Αρχική Special Topics Μαρόκο: Τουλάχιστον 820 νεκροί από ισχυρό σεισμό 6.8 Ρίχτερ 77χλμ από το...

Μαρόκο: Τουλάχιστον 820 νεκροί από ισχυρό σεισμό 6.8 Ρίχτερ 77χλμ από το Μαρακές (Βίντεο)

Τουάχιστον 820 είναι οι νεκροί στο Μαρόκο , από τον ισχυρό σεισμό που συγκλόνισε λίγο μετά τις 23:00 το βράδυ της Παρασκευής τοπική ώρα, (01:00 ώρα Ελλάδος) την αφρικανική χώρα.Μεγάλες ζημιές υπέστη η ιστορική πόλη Μαρακές.

 

 

0
Μαρόκο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Η εικόνα προέρχεται από στιγμιότυπο βίντεο μετά τον καταστροφικό σεισμό (Reuters)
Διαφήμιση

Στο Μαρόκο, εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από  ισχυρότατο σεισμό  που σημειώθηκε λίγο μετά τις 23:00 (τοπική ώρα, 01:00 ώρα Ελλάδος) ήταν μεγέθους 6,8 βαθμών, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC).Το επίκεντρο εντοπίζεται 77 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης Μαρακές  στο Μαρόκο και το εστιακό βάθος υπολογίζεται σε 10 χιλιόμετρα.

Σύνταξη: ecozen.gr

Μαρόκο επίκεντρο σεισμού χάρτης 09 09 23

Το δίκτυο Al Arabiya αναφέρει πως υπάρχουν πολλοί εγκλωβισμένοι σε ερείπια κτιρίων που κατέρρευσαν. Πέντε μέλη μιας οικογένειας ανασύρθηκαν νεκρά από ερείπια σπιτιού στην πόλη Ντεμνάτ, μετέδωσε νωρίτερα.

Βίντεο που ανέβηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί-ότι προέρχεται από το συγκεκριμένο γεγονός-δείχνει κτίριο να καταρρέει μετά τον σεισμό.

Στο Μαρόκο, αμέσως μετά το σεισμό,  αναρτήθηκαν βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  που δείχνουν εικόνες από ένα δρομάκι γεμάτο ερείπια, καθώς άνθρωποι περνούσαν από τα συντρίμμια κατά τη διάρκεια της νύχτας.

&nb

Από τον σεισμό στο Μαρόκο ταρακουνήθηκαν και  άλλες αφρικανικές χώρες, όπως η Μαυριτανία και η Αλγερία, καθώς και στο νότιο τμήμα της Πορτογαλίας.

Μαρόκο σεισμός 2023 09 09

Ο Μοντασίρ Ιτρί – κάτοικος του ορεινού χωριού Άσνι, που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού – δήλωσε ότι τα περισσότερα σπίτια έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές. «Γείτονές μας εγκλωβίστηκαν κάτω από τα ερείπια και καταβάλλονται αγωνιώδεις προσπάθειες για τη διάσωσή τους με όσα διαθέσιμα μέσα υπάρχουν στο χωριό», είπε.

Λίγα χιλιόμετρα δυτικότερα, κοντά στην πόλη Ταρουντάντ, ο δάσκαλος Χαμίντ Άφκαρ είπε ότι «η γη σείστηκε για περίπου 20 δευτερόλεπτα. Οι πόρτες ανοιγόκλειναν μόνες τους, καθώς κατέβηκα τρέχοντας από τον δεύτερο όροφο».

Εικόνες από το Μαρακές δείχνουν μεγάλες ζημιές στην παλιά πόλη, με κατεστραμμένες προσόψεις κτιρίων. «Ευτυχώς, δεν είχα κοιμηθεί ακόμα», λέει η Νταλίλα Φάχεμ, το σπίτι της οποίας υπέστη ρωγμές. «Ο πολυέλαιος έπεσε από το ταβάνι και έτρεξα έξω», είπε η 43χρονη Χούντα Χάφσι. «Είμαι ακόμα στον δρόμο με τα παιδιά μου και φοβόμαστε», συμπλήρωσε.

Οι περισσότερες απώλειες

Οι περισσότεροι θάνατοι σημειώθηκαν- σύμφωνα με το CNN- σε ορεινές περιοχές κοντά στο επίκεντρο του σεισμού που ήταν δύσκολο να προσεγγιστούν, ενώ οι ομάδες διάσωσης δυσκολεύονταν να προσεγγίσουν τις χειρότερα πληγείσες περιοχές μετά την καταστροφή των δρόμων.

Οι Βασιλικές Ένοπλες Δυνάμεις του Μαρόκου προειδοποίησαν ότι οι κάτοικοι πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στις επόμενες δονήσεις. «Παρακαλούμε να είστε προσεκτικοί και να λαμβάνετε μέτρα ασφαλείας λόγω του κινδύνου μετασεισμών», έγραψαν σε ανάρτηση οι Ένοπλες Δυνάμεις στην πλατφόρμα του X, πρώην Twitter.

Μεγάλες ζημιές στην ιστορική πόλη Μαρακές

Ο φονικός σεισμός έπληξε τα κτίρια και τα τείχη της παλιάς πόλης του Μαρακές, ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.  Κατέρρευσαν τμήματα των ιστορικών κόκκινων τειχών που περιβάλλουν το παλιό κέντρο της πόλης, τα οποία σχεδιάστηκαν για πρώτη φορά στις αρχές του 12ου αιώνα.

Το Μαρακές είναι πυκνοκατοικημένο με παλάτια μεσαιωνικής εποχής, τζαμιά, κήπους και πολυσύχναστες αγορές. Οι ιστορικές συνοικίες του περιβάλλονται από τα κόκκινα τείχη είναι γεμάτες με κτίρια κατασκευασμένα από κόκκινο ψαμμίτη, γεγονός που έδωσε στην πόλη το παρατσούκλι «κόκκινη πόλη».

Εκτός από τον πλούσιο πολιτισμό και την ιστορία του, το Μαρακές είναι επίσης η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη του Μαρόκο και ένα σημαντικό οικονομικό κέντρο, και πριν το 2019 προσέλκυε  σχεδόν τρία εκατομμύρια τουρίστες. .

Διαφήμιση