Αρχική Special Topics Τέλος στην προσπάθεια κατασκευής προϊόντων από ανακυκλωμένα πλαστικά

Τέλος στην προσπάθεια κατασκευής προϊόντων από ανακυκλωμένα πλαστικά

Μεγαλύτερα προβλήματα -απ΄ότι λύσεις- στην προσπάθεια μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος αποδεικνύεται πως δημιουργούσε το εγχείρημα της κατασκευής προϊόντων από ανακυκλωμένα πλαστικά.

0
πλαστικά μπουκάλια
Διαφήμιση

 

“Απόδειξη” αποτελούν οι ίδιες οι πολυεθνικές, που παλιότερα είχαν κάνει «σημαία» τους τέτοια προγράμματα και τώρα αναθεωρούν και εγκαταλείπουν αυτό το «όνειρο», όπως η Lego, που ακυρώνει τις προσπάθειες να φτιάξει τα τούβλα της από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια.

Η δανέζικη εταιρεία παιχνιδιών, έκανε γνωστό ότι εγκαταλείπει το πιλοτικό της πρόγραμμα για την κατασκευή ανακυκλωμένων πλαστικών τούβλων από πεταμένα μπουκάλια, αφού σύμφωνα με τις προβλέψεις το υλικό θα είχε τελικά υψηλότερο αποτύπωμα άνθρακα.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία παρουσίασε τα πρώτα πρωτότυπα τούβλα της χρησιμοποιώντας ανακυκλωμένο PET (rPET) το 2021 ως μέρος του στόχου να έχει όλα τα προϊόντα της κατασκευασμένα από βιώσιμα υλικά μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Ωστόσο, μετά από δύο χρόνια δοκιμών, η Lego έχει πλέον ακυρώσει το έργο καθώς οι υπολογισμοί έδειξαν ότι η ανανέωση του εξοπλισμού των εργοστασίων της για την επεξεργασία rPET – αντί του ακρυλονιτριλίου βουταδιενικού στυρενίου (ABS) που χρησιμοποιείται για να σχηματίσει το 80% των τούβλων της – θα δημιουργούσε τελικά περισσότερα προβλήματα στον κύκλο ζωής του προϊόντος.

«Είναι σαν να προσπαθείς να φτιάξεις ένα ποδήλατο από ξύλο και όχι από ατσάλι», είπε ο επικεφαλής βιωσιμότητας της Lego, Τομ Μπρουκς, στους Financial Times, οι οποίος γνωστοποίησε το θέμα και πρόσθεσε:

«Για να κλιμακώσουμε την παραγωγή, το επίπεδο διαταραχής στο περιβάλλον παραγωγής ήταν τέτοιο που έπρεπε να αλλάξουμε τα πάντα στα εργοστάσιά μας. Μετά από όλα αυτά, το αποτύπωμα άνθρακα θα ήταν υψηλότερο. Ήταν απογοητευτικό».

Το rPET απαιτεί επίσης μεγάλες ποσότητες ενέργειας για επεξεργασία και ξήρανση, εξήγησε ο Brooks, καθώς και πρόσθετα χημικά, ώστε να μπορεί να ανταγωνιστεί την ανθεκτικότητα των κανονικών μπλοκ Lego.

Αντί να επαναχρησιμοποιήσει λοιπόν πλαστικά μπουκάλια, η Lego λέει ότι τώρα ότι ψάχνει να βρει βιολογικά και ανακυκλωμένα υποκατάστατα για τις επιμέρους χημικές ουσίες που συνθέτουν το ABS, καθώς και τη διερεύνηση εναλλακτικών λύσεων.

Αυτή τη στιγμή δοκιμάζονται και αναπτύσσονται τούβλα Lego κατασκευασμένα από μια σειρά εναλλακτικών βιώσιμων υλικών, συμπεριλαμβανομένων άλλων ανακυκλωμένων πλαστικών και πλαστικών που παράγονται από εναλλακτικές πηγές όπως η ηλεκτρονική μεθανόλη.

Η εταιρεία διερευνά επίσης τις δυνατότητες των βιοπλαστικών, τα οποία έχουν σχηματίσει μέρος της χλωρίδας που βρίσκεται στα κιτ Lego από το 2018, καθώς και την πρόσφατη Βοτανική Συλλογή της εταιρείας.

Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος της Lego, Niels Christiansen, δήλωσε στους FT ότι πιστεύει ότι κανένα υλικό δεν θα δίνει λύση.

«Δοκιμάσαμε εκατοντάδες και εκατοντάδες υλικά», είπε. «Απλώς δεν ήταν δυνατό να βρεθεί ένα τέτοιο υλικό».

τυοβλακια lego

Αντίθετα, μέρος της λύσης της Lego εκτιμάται ότι θα είναι η εστίαση στις σταδιακές μειώσεις των εκπομπών καθώς και σε ένα σχέδιο ανάκτησης, το οποίο η εταιρεία ελπίζει να αναπτύξει τα επόμενα χρόνια, ώστε τα ανεπιθύμητα τούβλα να μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν απευθείας σε νέα σετ ή να ανακυκλωθούν εάν δεν είναι περισσότερο λειτουργικό.

Τα νέα έρχονται μόλις ένα μήνα αφότου η εταιρεία δεσμεύτηκε να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050. Προηγουμένως, η Lego είχε δεσμευτεί μόνο για μείωση των εκπομπών κατά 37% έως το 2032 σε σύγκριση με το 2019.

Διαφήμιση