Αρχική Ειδήσεις ΥΠΕΝ: Μέχρι τέλος Οκτωβρίου η δήλωση για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των επιχειρήσεων

ΥΠΕΝ: Μέχρι τέλος Οκτωβρίου η δήλωση για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των επιχειρήσεων

Περιθώριο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα έχουν οι επιχειρήσεις της χώρας προκειμένου να  συμπληρώσουν και να καταθέσουν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) όλες τις πληροφορίες που αφορούν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, καταγράφοντας για πρώτη φορά υποχρεωτικά, τις επιπτώσεις της λειτουργίας τους στο περιβάλλον.

0
ανθρακικό αποτύπωμα
Διαφήμιση
Φέτος είναι η πρώτη χρονιά, που μπαίνει σε ισχύ ο Εθνικός Κλιματικός Νόμος, σύμφωνα με τον οποίο απαιτείται η δήλωση για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ήτοι η καταγραφή σε πρώτη φάση και η μείωση αργότερα, μέσω των άρθρων 12, 19 & 20 των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προέρχονται από τις μετακινήσεις και τις δραστηριότητες των επιχειρήσεων.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες δεν πρόκειται να δοθεί παράταση και μέχρι την 31η Οκτωβρίου θα πρέπει όλες οι ΑΕ να υποβάλουν ετήσια έκθεση, πιστοποιημένη (από ανεξάρτητο διαπιστευμένο φορέα επαλήθευσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου) σχετικά με το περιβαλλοντικό ανθρακικό τους αποτύπωμα για το έτος αναφοράς 2022. Από τις απαιτήσεις του νόμου εξαιρούνται οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Σε περίπτωση μη έγκαιρης υποβολής της έκθεσης της παρ. 1, επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα (50) ευρώ για κάθε μέρα καθυστέρησης. Το πρόστιμο δεν υπερβαίνει το μηδέν κόμμα ένα τοις χιλίοις (0,01%) επί του συνολικού κύκλου εργασιών της τελευταίας χρήσης του φορέα.
Σε πρώτη φάση η καταγραφή των εκπομπών αφορά μόνο τις εκπομπές του Πεδίου 1 και του Πεδίου 2 (άμεσες εκπομπές και έμμεσες εκπομπές από κατανάλωση ενέργειας), και όπως αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) γίνεται για να υπάρξει ένα πρώτο Monitor Reporting Verifivation, δηλαδή μια επίσημη καταγραφή πιστοποιημένη από εξειδικευμένο φορέα.
εκπομπες άνθρακα

“Φάκελος” περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό το ΥΠΕΝ “φακελώνει” όλες τις επιχειρήσεις, έχοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της κάθε μίας από αυτές που δραστηριοποιείται στη χώρα μας.

Στόχος είναι, όταν ολοκληρωθεί η συγκέντρωση των στοιχείων, το υπουργείο θα μπορεί για πρώτη φορά να αποκτήσει μια συνολικά εικόνα των εκπομπών των
επιχειρήσεων της χώρας και να βγάλει συγκεντρωτικά συμπεράσματα ανά μέγεθος ή ανά κλάδο δραστηριότητας.
Σημειώνεται δε, ότι η πλατφόρμα στην οποία θα έπρεπε κανονικά να καταχωρούνται τα στοιχεία δεν είναι ακόμη έτοιμη, και οι εταιρείες καταχωρούν τα στοιχεία σε xl και τα αποστέλλουν και ακολούθως θα περαστούν στην πλατφόρμα από το Σύμβουλο που έχει αναλάβει το έργο.
Μ.Μ.
Διαφήμιση