Αρχική Special Topics Γάζα: Βομβαρδίστηκε σχολείο – Παγκόσμιο σοκ (Βίντεο)

Γάζα: Βομβαρδίστηκε σχολείο – Παγκόσμιο σοκ (Βίντεο)

Τον γύρο του κόσμου κάνει η είδηση ότι στη Γάζα βομβαρδίστηκε σχολείο που χρησιμοποιούνταν από οικογένειες ως καταφύγιο με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για δεκάδες νεκρούς. Η Χαμάς “δείχνει” ως υπεύθυνο το Ισραήλ, ενώ ο ΟΗΕ απευθύνει προειδοποιήσεις για τη δραματική κατάσταση στην περιοχή.

0
Γάζα σχολείο βομβαρδισμός
Διαφήμιση

Δεν έχουν τέλος οι βομβαρδισμοί στη Γάζα, αυτή τη φορά σε σχολείο που χρησιμοποιούνταν ως καταφύγιο από ολόκληρες οικογένειες, ενώ η Χαμάς ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ βρίσκεται πίσω  από τον βομβαρδισμό του σχολείου.

Σύνταξη: ecozen.gr

Σύμφωνα με πληροφορίες του Al Jazeera το Ισραήλ βομβάρδισε ξανά τον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια στη Λωρίδα της Γάζας και από την επίθεση αυτή τη φορά, χτυπήθηκε ένα σχολείο που χρησιμοποιούσαν ως καταφύγιο οι κάτοικοι. Υπάρχουν φόβοι για πολλούς νεκρούς. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ίδιου Μέσου, το Ισραήλ βομβάρδισε τα ξημερώματα το σχολείο Al-Fakhoura στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια στη Λωρίδα της Γάζας, το οποίο χρησιμοποιεί ο ΟΗΕ για να παρέχει καταφύγιο στους αμάχους.

 Σχολιάζοντας τον βομβαρδισμό του σχολείου al-Fakhoora, η Χαμάς αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, ότι θα θεωρήσει το Ισραήλ υπεύθυνο για την επίθεση και τα εγκλήματά του κατά παιδιών και αμάχων, ενω έκανε λόγο για τουλάχιστον 80 νεκρούς.  . Ο στρατός του Ισραήλ δεν προέβη σε σχόλιο.
Γάζα σχολείο βομβαρδισμός

Το πρώτο πλήγμα στον καταυλισμό κτύπησε το σχολείο αλ-Φαχούρα, όπου βρισκόταν μεγάλος αριθμός ασθενών, γιατροί και άνθρωποι που είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και βρέθηκαν εκεί εγκλωβισμένοι λόγω των συγκρούσεων.  Το δεύτερο πλήγμα κτύπησε κατοικία του καταυλισμού της Τζαμπαλίγια και σκότωσε 32 μέλη της ίδιας οικογένειας, ανάμεσά τους 19 παιδιά, ανακοίνωσε το υπουργείο της Χαμάς δίνοντας στην δημοσιότητα λίστα με τα ονόματα της οικογένειας Αμπού Χαμπάλ.

Ούτε ο ισραηλινός στρατός, ούτε η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες Unrwa,  σχολίασαν τους ισχυρισμούς του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

Γάζα βομβαρδισμένο τοπίο
Παλαιστίνιοι βλέπουν την καταστροφή μετά από αναφερόμενη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο Χαν Γιουνίς στη νότια Λωρίδα της Γάζας, 18 Νοεμβρίου 2023. (AP Photo/Fatima ΠΗΓΗ: timesofisrael.com

Ο υπεύθυνος της Παλαιστινιακής Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNRWA) ανέφερε  το Σάββατο 18/11 ότι έλαβε «φρικιαστικές» φωτογραφίες και τηλεοπτικά πλάνα πολλών ανθρώπων που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν από μία επίθεση σε σχολείο της UNRWA που βρίσκεται βορείως της Γάζας.

«Αυτές οι επιθέσεις δεν μπορούν να αποτελούν συνήθη φαινόμενα. Πρέπει να σταματήσουν. Μία ανθρωπιστική εκεχειρία δεν μπορεί να καθυστερεί περαιτέρω», ανέφερε ο Γενικός Επίτροπος της UNRWA Φιλίπ Λαζαρίνι στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης “X”.

Οι Ισραηλινοί στρατιώτες έδωσαν  κατά την τέταρτη συνεχόμενη ημέρα της εφόδου τους στο νοσοκομείο αλ Σίφα στη Γάζα εντολή από μεγάφωνα για την εκκένωσή του «σε μια ώρα», μετέδωσε  δημοσιογράφος του AFP που βρίσκεται εκεί. Εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνονται πεζή από το νοσοκομείο αλ Σίφα της Γάζας, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του AFP.

Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων στο AFP, 450 ασθενείς εξακολουθούν να βρίσκονται μέσα στο νοσοκομείο, καθώς δεν μπορούν να να μετακινηθούν.

Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι δεν έδωσε καμία εντολή εκκένωσης του νοσοκομείου, αλλά ότι «ανταποκρίθηκε σε αίτημα» του διευθυντή του νοσοκομείου.

Γάαζα βομβαρδιμένο τοπιο στρατιώτες
Στρατιώτες των IDF στη Λωρίδα της Γάζας σε φωτογραφία που διανεμήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2023. (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) Πηγή: https://www.timesofisrael.com/

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 2.300 ασθενείς, ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και εκτοπισμένοι βρίσκονται μέσα στο νοσοκομειακό αυτό συγκρότημα και οι ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας για την τύχη τους έχουν ενταθεί.

Ο δημοσιογράφος του AFP που βρίσκεται εκεί άκουσε το μήνυμα στα αραβικά να μεταδίδεται από μεγάφωνα το πρωί του Σαββάτου 18/11.

Ο ισραηλινός στρατός επικοινώνησε επίσης τηλεφωνικώς με τον διευθυντή του νοσοκομείου Μοχάμεντ Αμπού Σαλμίγια για να του ζητήσει “την απομάκρυνση των ασθενών, των τραυματιών, των εκτοπισμένων και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και όλοι αυτοί να πάνε με τα πόδια προς την ακτή” που βρίσκεται κοντά στο νοσοκομείο, στο δυτικό τμήμα της Πόλης της Γάζας, σε μια ώρα, όπως δήλωσε ο ίδιος στο AFP.

Εδώ και μέρες Ισραηλινοί στρατιώτες μπαίνουν στις υπηρεσίες του αλ Σίφα για να ανακρίνουν ανθρώπους στο εσωτερικό του, και κάνουν έρευνες “σε κάθε κτίριο”, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, στο νοσηλευτικό αυτό συγκρότημα, που είναι το μεγαλύτερο της Λωρίδας της Γάζας.

Ο διευθυντής του νοσοκομείου είχε ήδη αρνηθεί αυτήν την εβδομάδα προηγούμενη εντολή εκκένωσης που είχε λάβει τηλεφωνικώς, επικαλούμενος κυρίως την περιπλοκότητα μιας τέτοιας επιχείρησης.

Το Ισραήλ δηλώνει ότι η Χαμάς που βρίσκεται στην εξουσία στη Γάζα χρησιμοποιεί το νοσοκομείο ως στρατιωτική βάση και τους ασθενείς ως “ανθρώπινες ασπίδες”.

Γάζα τρόφιμα νοσοκομείο
Οι IDF μεταφέρουν τρόφιμα και νερό στο νοσοκομείο Al-Shifa στις 18 Νοεμβρίου 2023. (φωτογραφία: IDF SPOKESPERSON’S UNIT)

Το Ισραήλ ισχυρίζεται  ακόμη ότι το νοσοκομείο αλ Σίφα στεγάζει στρατηγικές υποδομές της Χαμάς, κυρίως σε σήραγγες που έχει σκάψει κάτω από το συγκρότημα, πράγμα το οποίο διαψεύδει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

Πιέζουν την κυβέρνηση του Ισραήλ οι οικογένειες των ομήρων 

Μέλη των οικογενειών των ομήρων και χιλιάδες από τους υποστηρικτές τους έφτασαν σήμερα (18/11) στην Ιερουσαλήμ στο τέλος μιας πενθήμερης πορείας τους για να βρεθούν αντιμέτωποι με την κυβέρνηση, αναφορικά με το αίτημα τους, για την απελευθέρωση και την επιστροφή των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.

Γάζα βομβαρδισμένη πόλη φωτο ΟΗΕ
Ο ΠΟΥ, εξέδωσε την Παρασκευή 17/11 νέα προειδοποίηση για την απελπιστική κατάσταση των ανθρώπων στη Γάζα, με τον αριθμό των ιατρικών εγκαταστάσεων που λειτουργούν να μην είναι “σαφώς αρκετός για να υποστηρίξει τις ατελείωτες ανάγκες” που έχουν δημιουργηθεί από τις εχθροπραξίες που διαρκούν πάνω από πέντε εβδομάδες. Πηγή: ΟΗΕ

Εκτιμάται ότι στην πορεία έλαβαν μέρος 20.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων και όσων μπήκαν στην πορεία από τον κεντρικό δρόμο που συνδέει το Τελ Αβίβ με την Ιερουσαλήμ, πιέζοντας την κυβέρνηση του Ισραήλ «για να κάνει ότι μπορεί, προκειμένου οι όμηροι να επιστρέψουν στις εστίες τους», δήλωσε ο 25χρονος Νόαμ Αλόν που κρατούσε μία φωτογραφία της φίλης του που έχει απαχθεί.

«Αναμένουμε από αυτούς ότι θα μας συναντήσουν. Περιμένουμε ότι θα μας πουν πως θα το κάνουν», είπε ο ίδιος αναφερόμενος στις κινήσεις της κυβέρνησης του Ισραήλ για την απελευθέρωση των ομήρων. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε περισσότερο. Έτσι, απαιτούμε από αυτούς να το κάνουν τώρα, με οποιοδήποτε τίμημα για την επιστροφή των ομήρων».

Πηγές: Reuters, Al Jazeera, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΗΕ
Διαφήμιση