Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ευθύμιος Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο ΕΚΠΑ έκανε λόγο για 1 δισεκατομμύριο ευρώ αναφερόμενος στο κόστος της θεομηνίας που προέκυψε από την κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία.
Ο κ. Λέκκας μιλώντας για τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας Daniel μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σε τηλεοπτική του συνέντευξη επικαλέστηκε στοιχεία μελέτης του ΟΗΕ που θέλουν έως το 2030 να υπάρχουν 300 εκατομμύρια κλιματικοί πρόσφυγες.
Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Καμία δημόσια υπηρεσία δεν μπορούσε να προβλέψει τα όσα έγιναν, απαιτείται η αξιοποίηση εξελιγμένων επιστημονικών γνώσεων, που αυτή τη στιγμή δεν χρησιμοποιούνται».
Ακολούθως ο κ. Λέκκας δήλωσε πως ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι τα πλημμυρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία θα μετακινηθούν τις επόμενες ώρες.
Μεγάλες πλημμύρες, τεράστιο κόστος
Τόνισε πως από τις προβλέψεις του 2019 που έκαναν λόγο για μία μεγάλη πλημμύρα ανά 1.000 χρόνια, ανατράπηκαν δύο φορές, μέσα σε τέσσερα χρόνια.
Δήλωσε ότι έχουμε επιταχυνόμενους ρυθμούς σε ένα συνδυασμό φαινομένων, όπως οι πλημμύρες, οι κατολισθήσεις, κλπ. Ως προς το κόστος αλλά και τις επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή, εκτίμησε ότι θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.
Η εκτίμησή όπως είπε είναι χωρίς να έχουν συνυπολογιστεί οι ζημιές της Πέμπτης. Επισήμανε ότι το κόστος του ΙΑΝΟΥ ήταν περί τα 400 εκ. ευρώ. Βάσει αλγορίθμων που βασίζονται στο προηγούμενο του ΙΑΝΟΥ, το οικονομικό εύρος της νέας καταστροφής θα υπερβεί το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.
Επίσης εκτίμησε ότι αρκετά από τα σπίτια που επλήγησαν δεν θα είναι πλέον κατοικήσιμα. Συμπλήρωσε ότι έχουμε «προέλαση» του πλημμυρικού μετώπου όπου εκτός από το νερό παρασύρονται όγκοι εδαφικής μάζας από κατολισθήσεις.
Τέλος ανέφερε ότι χρειάζεται ανασχεδιασμός των επιχειρησιακών σχεδίων.
Λέκκας για κακοκαιρία Daniel: Εξαιρετικά ακραίο φαινόμενο, δεν έχει καταγραφεί ιστορικά ανάλογο
Για ένα «εξαιρετικά ακραίο φαινόμενο, ανάλογο του οποίου δεν έχει καταγραφεί άλλο ιστορικά» κάνει λόγο ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας για την κακοκαιρία Daniel.
Όπως είπε, είναι μια επανάληψη του «Ιανού», της κακοκαιρίας που έπληξε την Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2020, αλλά με μεγαλύτερα ύψη βροχής.
Όπως εξήγησε ο κ. Λέκκας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ουσιαστικά συνδυάστηκε το φαινόμενο της ισχυρής βροχόπτωσης με άλλα συνοδά φαινόμενα, όπως οι κατολισθήσεις, οι διαβρώσεις εδαφών και η μεταφορά αντικειμένων.
Οι διαφορές σε Βόλο και Πήλιο
«Πρέπει μέσα από το φυσικογεωγραφικό πλαίσιο της Μαγνησίας να δούμε τι συμβαίνει» είπε ο κ. Λέκκας και συμπλήρωσε πως είναι διαφορετικό αυτό που συνέβη στο Πήλιο και διαφορετικό αυτό που συνέβη στον Βόλο.
Εξήγησε ότι στο ανατολικό Πήλιο υπάρχουν επικλινείς πλαγιές που όταν διαβρώνονται από το πολύ νερό κατολισθαίνουν, ενώ στο Βόλο υπάρχει μια πολύ μεγάλη λεκάνη 150 τετραγωνικών χλμ, όπου έπεσαν τεράστιος όγκος νερού. Αυτός ο όγκος νερού, τα 150 εκατ. τόνοι νερού, δεν μπορούν να απορροφηθούν, τόνισε.
Σε ερώτηση αν υπήρχε περίπτωση με έργα υποδομής να έχουν προληφθεί οι μεγάλες ζημιές, ο καθηγητής υποστήριξε πως «δεν υπάρχει περίπτωση ό,τι έργα και να έχουμε κάνει, να συγκρατήσουν όλο αυτό τον όγκο νερού. Όμως μπορούμε να έχουμε μετριασμό των επιπτώσεων αλλά αυτό απαιτεί χρόνο».
Τέλος υπογράμμισε ότι θα πρέπει άμεσα να γίνει μια συνολική εκτίμηση της κατάστασης στην περιοχή. «Θεωρώ ότι οι ζημιές που έχουν προκληθεί είναι πάρα πολύ σημαντικές και δεν μπορούμε να τις εκτιμήσουμε ακόμη» είπε χαρακτηριστικά.