Αρχική Ενέργεια Επιδότηση ρεύματος: Στα 15€/MWh σε νοικοκυριά – Δύο νέα προγράμματα από τον...

Επιδότηση ρεύματος: Στα 15€/MWh σε νοικοκυριά – Δύο νέα προγράμματα από τον Απρίλιο

Ξεκινούν άμεσα δύο νέα προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης.

Σύνταξη: ecozen.gr

0
ρεύμα - τιμές
Διαφήμιση

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ανακοίνωσε σήμερα τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας για τον μήνα Απρίλιο απέναντι στη διεθνή ενεργειακή κρίση.

Τον Απρίλιο, οι καταναλωτές θα δουν ακόμη πιο μειωμένους τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, σε σχέση με αυτούς του Μαρτίου.

Πιο συγκεκριμένα όσον αφορά το μήνα Απρίλιο, για την επιδότηση ηλεκτρικής ενέργειας σε οικιακά τιμολόγια:

ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΔΕΚΟ ΔΕΗ ΚΑΙ ΕΥΔΑΠ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΕΥΡΩ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI) - Επιδότηση ρεύματος - ρεύμα
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου:

  • Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 kWh, η επιδότηση θα είναι 15 €/MWh. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
  • Την ίδια επιδότηση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.
  • Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ανέρχεται στα 54 €/MWh, απορροφώντας το σύνολο σχεδόν της αύξησης.
  • Για τους αγρότες, η επιδότηση ανέρχεται στα 15€/MWh.

Σημειώνεται ότι η αξία της επιδότησης του ρεύματος για νοικοκυριά και αγρότες τον Απρίλιο ανέρχεται στα 24,4 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Κ. Σκρέκα η κυβέρνηση έχει διαθέσει τους τελευταίους 20 μήνες περισσότερα από 9 δισ. ευρώ για να στηρίξει την ελληνική κοινωνία απέναντι στην πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση. Το 70% αυτό του ποσού προέρχεται από τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, και των εσόδων από τις δημοπρασίες αερίων των θερμοκηπίου, επιβαρύνοντας όσο το δυνατόν λιγότερο τον κρατικό προϋπολογισμό.

[355458] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΩΣΤΑ ΣΚΡΕΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Τα δύο προγράμματα του ΥΠΕΝ για την ηλιακή ενέργεια

Τα δύο προγράμματα που έχει θέσει σε εφαρμογή το ΥΠΕΝ δύο σπουδαία εκμεταλλεύονται το άπλετο ηλιακό δυναμικό της χώρας μας, προς όφελος των πολιτών.

  1. Το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα», ύψους 100 εκατ. ευρώ, από το οποίο θα επωφεληθούν άμεσα τουλάχιστον 120.000 νοικοκυριά. Υπολογίζεται ότι η κατανάλωση ρεύματος για τη χρήση ζεστού νερού θα μειωθεί κατά περίπου 65%.
  2. Το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», ύψους 200 εκατ. ευρώ, με σημαντικές επιδοτήσεις, έως 75% για νοικοκυριά και 60% αγρότες. Η εξοικονόμηση στους λογαριασμούς ενέργειας μπορεί να φτάσει και τα 3 χιλ. ευρώ ετησίως.

Ο υπουργός δήλωσε ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα ξεκινήσουν δύο ακόμα προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης:

  • το «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους»
  • το «Εξοικονομώ 2023»

«Συνεπείς στη δέσμευσή μας, βρισκόμαστε εδώ για 20ο συνεχόμενο μήνα και προστατεύουμε αποτελεσματικά νοικοκυριά και αγρότες από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης. Γιατί η ενεργειακή κρίση συνεχίζεται. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε για όσο αυτό χρειαστεί» καταλήγει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

 

 

Διαφήμιση