Αρχική Special Topics - 2 Support the wines of Thessaly-Πρωτοβουλία στήριξης οίνου Θεσσαλίας

Support the wines of Thessaly-Πρωτοβουλία στήριξης οίνου Θεσσαλίας

Με μια αξιέπαινη πρωτοβουλία, δυο νέοι άνθρωποι δημιούργησαν ένα εμπνευσμένο και ελπιδοφόρο σχέδιο για να στηρίξουν τα οινοποιεία της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες.Αρκεί oi καταναλωτές του καλού κρασιού να προτιμήσουν το κρασί Θεσσαλίας.

0
Κρασί Θεσσαλίας
Διαφήμιση
Η Δήμητρα Γκαϊνταρτζή και ο Κωνσταντίνος Κυδωνιεύς  δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στο χώρο του κρασιού και της γαστρονομίας. Βλέποντας την καταστροφή που έγινε με τις πρόσφατες ανεπανάληπτες πλημμύρες στην Κεντρική Ελλάδα πισωπλάτισαν την απογοήτευση και προτίμησαν τη δράση από την απραξία της απόγνωσης.  Έτσι, βρήκαν τον τρόπο να στηρίξουν τον κλάδο τους, που όπως πολλοί άλλοι κλάδοι του πρωτογενούς τομέα στην Θεσσαλία επλήγησαν καθοριστικά από την θεομηνία.
Κρασί Θεσσαλίας Δήμητρα Κωνσταντίνος
«Αναζητήσαμε τρόπους να συνδράμουμε τους επαγγελματίες της περιοχής, που όπως και όλοι οι επαγγελματίες του κλάδου τους κόπιασαν όλα τα προηγούμενα χρόνια για να “στήσουν” την επιχείρησή τους και να προσφέρουν στους καταναλωτές ποιοτικό κρασί», μας λέει ο Κωνσταντίνος.
«Σε αυτό το πλαίσιο, δημιουργήσαμε ένα πρότζεκτ, το “Support the wines of Thessaly” για τον οίνο Θεσσαλίας, το οποίο πρέπει να τονίσουμε ότι είναι μη κερδοσκοπικό, εθελοντικό και καθαρά υποστηρικτικό για την περιοχή», σημειώνει ο Κωνσταντίνος Κυδωνιεύς.
Μια αξιέπαινη πρωτοβουλία για ον οίνο της Θεσσαλίας
Τι γίνεται στην πράξη; «Παρουσιάζουμε μια πρόταση για χώρους εστίασης (εστιατόρια, wine bars κτλπ) ακριβώς με την ονομασία “Support the wines of Thessaly”. Ουσιαστικά φτιάχνουμε μια λίστα “on the side”, όπως λέμε στον χώρο μας, δηλαδή ένθετη μέσα στις τρέχουσες λίστες κρασιών των καταστημάτων, και η οποία εμπεριέχει ως πρόταση για τους καταναλωτές μόνο κρασιά της Θεσσαλίας».

«Στόχος είναι, σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες, η ενίσχυση των οινοποιείων της ευρύτερης περιοχής, και μάλιστα σε πολύ προσιτές τιμές, τις οποίες άλλωστε επιβλέπουμε προσωπικώς ώστε να μην παρατηρηθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας, με το όποιο πρόσχημα», προσθέτει ο Κωνσταντίνος.

Το εγχείρημα έχει ήδη προχωρήσει σε καταστήματα στην Αττική, σε Αθήνα και Γλυφάδα, ενώ φιλοδοξία είναι η λίστα να ενταχθεί στο μενού ακόμα περισσότερων.

Η Θεσσαλία και η παραγωγή της 

Σημειωτέον, στο γεωγραφικό ανάγλυφο της Θεσσαλίας εκτείνεται μία τεράστια πεδιάδα 14.036 χλμ² περιτριγυρισμένη από βουνά: οροσειρά της Πίνδου, Άγραφα, Όλυμπος και Κίσσαβος.
Η οικονομία της περιοχής βασίζεται κυρίως στη γεωργία, ενώ η πλειονότητα της γεωργικής γης αφορά καλλιέργειες εκτός των αμπελιών, όπως τα σιτηρά και το βαμβάκι.
Ο αμπελώνας της Θεσσαλίας με 5.9% βρίσκεται στην 6η θέση του οινικού χάρτη της Ελλάδας, ως προς την έκταση,  μεταξύ των 9 αμπελουργικών περιφερειών.
Στην ίδια θέση είναι και ως προς το πλήθος των κρασιών με 231 κωδικούς.
Οι κύριες ποικιλίες είναι οι λευκές (Ασύρτικο, Ροδίτης, Σαββατιανό, Μπατίκι, Chardonnay και Sauvignon Blanc) και οι ερυθρές (Λημνιό, Λιμνιώνα, Cabernet Sauvignon, Syrah και Cinsault) μαζί με ορισμένες ιταλικές ποικιλίες, όπως το Sangiovese και το Nebbiolo.
* Για επικοινωνία, Κων. Κυδωνιεύς 6946880935
Διαφήμιση