Αρχική Special Topics Αμπέλια: Ένας ιός απειλεί την παγκόσμια παραγωγή κρασιού

Αμπέλια: Ένας ιός απειλεί την παγκόσμια παραγωγή κρασιού

Ένας ιός που προσβάλλει τα αμπέλια εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο. Η ασθένεια της κόκκινης κηλίδας μειώνει σημαντικά την ποιότητα του παραγόμενου κρασιού, γεγονός που μπορεί να απειλήσει την ύπαρξη των αμπελουργών. Μια διεθνής ομάδα ερευνητών συνοψίζει τα μέχρι σήμερα ευρήματα και τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα σχετικά με το πρόβλημα.

0
κρασιά Αρκαδίας
Διαφήμιση

 

 

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον ιολόγο φυτών της Λειψίας Björn Krenz διερευνά τον τρόπο με τον οποίο εξαπλώνεται ένας ιός, μια ιογενής ασθένεια που καταστρέφει όλο και περισσότερα αμπέλια παγκοσμίως. Προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση, δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε μόνο πώς εξαπλώνεται το παθογόνο. Πρέπει επίσης να αποσαφηνιστεί πώς ακριβώς ο ιός βλάπτει τα φυτά ή αν ενδεχομένως υπάρχουν περισσότεροι από ένας ιοί που προκαλούν τη λεγόμενη ασθένεια της κόκκινης κηλίδας της αμπέλου (GRBD). Για το λόγο αυτό, οι επιστήμονες συνόψισαν τώρα τα τρέχοντα ερευνητικά αποτελέσματα και τα αναπάντητα ερωτήματα.

αμπελια

Ποιο παθογόνο είναι;

Από το 2018 έχει καταστεί σαφές ότι ένας συγκεκριμένος ιός είναι ο αιτιολογικός παράγοντας της ασθένειας της κόκκινης κηλίδωσης στα αμπέλια, ο οποίος ονομάστηκε Grapevine Red Blotch Virus (GRBV). Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα επισημαίνει ότι υπάρχουν διάφοροι ιοί που προκαλούν ζημιές στα αμπέλια. Επομένως, είναι πιθανό να εμπλέκονται και άλλα παθογόνα στην GRBD, γράφουν. Οι Καλιφορνέζοι επιστήμονες διερευνούν, για παράδειγμα, τον ρόλο του ιού του Syrah της αμπέλου (GSyV-1), ο οποίος βλάπτει τους βλαστούς και τα σημεία εμβολιασμού των αμπελιών, αλλά οδηγεί επίσης σε ερυθροποίηση των φύλλων.

Ποια είναι η προέλευση της ασθένειας;

Η GRBD περιγράφηκε για πρώτη φορά από Καλιφορνέζους ειδικούς το 2008, όταν παρατήρησαν ασυνήθιστες κόκκινες κηλίδες στα φύλλα και κακή ωρίμανση των καρπών σε αμπέλια Cabernet Sauvignon στη Napa Valley. Ωστόσο, το παθογόνο ήταν πιθανότατα ενεργό για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Φύλλα που συλλέχθηκαν στην κομητεία Sonoma της Καλιφόρνια το 1940 όχι μόνο εμφάνισαν τα τυπικά συμπτώματα της κόκκινης κηλίδας σε μια μελέτη του 2015, αλλά περαιτέρω ανάλυση επιβεβαίωσε τη μόλυνση από τον GRBV. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι δεν επρόκειτο για έναν νεοεμφανιζόμενο ιό, αλλά ότι προφανώς υπήρχε στους αμπελώνες της Καλιφόρνιας εδώ και 74 χρόνια, σύμφωνα με τους συγγραφείς.

Από την ανακάλυψή της, η ασθένεια δεν έχει εξαπλωθεί μόνο στις ΗΠΑ, αλλά έχει εντοπιστεί και σε πολλές άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο. Σε αυτές περιλαμβάνονται το γειτονικό Μεξικό, καθώς και η Αυστραλία, η Νότια Κορέα και η Ινδία. Στην Ευρώπη, η ασθένεια της κόκκινης κηλίδας των αμπελιών βρίσκεται επίσης σε έξαρση, μεταξύ άλλων στην Ελβετία, την Ιταλία και τη Γαλλία.

ασθενεια αμπελος
Το πράσινο καμπούρης τζίτζικα θεωρείται φορέας του ιού.
(Φωτογραφία: DSMZ/Victoria Hoyle)

Ποιες ποικιλίες αμπέλου κινδυνεύουν;

Η GRBD προσβάλλει πολλές διαφορετικές ποικιλίες. Οι ποικιλίες ερυθρών οινοποιήσιμων σταφυλιών, όπως Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Malbec, Merlot, Mourvèdre, Petit Verdot, Petite Syrah, Pinot Noir και Zinfandel είναι ευπαθείς. Ωστόσο, οι λευκές ποικιλίες σταφυλιών Chardonnay, Sauvignon Blanc και Riesling προσβάλλονται επίσης από την ασθένεια. Οι ερευνητές φοβούνται ότι η ασθένεια θα μπορούσε να εξαπλωθεί οπουδήποτε εισήχθησαν μοσχεύματα από την Καλιφόρνια για αμπελοκαλλιέργεια μεταξύ 1920 και 2015, μέσω των οποίων εξαπλώνεται κυρίως η GRBD.

Πώς μεταδίδεται ο ιός;

Οι ερευνητές υποθέτουν επίσης ότι υπάρχουν έντομα που μεταδίδουν τον ιό. Σε ελεγχόμενες μελέτες στο εργαστήριο ή στο θερμοκήπιο, διαπιστώθηκε ότι αυτά θα μπορούσαν να είναι ορισμένα είδη τζιτζικιών. Σύμφωνα με την ομάδα Krenz, σε αυτά περιλαμβάνεται το πράσινο καμπούρα τζιτζίκι. Ωστόσο, τα έντομα αυτά προφανώς μεταφέρουν μόνο το παθογόνο και δεν θεωρούνται τα ίδια παράσιτα. Ομοίως, τα τζιτζίκια πιθανώς δεν χρησιμεύουν ως ξενιστές για τον ιό.

Πώς καταστρέφεται το αμπέλι;

Τα μούρα δεν υφίστανται άμεση ζημιά. Ο ιός προσβάλλει τα φύλλα, τα οποία στις κόκκινες ποικιλίες σταφυλιών χαρακτηρίζονται από κόκκινες κηλίδες και κοκκινισμένες άκρες. Στις λευκές ποικιλίες, η ασθένεια είναι λιγότερο εμφανής, με κίτρινα φύλλα και αργότερα καφετί κηλίδες (νέκρωση). Η GRBD παρεμποδίζει επίσης τη διαδικασία ωρίμανσης των μούρων.

Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται κυρίως μετά την έναρξη της ωρίμανσης των μούρων (véraison). Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του Björn Krenz, αυτό δείχνει ότι η εμφάνιση της ασθένειας σχετίζεται περισσότερο με το στάδιο ανάπτυξης της αμπέλου παρά με τη συσσώρευση ιών.

αμπελος
Τα κόκκινα αποχρωματισμένα φύλλα είναι τυπικά συμπτώματα της GRBD.
(Φωτογραφία: DSMZ/Cornell University/Marc Fuchs)

Ποιες είναι οι οικονομικές συνέπειες;

Τα κόκκινα αποχρωματισμένα φύλλα είναι τυπικά συμπτώματα της GRBD.

“Λόγω της χαμηλότερης ποιότητας οίνου που παράγεται, οι προσβεβλημένοι αμπελουργοί υφίστανται σημαντικές οικονομικές απώλειες”, λέει ο Krenz. Αμερικανοί επιστήμονες υπολόγισαν το κόστος που προκάλεσε η GRBD στην κομητεία Nappa της Καλιφόρνια το 2017 σε έως και 68.548 δολάρια ανά εκτάριο.

Ποια αντίμετρα βοηθούν;

Καθώς η ασθένεια μεταδίδεται κυρίως με μολυσμένα μοσχεύματα, το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον συνιστά κατά την αναφύτευση ή τον εμβολιασμό αμπελιών (μοσχεύματα) να χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο “καθαρό” φυτικό υλικό που έχει ελεγχθεί και πιστοποιηθεί ως απαλλαγμένο από τον ιό.

Εάν έχει προσβληθεί λιγότερο από το 30 τοις εκατό του αποθέματος, ο Krenz και η ομάδα επιστημόνων του συνιστούν την απομάκρυνση των άρρωστων αμπελιών. Εάν η επίπτωση είναι μεγαλύτερη, συνιστούν την εκρίζωση ολόκληρου του αμπελώνα. Τα μέτρα πιστοποίησης και καραντίνας έχουν καθοριστική σημασία για τον περιορισμό του GRBV, γράφουν.

 Ποια έρευνα χρειάζεται ακόμη;

Ο Krenz και η ομάδα του πιστεύουν ότι υπάρχουν ακόμη ορισμένα αναπάντητα ερωτήματα που πρέπει να διευκρινιστούν. Μεταξύ άλλων, πρέπει να διερευνηθεί πόσο διαδεδομένη είναι στην πραγματικότητα η ασθένεια. Πώς ακριβώς προκαλεί ζημιές στα αμπέλια ο GRBV; Και υπάρχουν άλλα παθογόνα και φορείς; “Η περαιτέρω έρευνα σχετικά με τον ιό της ερυθράς κηλίδωσης της αμπέλου είναι απαραίτητη για την προστασία της παγκόσμιας αμπελουργίας και τη διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξής της”, λένε οι επιστήμονες.

Πηγή: ntv.de

Διαφήμιση