Αρχική Ελλάδα Τι χάνουμε; Τι κερδίζουμε από την αλλαγή ώρας;

Τι χάνουμε; Τι κερδίζουμε από την αλλαγή ώρας;

Η Άνοιξη ήρθε για τα καλά και μαζί και η υποχρέωση της χώρας μας να μπει σε …εαρινούς ρυθμούς με την αλλαγή του δείκτη του ρολογιού μία ώρα μπροστά την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου.

0
Ρολόι - Ώρα
Διαφήμιση

 

 

Η ώρα έφθασε και έτσι τα ξημερώματα Κυριακής, 26 Μαρτίου όλη η Ελλάδα καλείται να συγχρονίσει τα ρολόγια της, μεταθέτοντας τον χρόνο μία ώρα αργότερα. Η κίνηση αυτή έχει ως συνέπεια την διαταραχή του ανθρώπινου βιορυθμού, καθώς το ρολόι αντί για 3.00 π.μ τα ξημερώματα θα δείξει αυτομάτως 4.00 π.μ., με αποτέλεσμα να χάνεται μία ολόκληρη ώρα από τον πολυπόθητο και για πολλούς πολύτιμο ύπνο τους. Ο ανθρώπινος οργανισμός, όπως όλοι οι επιστήμονες έχουν παραδεχτεί, υποβάλλεται σε μίας μορφής σοκ, μέχρις ότου συνηθίσει τα νέα δεδομένα. Αυτός εξάλλου είναι και ένας από τους λόγους που εδώ και χρόνια συζητάται η κατάργηση της αλλαγής της ώρας σε επίπεδο Ε.Ε. , χωρίς ωστόσο να εφαρμόζεται μέχρι στιγμής στην πράξη. Βέβαια, στα θετικά της αλλαγής περιλαμβάνεται η μεγαλύτερη ημέρα, την οποία κερδίζει ο άνθρωπος, υπερκεράζοντας κάπως την απώλεια του χαμένου ύπνου.

Πότε και γιατί θεσπίστηκε η θερινή ώρα;

Πριν 46 περίπου χρόνια καθιερώθηκε η αλλαγή της ώρας στην  Ευρώπη. Με αφορμή την τότε πετρελαϊκή κρίση, η Ευρώπη αποφασίζει το 1976 να καθιερώσει τη θερινή ώρα, προκειμένου να υπάρξει αξιοποίηση του ηλιακού φωτός για τις ώρες εργασίας, αλλά και να επιτευχθεί ο στόχος εξοικονόμησης ενέργειας. 42 χρόνια αργότερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να βάλει τέλος σε αυτή τη συνήθεια, της αλλαγής της ώρας 2 φορές το χρόνο-Οκτώβριο και Μάρτιο αντίστοιχα-υιοθετώντας τον Φεβρουάριο του 2018 ψήφισμα υπέρ της κατάργησης της θερινής ώρας. Βασικό επιχείρημα αυτής της απόφασης αποτέλεσε τόσο η επιβλαβής συνέπεια στην ανθρώπινη υγεία όσο και στη γεωργία και στην οδική ασφάλεια. Μάλιστα σε δηλώσεις της τότε η επίτροπος Μεταφορών Βιολέτα Μπουλτς, η οποία παρέστη στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο τόνιζε χαρακτηριστικά: «Αν, λοιπόν, αποφασίσουμε ποτέ να καταργήσουμε την αλλαγή της ώρας, αυτό πρέπει να γίνει μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης με συντονισμένο και ενιαίο τρόπο». Μάλιστα, η τότε Γαλλίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων Καρίμα Ντελί, η οποία ήταν πρόεδρος της επιτροπής Μεταφορών του ΕΚ, παραδέχτηκε  ότι «η έλλειψη ύπνου που επιφέρει η αλλαγή της ώρας προκαλεί προβλήματα στην οδική ασφάλεια. Είναι η αιτία για μεγάλο αριθμό ατυχημάτων για τους πιο ευάλωτους και εννοώ τους πεζούς και τους ποδηλάτες».
Το ψήφισμα του 2018 υιοθετήθηκε με 384 ψήφους υπέρ, 153 κατά, και 12 αποχές.

Η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου υποδομών και μεταφορών

Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 26 Μαρτίου 2023, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ.

ευρωπαϊκό κοινοβούλιο

Τι ισχύει αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη

 Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν ακόμη και σήμερα στην Ευρώπη  οι χώρες της ΕΕ κατανέμονται σε τρεις διαφορετικές ωριαίες ατράκτους:
-την ώρα της δυτικής Ευρώπης (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο),
-την ώρα της κεντρικής Ευρώπης (17 χώρες) και
-την ώρα της ανατολικής Ευρώπης (Ελλάδα, Κύπρος, Βουλγαρία, Εσθονία, Φινλανδία, Λετονία, Λιθουανία και Ρουμανία)

Σημειώνεται πως το ζήτημα της κατάργησης του μέτρου της αλλαγής της ώρας και της εναλλαγής μεταξύ χειμερινής και θερινής ώρας και αντίστροφα έχει παγώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν και οι αλλαγές θα έπρεπε να αρχίσουν να υλοποιούνται από το 2021, οι συζητήσεις γύρω από το θέμα πάγωσαν λόγο πριν μπει στην ζωή μας η πανδημία COVID-19. Ένας ακόμη παράγοντας που να έπαιξε ενδεχομένως λόγο φαίνεται να ήταν το Brexit και η πιθανότητα να υπάρξουν διαφορετικές εποχές στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και στη Βόρεια Ιρλανδία που διοικείται από τη Βρετανία. Υπό το πρίσμα αυτό οι διατάξεις του ψηφίσματος του 2018 φαίνεται να αποδυναμώθηκαν, αφήνοντας το ερώτημα για το αν και πότε ή ποτέ  η Ε.Ε. θα εφαρμόσει ή όχι αυτό το μέτρο.

 

Διαφήμιση