Αρχική Special Topics Οι καλύτερες φωτογραφίες της χρονιάς με φόντο τη μαγεία του διαστήματος!

Οι καλύτερες φωτογραφίες της χρονιάς με φόντο τη μαγεία του διαστήματος!

Tη μαγεία του διαστήματος με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο κατάφεραν να αποτυπώσουν ορισμένες φωτογραφίες, ξεχωρίζοντας από 4.000 συνολικά συμμετοχές από 64 χώρες!

0
G 247034 11 Andromeda Unexpected 1024x580
(“Andromeda, Unexpected”, Marcel Drechsler, Xavier Strottner & Yann Sainty)
Διαφήμιση
Φέτος ο διαγωνισμός, ο οποίος διοργανώνεται για 15η χρονιά, προσέλκυσε περισσότερες από 4.000 συμμετοχές από 64 χώρες, που έσπευσαν να αποτυπώσουν τη μαγεία του διαστήματος μέσα από τη δική τους οπτική ματιά!

Μια ομάδα ερασιτεχνών αστρονόμων κέρδισε το κορυφαίο βραβείο στον φετινό διαγωνισμό φωτογραφίας αστρονομίας «Astronomy Photographer of the Year 2023» του Βασιλικού Αστεροσκοπείου του Γκρίνουιτς, με μια εξαιρετική φωτογραφία που απεικονίζει τον γαλαξία της Ανδρομέδας. Η φωτογραφία των Marcel Drechsler, Xavier Strottner και Yann Sainty αποτυπώνει τη μαγεία του διαστήματος, απεικονίζοντας ένα τεράστιο μπλε τόξο πλάσματος δίπλα στον γαλαξία της Ανδρομέδας, τον πλησιέστερο σε μας γιγάντιο σπειροειδή γαλαξία, τον οποίο ερευνούν σήμερα οι επιστήμονες.

Αυτές είναι οι καλύτερες φωτογραφίες αστρονομίας για το 2023
(“Andromeda, Unexpected”, Marcel Drechsler, Xavier Strottner, Yann Sainty)

Φέτος ο διαγωνισμός, ο οποίος διοργανώνεται για 15η χρονιά, προσέλκυσε περισσότερες από 4.000 συμμετοχές από 64 χώρες. Από αστραφτερά αστέρια και λαμπερούς γαλαξίες μέχρι φλογερούς ήλιους και ασημένια φεγγάρια, ο διαγωνισμός προσέλκυσε εντυπωσιακές φωτογραφίες σε κατηγορίες όπως Γαλαξίες, Σελήνη, Ήλιος, Άνθρωποι και Διάστημα, Πλανήτες, Κομήτες και Αστεροειδείς, Ουράνια τοπία και Αστέρια και Νεφελώματα. Δόθηκαν επίσης βραβεία για την Καινοτομία στην Εικόνα καθώς και σε νέους φωτογράφους.

Αυτές είναι οι καλύτερες φωτογραφίες αστρονομίας για το 2023
(“The Running Chicken Nebula”, Runwei Xu & Binyu Wang)

Η φωτογραφία που διακρίθηκε στην κατηγορία «Άνθρωποι και Διάστημα» πήρε την έμπνευση της από την ταινία επιστημονικής φαντασίας του Στίβεν Σπίλμπεργκ «Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου». Σε διάστημα μιας ώρας, η Katie McGuinness τράβηξε περισσότερες από 150 φωτογραφίες του γλυπτού Haslingden’s Halo που βρίσκεται στους λόφους του Lancashire στο Ηνωμένο Βασιλείο. Η φωτογράφος συνδύασε αυτές τις εικόνες για να δείξει τη φαινομενική περιστροφή των άστρων γύρω από τον Πολικό Αστέρα.

Αυτές είναι οι καλύτερες φωτογραφίες αστρονομίας για το 2023
(“Close Encounters of the Haslingden Kind”, Katie McGuinness)

Το υψηλό επίπεδο των φετινών συμμετεχόντων έκανε την επιλογή των νικητών δύσκολη για τους κριτές.

«Για άλλη μια φορά, οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό συνωμότησαν για να δυσκολέψουν τους κριτές, με μια πληθώρα εικόνων υψηλής ποιότητας που καλύπτουν ένα εκπληκτικό εύρος στόχων», δήλωσε ο Ed Bloomer, αστρονόμος στο Βασιλικό Αστεροσκοπείο του  Γκρίνουιτς.

Αυτές είναι οι καλύτερες φωτογραφίες αστρονομίας για το 2023
(“Grand Cosmic Fireworks”, Angel An)

«Το αποκορύφωμα της φετινής χρονιάς είναι ίσως μια σειρά από πραγματικές ανακαλύψεις που απεικονίστηκαν, αλλά είχαμε θαυμάσιες προσπάθειες σε κάθε κατηγορία, και είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που βλέπω τη συνεχιζόμενη δύναμη των νέων συμμετεχόντων μας και εκείνων που δικαιούνται το βραβείο The Sir Patrick Moore Prize for Best Newcomer. Αυτό έχει οδηγήσει σε κάποιες έντονες συζητήσεις μεταξύ των κριτών, καθώς προσπαθούμε να επιλέξουμε τους καλύτερους από τους καλύτερους, αλλά δεν μας πειράζει!» πρόσθεσε.

Οι τρείς νικητές του μεγάλου βραβείου θα λάβουν 10.000 λίρες Αγγλίας.

ΠΗΓΗ: New Atlas

Διαφήμιση