Αρχική Special Topics Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων Λάρισα: Νέα κρούσματα σαλμονέλας – Οι περιοχές με ακατάλληλο...

Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων Λάρισα: Νέα κρούσματα σαλμονέλας – Οι περιοχές με ακατάλληλο νερό (Βίντεο)

Τη λίστα με τις περιοχές όπου το νερό είναι ακατάλληλο έδωσε το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα. Παράλληλα, δόθηκαν στοιχεία για τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας αλλά και για την κατάσταση των κτιρίων που έχουν ελεγχθεί.

0
ΕΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΛΙΜΝΗ ΚΑΡΛΑ ΕΓΙΝΕ Ο ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΣ ΚΑΜΠΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ (ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ / EUROKINISSI)
(ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ / EUROKINISSI)
Διαφήμιση

 

Σε νέα ενημέρωση προχώρησε το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, στη Λάρισα, σχετικά με την πορεία των εργασιών αποκατάστασης και των δράσεων αντιμετώπισης προβλημάτων και θωράκισης της δημόσιας υγείας, μετά την επέλαση της καταστροφικής κακοκαιρίας Daniel στη Θεσσαλία.

Σύνταξη: ecozen.gr

Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, τον υφυπουργό Υποδομών, Νίκο Ταχιάο, τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιο για θέματα Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, Χρήστο Τριαντόπουλο, και τον αναπληρωτή Εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννη Αρτοποιό.

 

Όπως είπε η κυρία Αγαπηδάκη, έχουν εντοπιστεί δύο κρούσματα σαλμονέλας στη Θεσσαλία, ενώ επίσης έχουν καταγραφεί 53 νέα κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 66 νέα κρούσματα λοίμωξης του αναπνευστικού. Συνολικά, μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 234 περιστατικά γαστρεντερίτιδας και 254 που αφορούν λοίμωξη του αναπνευστικού.

Παράλληλα καταγράφηκε μια μικρή συρροή κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στην Σκιάθο που σήμερα, με 12 ενεργά περιστατικά, βαίνει μειούμενη και δεν σχετίζεται ως φαίνεται με τα πλημμυρικά φαινόμενα.

[363469] ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ DANIEL / Η ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΑΣΠΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ 8Η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Η μάχη με το νερό και την λάσπη, συνεχίζεται στην Θεσσαλία για 8η ημέρα σήμερα μετά το καταστροφικό κύμα κακοκαιρίας Daniel που έπνιξε Στιγμιότυπα από την Φαρκαδόνα Τρικάλων, (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Αντίστοιχη περίπτωση συρροής κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας υπήρξε στην περιοχή των Σοφάδων με επτά νέες δηλώσεις σήμερα. Η αύξηση αυτή είναι υπό διερεύνηση και δεν παρατηρείται καμία άλλη συρροή στις πληγείσες περιοχές.

Όσον αφορά τις νοσηλείες για γαστρεντερίτιδα, έχουμε πέντε νέες στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και τρεις στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων. Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, τον υφυπουργό Υποδομών, Νίκο Ταχιάο, τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιο για θέματα Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, Χρήστο Τριαντόπουλο, και τον αναπληρωτή Εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννη Αρτοποιό.

Συντονιστικό Όργανο ΄Λάρισα

Το σύνολο των νοσηλευομένων  στις δομές υγείας σε όλη την περιοχή είναι σήμερα 15.Αντίστοιχα, όσον αφορά τις λοιμώξεις αναπνευστικού  έχουμε 7 νέες νοσηλείες στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και μια στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου ενώ το σύνολο ανέρχεται σε 13. Όπως εξήγησε, στους Δήμους Λάρισας, Ελασσόνας, Τυρνάβου και Αγιάς το νερό είναι κατάλληλο, όπως επίσης και στις περιοχές του Δήμου Τεμπών Νέσσωνας, Μακρυχώρι, Γόννοι, Κάτω Όλυμπος και Ιστορική Κοινότητα Αμπελακίων.

Το νερό είναι ακατάλληλο προς πόση στις υπόλοιπες περιοχές του Δήμου Τεμπών που δεν αναφέρθηκαν παραπάνω και στους Δήμους Κιλελέρ και Φαρσάλων.

Η Ειρήνη Αγαπηδάκη τόνισε ότι το νερό παραμένει ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση στους δήμους Τρικκαίων, στις περιοχές Παλαιόπυργο και Ράξα, ενώ σε ολόκληρο τον Δήμο Αργιθέας και στον Δήμο Πύλης στις περιοχές Φυλίρας, Ελευθοχωρίου, Φήκης, Μουργιάς, Αγίου Βυσσαρίωνος, Δροσερού, Πηγής, Πύλης, Γότθων, Πυαλίας, Παλαιομοναστήρου, το νερό κρίνεται κατάλληλο.

12.319 οριστικές και 4.262 προσωρινές αιτήσεις κρατικής αρωγής

“Συνεχίζεται με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς το έργο στήριξης και αποκατάστασης, συνεχίζεται από όλους τους εμπλεκομένους στο πεδίο, δίπλα στους πολίτες, που δοκιμάζονται σε αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές” τόνισε σε ενημέρωσή του το απόγευμα του Σαββάτου 16/9 ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ (ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ / EUROKINISSI)
Καταστροφές στην εκκλησία Αγία Παρασκευή και στη γέφυρα στα Τέμπη. Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023 (ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ / EUROKINISSI)

“Μέλημα να κινούμαστε όσο πιο γρήγορα γίνεται και όσο πιο αποτελεσματικά, αυτό κάναμε και στο σκέλος των αποζημιώσεων” σημείωσε ο κ. Τριαντόπουλος προσθέτοντας ότι μετά τη χθεσινή καταβολή των πρώτων αποζημιώσεων, περίπου 25 εκατ. ευρώ, συνεχίζεται η διαδικασία και θα ακολουθήσουν και άλλες καταβολές τις επόμενες ημέρες.

Όπως γνωστοποίησε ο υφυπουργός, μέχρι το μεσημέρι  του Σαββάτου στην πλατφόρμα της κρατικής αρωγής, https://arogi.gov.gr/ έχουν υποβληθεί 12.319 οριστικές αιτήσεις, καθώς και 4.262 προσωρινές αιτήσεις.

Παράλληλα, όπως υπογράμμισε, από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, συνεχίζεται το έργο των κλιμακίων για τις αυτοψίες και τις καταγραφές από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής. Σύμφωνα με τον κ. Τριαντόπουλο, εκτιμάται ότι με την ολοκλήρωση του σημερινού έργου θα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 10.00 αυτοψίες από τα κλιμάκια, τα οποία δεν εστιάζουν μόνο στα προβλήματα στην οικοσκευή των κατοικιών αλλά και στις βλάβες που παρουσιάζουν τα κτήρια.

“Μέχρι χθες (Παρασκευή 15/9) ο αριθμός των καταγραφών των ζημιών σε κτήρια, κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους έχει ανέλθει σε 247 και αναφέρομαι στις βλάβες στη δομή των κτηρίων αυτών. 143 χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση, δηλαδή ως κόκκινα, 92 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά ακατάλληλα για χρήση μέχρι να επισκευαστούν δηλαδή ως κίτρινα, και 12 ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών, δηλαδή ως πράσινα” δήλωσε ο κ. Τριαντόπουλος, ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε ότι οι σχετικοί έλεγχοι συνεχίζονται με τα κτήρια αυτά να εντάσσονται στο πλαίσιο κάλυψης της στεγαστικής συνδρομής.

Στη συνέχεια ο κ. Τριαντόπουλος επανέλαβε το πλαίσιο της κρατικής αρωγής το οποίο, μεταξύ άλλων, καλύπτει την οικοσκευή, τις πρώτες ανάγκες, την αποκατάσταση των σπιτιών και των κτηρίων οποιαδήποτε χρήσης, την επιδότηση προς τις επιχειρήσεις και τις κτηνοτροφικές μονάδες, την κάλυψη των ζημιών σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις συμπεριλαμβάνοντας και το αίγιο κεφάλαιο και την επιδότηση ενοικίου και συγκατοίκησης.

Διαφήμιση