Αρχική Special Topics ΠΟΥ: “Καμπανάκι” για τα εγκεφαλικά-Φόβος για διπλασιασμό επεισοδίων μέχρι το 2050

ΠΟΥ: “Καμπανάκι” για τα εγκεφαλικά-Φόβος για διπλασιασμό επεισοδίων μέχρι το 2050

Δεύτερη κύρια αιτία θανάτου σε παγκόσμια κλίμακα αποτελούν τα εγκεφαλικά επεισόδια, η αυξητική τάση των οποίων δημιουργούν πρόσθετες ανησυχίες στην επιστημονική κοινότητα που κάνει λόγο για διπλασιασμό των θανάτων από την εκδήλωσή τους έως το 2050. 

0
Εγκεφαλικό
Διαφήμιση

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ)κρούει το “καμπανάκι” του κινδύνου, καθώς τα στοιχεία που δίνει είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά γύρω από την επικινδυνότητα που κρύβουν τα εγκεφαλικά επεισόδια. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, ενώ αποτελεί την δεύτερη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Μάλιστα το 2020  προκάλεσε το θάνατο 6,6 εκατομμύρια θανάτους ανθρώπων.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, προκαλώντας 6,6 εκατομμύρια θανάτους το 2020. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να φθάσει τα 9,7 εκατομμύρια το 2050, σύμφωνα με τη μελέτη. Παρόλο που τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι συχνά, οι θάνατοι κατανέμονται άνισα, με το 86% να καταγράφεται σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα.

Εγκεφαλικό, εγκεφαλικά

«Οι εκτιμήσεις αυτές είναι ενδεικτικές της συνεχώς αυξανόμενης επιβάρυνσης που θα δούμε τα επόμενα χρόνια, εάν δεν αναληφθεί επείγουσα και αποτελεσματική δράση», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Βάλερι Φέιτζιν του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Όκλαντ στη Νέα Ζηλανδία.

Η δράση αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει εκστρατείες ευαισθητοποίησης, χαμηλού κόστους επιτήρηση, καλύτερες επιλογές θεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής και περιφερειακή συνεργασία, προτείνουν οι ερευνητές.

Ωστόσο, οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα εγκεφαλικά επεισόδια μπορούν να προληφθούν σε μεγάλο βαθμό. Παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η υγιεινή διατροφή, η τακτική σωματική δραστηριότητα και η διακοπή του καπνίσματος, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, όπως και η τακτική παρακολούθηση καταστάσεων της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

 

Διαφήμιση