Αρχική Special Topics Αλλάζει απόψε η ώρα-Γυρνάμε μια ώρα πίσω τους δείκτες!

Αλλάζει απόψε η ώρα-Γυρνάμε μια ώρα πίσω τους δείκτες!

Μία ώρα παραπάνω στον Κυριακάτικο ύπνο μας αναμένεται να κερδίσουμε με την αλλαγή της ώρας απόψε το βράδυ.

0
ρολόι - Γη - ώρα - ρολόγια
Εικόνα: pixabay/Gerd Altmann
Διαφήμιση
Απόψε το βράδυ θα πρέπει να γυρίσουμε μία ώρα πίσω τους δείκτες των ρολογιών μας, όπως κάθε χρόνο, στις 04:00 τα ξημερώματα την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023, κερδίζοντας με αυτό τον τρόπο μία ώρα ύπνου.

Η αλλαγή της ώρας ισχύει και φέτος, ενώ η κατάργηση του μέτρου που είχε συζητηθεί στην Ευρώπη παλαιότερα δεν εφαρμόστηκε. Έτσι, στα τέλη Οκτώβρη και συγκεκριμένα την Κυριακή 29/10 θα πρέπει να αλλάξουμε τους δείκτες των ρολογιών κατά μία ώρα πίσω.

Η συζήτηση για την κατάργηση του μέτρου αλλαγής της ώρας είχε ξεκινήσει το 2018, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλλει σχετική πρόταση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πότε εφαρμόστηκε πρώτη φορά σε Ελλάδα και Ευρώπη η αλλαγή ώρας

Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932, στη συνέχεια όμως εγκαταλείφθηκε.

Αργότερα, κατά τη δεκαετία του ‘70, μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973, αποφασίστηκε η υιοθέτηση της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, η οποία το εφάρμοσε πια το 1975.

Στην Ευρώπη, η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε η αλλαγή ώρας ήταν το καλοκαίρι του 1916, εν μέσω πολέμου, στη Γερμανία, προκειμένου το ανθρώπινο δυναμικό να μπορεί να παράγει καλύτερα πολεμικό υλικό χωρίς να καταναλώνει ηλεκτρικό ρεύμα.

Από το 1996, ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την Άνοιξη, συνηθίζεται να γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά. Αυτό συμβαίνει έτσι ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μια ώρα επιπλέον, ενώ το φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω. Ωστόσο, η Ισλανδία δεν έχει υιοθετήσει το μέτρο.

Η Λευκορωσία σταμάτησε την εναλλαγή ώρας μετά το 2011 και υιοθέτησε μόνιμα τη θερινή ώρα για να συμβαδίσει με την αλλαγή που είχε κάνει αρχικά η Ρωσία. Από τις 27 Απριλίου 2011 και με διάταγμα του Ρώσου (τότε) προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ καθιερώθηκε η θερινή ώρα Μόσχας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

roloi ora allagi 1024x683

Ποιες είναι οι ώρες κοινής ησυχίας την χειμερινή περίοδο

Σύμφωνα με την Αστυνομική Διάταξη 3 του 1996 οι ώρες μεσημβρινής και νυκτερινής ησυχίας είναι οι ακόλουθες:

  • Κατά τη θερινή περίοδο από 15:00 έως 17:30 και από 23:00 έως 07:00.
  • Κατά τη χειμερινή περίοδο από 15:30 έως 17:30 και από 22:00 έως 07:30.

Θερινή περίοδος, λογίζεται το χρονικό διάστημα από την 1 Απριλίου έως την 30 Σεπτεμβρίου.

Χειμερινή περίοδος, λογίζεται το χρονικό διάστημα, από την 1 Οκτωβρίου έως την 31 Μαρτίου.

Διαφήμιση