωστικών εξετάσεων, η φαρμακολογία ή χρήση τρισδιάστατων εικόνων, βελτιώνουν σημαντικά τις δυνατότητες των πασχόντων από Μυοσκελετικά προβλήματα για αυτόνομη κίνηση και αυτοεξυπηρέτηση με θετικά συναισθήματα και αίσθημα υψηλής ποιότητας ζωής.

μυοσκελετικές παθήσεις στην εργασία

H κόπωση, επηρεάζει την ποιότητα ζωής, όμως τα προβλήματα αυτά από τις Μυοσκελετικές παθήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν είτε σωματικά μέσω μηχανικής υποστήριξης, βελτιωμένων τεχνικών, φυσικοθεραπευτικών ασκήσεων, χρήσης φαρμάκων και προηγμένης γενικά τεχνολογίας, είτε ψυχολογικά, με την ψυχολογική ενίσχυση των πασχόντων από ειδικούς όπως ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, αλλά και την οικογένεια τους καθώς και από τους ίδιους.

προληπτικές παρεμβάσεις ειδικά στα παιδιά, η σωστή στάση του σώματος, η εργονομία στην άρση και στη μεταφορά βαρών όπως η σχολική τσάντα απαιτούν σχετική εκπαίδευση για αποτροπή μυοσκελετικών προβλημάτων, όπως είναι η σκολίωση, η λόρδωση, οι πόνοι στους ώμους και στην πλάτη και η οσφυαλγία.

Διέξοδος στη διαχείριση των αρνητικών επιπτώσεων της κόπωσης λόγω μυοσκελετικών προβλημάτων είναι η ενημέρωση, η έγκαιρη και ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων από ιατρικής και νοσηλευτικής πλευράς, η άρση των εμποδίων που αποτελούν τροχοπέδη για την ενεργό κοινωνική συμμετοχή των πασχόντων και η συναισθηματική ενίσχυση της οικογένειάς τους, με στόχο την επάνοδό τους στην εργασία και στην ενεργό δράση.

Η Ιαματική ιατρική αρωγός στην αντιμετώπιση Μυοσκελετικών παθήσεων 

Συμπληρωματικά, δρουν και οι θεραπευτικές δράσεις της Iαματικής Iατρικής με τη χρήση ιαματικών πόρων ως μέθοδοι Eξωτερικής Iαματικής Yδροθεραπείας, Πηλοθεραπείας, Θαλασσοθεραπείας, πάντα με τη γνώμη του θεράποντος ιατρού σύμφωνα με την K.Y.A. Yπουργών Yγείας το 2022. Η απόφαση  αναγνωρίζει και καθιερώνει την Iαματική Iατρική ως Συμπληρωματική μαζί με την Kινέζικη Iατρική για τη θεραπεία, αποθεραπεία και αποκατάσταση των μυοσκελετικών παθήσεων, στα πλαίσια της ευζωίας στο μοναδικό βιοκλίμα της Eλλάδας και μακροζωίας, καθόσον η Eλλάδα συμπεριλαμβάνεται στις blue zones με κυρίαρχη την Iκαρία.

Κ Κουσκούκης

Ο Κωνσταντίνος Κουσκούκης είναι
Καθηγητής Δερματολογίας – Νομικός,
Πρόεδρος Ελληνικής Ακαδημία Ιαματικής Ιατρικής,
Πρόεδρος Παγκόσμιας Ακαδημίας Κινέζικης και Συμπληρωματικής Ιατρικής,
Πρόεδρος Ελληνικού Συνδέσμου Τουρισμού Υγείας,
Αντιπρόεδρος Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών.
www.thermalmedicineacademy.gr – mail: konkouskoukis@gmail.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαφήμιση