Αρχική Special Topics Λίμνη Κάρλα: Χωρίς σημαντικό πρόβλημα ρύπανσης τα πλημμυρισμένα νερά (Βίντεο)

Λίμνη Κάρλα: Χωρίς σημαντικό πρόβλημα ρύπανσης τα πλημμυρισμένα νερά (Βίντεο)

Δεν διαπιστώνεται σημαντικό πρόβλημα ρύπανσης στα πλημμυρισμένα νερά στη λίμνη Κάρλα, σύμφωνα με τις πρώτες μετρήσεις, μετά τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel».

0
ΕΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΛΙΜΝΗ ΚΑΡΛΑ ΕΓΙΝΕ Ο ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΣ ΚΑΜΠΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ (ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ / EUROKINISSI)
(ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ / EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Δεν προκύπτει σημαντικό πρόβλημα ρύπανσης, στα πλημμυρισμένα νερά στην  λίμνη Κάρλα, εξαιτίας της κακοκαιρίας «Daniel», όπως προκύπτει από τις πρώτες μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν. Παρ; όλα αυτά από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος ξεκαθαρίστηκε ότι οι μετρήσεις θα συνεχιστούν.

Σύνταξη: ecozen.gr

Χάρτης με σημεία δειγματοληψίας 19.09
Ο χάρτης με τα σημεία δειγματοληψίας που πραγματοποιήθηκε στη λίμνη Κάρλα στις 19.9.2002

Συγκεκριμένα, κατόπιν εντολής του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρου Σκυλακάκη, ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) διενήργησε, στις 19 Σεπτεμβρίου του 2023, μετρήσεις της ποιότητας των υδάτων σε πέντε σημεία σε περιοχές στη λίμνη Κάρλα. Από αυτά, τα δύο βρίσκονται εντός της λίμνης και τα υπόλοιπα εκτός, στις παρακείμενες πλημμυρισμένες εκτάσεις, παραπλεύρως της τεχνητής λίμνης. Οι μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν, αφορούν σε σειρά φυσικοχημικών παραμέτρων (αγωγιμότητα, pH, αιωρούμενα στερεά, διαλυμένο οξυγόνο κ.λπ.), σε ορισμένες χημικές ουσίες (αμμωνία, πετρελαϊκοί υδρογονάνθρακες και φαινόλες), καθώς και σε σειρά βαρέων μετάλλων.

Με σκοπό να αξιολογηθεί η επίπτωση της πλημμύρας στην ποιότητα των υδάτων και το πρόβλημα ρύπανσης στη λίμνη Κάρλα, διεξήχθη συγκριτική ανάλυση των μετρήσεων, σε σχέση με αντίστοιχες μετρήσεις προηγούμενων ετών εντός της λίμνης.

Από τις μετρήσεις διαπιστώνεται, πως το pH εντός της λίμνης είναι ελαφρώς αυξημένο (8,9 έναντι 8,7). Το σύνολο των υπολοίπων φυσικοχημικών παραμέτρων που μετρήθηκαν, εμφανίζονται βελτιωμένες σε σχέση με τις τιμές τους στη λίμνη πριν από την πλημμύρα. Πιθανότατα αυτό συνέβη, διότι ο όγκος του νερού εντός της λίμνης έχει αυξηθεί πολύ από την εισροή μεγάλων ποσοτήτων νερού ως αποτέλεσμα της κακοκαιρίας «Daniel». Οι ίδιες φυσικοχημικές παράμετροι στα σημεία δειγματοληψίας εκτός της λίμνης παρουσιάζουν τιμές εμφανώς χαμηλότερες, από αυτές που έχουν μετρηθεί στη λίμνη πριν από την πλημμύρα (π.χ. το pH κυμαίνεται από 7,90 έως 8,26). Ενδεικτικά επισημαίνεται, επίσης, ότι τόσο εντός όσο και εκτός της λίμνης δεν ανιχνεύονται πετρελαϊκοί υδρογονάνθρακες, φαινόλες και χλωριόντα.

Αναφορικά με τα βαρέα μέταλλα, παρατηρείται μικτή εικόνα (ανάλογα με το μεταλλικό στοιχείο και το σημείο δειγματοληψίας), η οποία χρήζει περαιτέρω παρακολούθησης. Συνολικά εκτιμάται, ότι η ποιότητα του νερού της λίμνης Κάρλας στα όρια που ήταν πριν από την πλημμύρα δεν έχει ουσιωδώς επιβαρυνθεί, ενώ τα συσσωρευμένα ύδατα γύρω από τη λίμνη είναι σε καλύτερη κατάσταση από τα ύδατα εντός αυτής.

Σε μια άλλη εξέλιξη,, η κακοκαιρία Daniel εκτός από τις καταστροφές που προκάλεσε άλλαξε κατά πολύ και τη γεωγραφία της περιοχής! Από τα αξιοπερίεργα είναι πως ο όγκος του νερού, «γιγάντωσε» τη λίμνη Κάρλα, μία πολύπαθη λίμνη η οποία αν και άλλοτε ζωτικής σημασίας για την περιοχή, αποφασίστηκε να αποξηρανθεί, κάτι που άλλαξε από τις αρχές του 2000 όταν ελήφθη η απόφαση για την αναγέννησή της!

Όπως αναφέρει η σελίδα στο Facebook «Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ» η φωτογραφία από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Sentinel 3, τραβηγμένη στις 16/9/2023 δείχνει το μέγιστο μέγεθος της λίμνης Κάρλας στις 16 Σεπτεμβρίου με το μέγεθός της να ξεπερνά την λίμνη Τριχωνίδα!

Αποκαλυπτικές είναι και οι δορυφορικές απεικονίσεις από την εξέλιξη των πλημμυρισμένων εκτάσεων στην περιοχή της Μαγνησίας και πιο συγκεκριμένα στη Λίμνη Κάρλα, όπως καταγράφηκαν από τον αμερικανικό δορυφόρο Landsat-8. Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται η εξέλιξη των πλημμυρισμένων εκτάσεων στην περιοχή της λίμνης Κάρλας, από την κακοκαιρία «Daniel» που έπληξε με ιδιαίτερη σφοδρότητα την Θεσσαλία.

Περίπου το 1960 αποφασίστηκε να αποξηρανθεί η λίμνη, καθώς προκαλούσε προβλήματα στις αγροτικές καλλιέργειες. Πιο συγκεκριμένα με τις βροχοπτώσεις δημιουργούνταν από την λίμνη Κάρλα πλημμύρες στις γεωργικές καλλιέργειες που ήταν πέριξ αυτής. ενώ ορισμένες βαλτώδεις εκτάσεις γύρω της προκαλούσαν την έντονη παρουσία εντόμων.

Τον Αύγουστο του 1962 άρχισαν οι αποξηραντικές εργασίες με μια σήραγγα μήκους 10.150 μέτρων. Η αποστράγγιση κράτησε ενάμιση χρόνο. Όταν ξεκίνησε η διαδικασία θεωρήθηκε ένα από τα σπουδαιότερα έργα για την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας, καθώς εξασφαλίστηκαν 80.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης στους αγρότες.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροZάκυνθος:10ο επετειακό διεθνές Συνέδριο Στρατηγικού Καινοτόμου Μάρκετινγκ και Τουρισμού ICSIMAT
Επόμενο άρθροΜοναξιά: Η σύγχρονη επιδημία που πλήττει την ψυχική μας υγεία!