Αρχική Special Topics Θεσσαλία Daniel: Μάχη για καθαρό νερό και αποκατάσταση των ζημιών-Ανθρωπιστική βοήθεια ...

Θεσσαλία Daniel: Μάχη για καθαρό νερό και αποκατάσταση των ζημιών-Ανθρωπιστική βοήθεια του στρατού στη Λάρισα (Βίντεο)

Η Θεσσαλία 12 ημέρες μετά το καταστροφικό χτύπημα του Daniel, δίνει μάχη για καθαρό νερό, αλλά και για να φύγουν οι τόνοι λάσπης που έχουν καλύψει τα πάντα σε κάθε χωριό, καταστρέφοντας ουσιαστικά ο, τι δεν παρέσυραν οι χείμαρροι

0
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ DANIEL ( ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ / EUROKINISSI)
Καταστροφές στο χωριό Σωτηρία της Θεσσαλίας. (ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ / EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Στη Θεσσαλία, 12 ημέρες μετά τη βιβλική καταστροφή που άλλαξε  τον χάρτη της Ελλάδας, οι κάτοικοι παραμένουν χωρίς καθαρό νερό και ο Βόλος χωρίς καθόλου νερό, ενώ χιλιάδες άνθρωποι δίνουν μάχη με τις λάσπες που κάλυψαν το βιός τους. Την ίδια  στιγμή, τα νερά στη λίμνη Κάρλα παραμένουν στα ίδια επίπεδα.

Σύνταξη: ecozen.gr

[363469] ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ DANIEL / Η ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΑΣΠΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ 8Η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Στιγμιότυπα από την Φαρκαδόνα Τρικάλων, ακόμη και οι περίφημες επιγραφές για τη διάθεση κονδυλίων για την κατασκευή έργων (!) θάφτηκαν στα νερά των χειμάρρων. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Συνεχίζονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Μαγνησίας, μετά τη θεομηνία που σάρωσε την περιοχή την προηγούμενη εβδομάδα,=. Όπως σε ολόκληρη τη Θεσσαλία τα πλέον σημαντικά αφορούν την  υδροδότηση με καθαρό πόσιμο νερό, ο καθαρισμός των κατοικιών και των δρόμων από τους τόνους λάσπης και  η αποκατάσταση της  κατεστραμμένης οδοποιίας κυρίως στο Πήλιο, αποτελούν κάποιες από τις  βασικές προτεραιότητες.

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ DANIEL ( ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ / EUROKINISSI)
Μάχη με τις λάσπες που έχουν καλύψει τα πάντα…ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ / EUROKINISSI)

Στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας, στο Βόλο,  για  12η ημέρα δεν υπάρχει πόσιμο νερό στα σπίτια και τις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα ο εφιάλτης να μην έχει τέλος για τους 200.000 περίπου κατοίκους της περιοχής.  

Η ΔΕΥΑ Μείζονος Βόλου, σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ, δίνουν πραγματικό αγώνα για την αποκατάσταση της υδροδότησης με πόσιμο νερό, αλλά η πλήρης σχεδόν καταστροφή του συστήματος άντλησης και διανομής κάνει την κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη και ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος ανακοίνωσε την Παρασκευή (15/9)  ότι το καθαρό πόσιμο νερό θα τρέξει ξανά στις βρύσες μετά από περίπου ένα 20ήμερο .

Παράλληλα ο καθαρισμός των σπιτιών και των επιχειρήσεων που πλημμύρισαν σε πολλές συνοικίες του Βόλου συνεχίζεται και οι άνθρωποι προσπαθούν να βάλουν σε τάξη την ζωή τους αφού βλέπουν κατεστραμμένη την περιουσία τους.

Καταβάλλονται προσπάθειες να καθαρισθούν στοιχειωδώς οι δρόμοι από την λάσπη, το χώμα και τα σκουπίδια στον Βόλο αλλά η έλλειψη νερού καθιστά δύσκολη την προσπάθεια των συνεργείων του Δήμου Βόλου.

Την ίδια ώρα τεχνικά συνεργεία καθαρίζουν τον χείμαρρο Κραυσίδωνα αφού η κοίτη του ανέβηκε πάνω από ένα μέτρο, μετά τις πλημμύρες, εξαιτίας των φερτών υλών και των τεραστίων ποσοτήτων πέτρας που κατέβασε από το Πήλιο και έτσι είναι εντυπωσιακές οι εικόνες από τα βουνά πέτρας που συσσωρεύονται για να απομακρυνθούν από την κοίτη, ενώ δύο ημέρες πριν σημειώθηκαν μικροεπεισόδια μεταξύ κατοίκων της περιοχής και συνεργείου που προσπάθησε να κόψει και να απομακρύνει δέντρα από την κοίτη του χειμάρρου και που εμπόδιζαν την ομαλή ροή των νερών με αποτέλεσμα υπερχείλιση και την πλημμύρα σε πολλές συνοικίες. Οι κάτοικοι αντέδρασαν στην κοπή των δέντρων, παρά τα προβλήματα που προκλήθηκαν από αυτά.

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΙΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΟΥ ΟΣΕ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΑΡΜΕΝΙΟΥ (ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ / EUROKINISSI)
Καταστροφές στις σιδηροδρομικές γραμμές στο ύψος του χωριού Αρμενίου. (ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ / EUROKINISSI)

Τα σχολεία όλων των βαθμίδων στη Μαγνησία και τη Θεσσαλία γενικότερα δεν θα λειτουργήσουν ούτε την προσεχή εβδομάδα με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, δεδομένου ότι όχι μόνο δεν υπάρχει καθαρό νερό, αλλά ούτε ικανή ποσότητα για να ξεπλυθούν δρόμοι και εγκαταστάσεις

Στο Νότιο Πήλιο πέραν των τεράστιων καταστροφών στην οδοποιία και σε άλλες νευραλγικές υποδομές της περιοχής πολλά χωριά και κωμοπόλεις εξακολουθούν και εκεί να μην έχουν πόσιμο νερό, ενώ συνεχίζεται η  διανομή εμφιαλωμένου νερού.

Επίσης ζητήθηκε από το Κοινωφελές Ίδρυμα Λασκαρίδη να διατεθεί το περίφημο σκάφος “Typhoon” που κινείται στο Αιγαίο και περισυλλέγει απορρίμματα στη θάλασσα, να μετακινηθεί στον Παγασητικό και να συλλέξει τους χιλιάδες τόνους φερτών υλών που υπάρχουν στην επιφάνεια του κλειστού κόλπου και στις ακτές για να επανέλθει και ο Τουρισμός σε κανονικά επίπεδα.

Η αγωνία για το επίπεδο των νερών της λίμνης Κάρλας συνεχίζεται και υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα αφού έχει σταματήσει να ανέρχεται η στάθμη των νερών και να απειλούνται τα παρακάρλια χωριά και κωμοπόλεις.

Λάρισσα πολυκατοικίες πλημμύρα

Δύο μεγάλες πολυκατοικίες στην περιοχή των Αμπελοκήπων εκκενώθηκαν εκτάκτως με απόφαση του Δήμου Λαρισαίων, εξαιτίας διαταραχής εδάφους, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση στους ενοίκους, αλλά και στους γείτονες αυτών. Ο λόγος της απόφασης είναι πως υπάρχει στατικός κίνδυνος για τα δύο κτίρια, σύμφωνα με τους αρμόδιους, καθώς έδαφος βγήκε από τα θεμέλια εξαιτίας των πλημμυρών που προκλήθηκαν από την έντονη κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών  Τα δύο πολυώροφα κτίρια, στα οποία βρίσκονται πολλά διαμερίσματα ανά όροφο έχουν ενδιάμεσά τους ένα οικόπεδο το οποίο σκάφτηκε για να μπουν θεμέλια με σκοπό να ανεγερθεί νέο κτίριο. Όμως το σκαμμένο σημείο γέμισε νερό και το νερό εν συνεχεία «έφαγε» χώμα από θεμέλια των διπλανών κτιρίων. Τα  κτίρια βρίσκονται επί της οδού Γουλιανού στους Αμπελόκηπους και η εφημερίδα «Ελευθερία»  συνομίλησε με ενοίκους οι οποίοι με φόβο και ρίσκο, όπως δήλωσαν, έμπαιναν στα σπίτια τους για να πάρουν και τα τελευταία πράγματα, θέλοντας να μετακομίσουν.

Ανθρωπιστική βοήθεια στη Λάρισα

202309161527541425
Είδη πρώτης ανάγκης που συγκεντρώθηκαν εθελοντικά από Στρατιωτικές Μονάδες σε όλη τη χώρα, παραδόθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου στην 1η Στρατιά.

Εν τω μεταξύ, είδη ανάγκης ένδυσης, υπόδησης, κλινοσκεπάσματα, συσκευασμένα τρόφιμα και άλλα, μεταφέρθηκαν με 38 φορτηγά και θα προωθηθούν μέσω της Περιφέρειας στους πληγέντες, από τα πλημμυρικά φαινόμενα, πολίτες της Θεσσαλίας.

Φωτογραφίες – βίντεο: Κώστας Τσιάρας / onlarissa.gr

 

Διαφήμιση