Αρχική Special Topics Κακοκαιρία Elias: Προβλήματα σε Πελοπόννησο και Θεσσαλία-Μηνύματα 112 (Βίντεο)

Κακοκαιρία Elias: Προβλήματα σε Πελοπόννησο και Θεσσαλία-Μηνύματα 112 (Βίντεο)

Σε εξέλιξη βρίσκονται απο το απόγευμα της Δευτέρας, έντονα καιρικά φαινόμενο που προκαλέι η νέα κακοκαιρία Elias με κύρια χαρακτηριστικά τις έντονες βροχές, καταιγίδες, αλλά και χαλαζοοπτώσεις, ενω στο Ξυλόκαστρο ήχησε το 112!

0
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!111
Διαφήμιση

Η Αχαία βρέθηκε στο στόχαστρο της κακοκαιρίας Elias, όπου απο το απόγευμα της Δευτέρας εκδηλώνονται έντονα καιρικά φαινόμενα με αποτέλεσμα και την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων 112! Μεγάλες είναι οι ζημιές που προκλήθηκαν σε σπίτια, καλλιέργειες και οχήματα στην Αχαΐα λόγω της κακοκαιρίας Elias που έχει ξεκινήσει την επέλασή της σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Σύνταξη:ecozen.gr

Μεγάλο χαλάζι προκάλεσε ζημιές στην Κλειτορία Αχαΐας το απόγευμα της Δευτέρας 25 Σεπτεμβρίου 2023, όπως διαπιστώνεται και απο το βίντεο του Κυριάκου Κανέλλου ο οποίος αναφέρει ζημιές σε οχήματα.

Ισχυρή χαλαζόπτωση σημειώθηκε στο Πωγώνι Ηπείρου, το Χιονάτο Καστοριάς, τα Μαζέικα Αχαΐας, τα Γιάννενα, την Κλειτορία Καλαβρύτων και το Ξυλόκαστρο, με αποτέλεσμα να σπάσουν τζάμια ενώ σε άλλα σημεία, όπως στον προαστιακό στο Ξυλόκαστρο, ήταν έντονα τα πλημμυρικά φαινόμενα όπου παρατηρήθηκαν λασπόνερα.

Εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινόμένων στο Ξυλόκαστρο ήχησε το 112 ήχησε το 112, με όσους βρίσκονται στην περιοχή να λαμβάνουν προειδοποιητικό μήνυμα για χαλαζοπτώσεις και καταιγίδες.

«Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις) στην περιοχή σας. Περιορίστε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων & ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», γράφει το μήνυμα 112.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, την Τετάρτη η κακοκαιρία θα συνεχιστεί με περισσότερα και εντονότερα φαινόμενα (και στη Θεσσαλία), ενώ πλέον αναμένεται να επηρεαστούν σημαντικά η Αττική, η Κρήτη, οι Κυκλάδες, η Εύβοια και οι Σποράδες.

Σα να μην έφτανε η κακοκαιρία, στο Κιάτο έπιασε φωτιά σπίτι μετά απο πτώση κεραυνού!Με απόφαση του δημάρχου Βλάση Τσιώτου, όλες οι σχολικές μονάδες του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια), καθώς και οι Παιδικοί Σταθμοί και το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) του Δήμου, θα παραμείνουν κλειστά την Τρίτη λόγω επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Ποτάμια οι δρόμοι στα Τρίκαλα!

Τα φαινόμενα της κακοκαιρίας Elias ήταν έντονα και στα Τρίκαλα, όπως διαπιστώνεται και απο τις εικόνες που κυκλοφόρησαν στα social media. Παρά τις αλλεπάλληλες συστάσεις για περιορισμό των μετακινήσεων πολλά ηταν τα αυτοκίνητα που κινούνταν σε δρόμους -ποτάμια!

Δορυφορική εικόνα απο το φαινόμενο Elias

Οι περιοχές που αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο από την κακοκαιρία    

Βροχές και σποραδικές καταιγίδες  η κακοκαιρία Elias εκδηλώθηκαν το πρωί της Δευτέρας, στη Δυτική Μακεδονία, ενω το απόγευμα σε περιοχές της Αχαίας στάλθηκε 112. Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr/Eθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα φαινόμενα θα επεκταθούν κυρίως στη δυτική, κεντρική και νότια χώρα και από το απόγευμα θα ενταθούν σημαντικά, συνοδευόμενα κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις.

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο, δεχόμενες τους μεγαλύτερους όγκους νερού, θα είναι η Θεσσαλία (κυρίως οι νομοί Τρικάλων και Καρδίτσας), η Κεντρική Στερεά (νομοί Ευρυτανίας, Φωκίδας και Φθιώτιδας) και η Βόρεια Πελοπόννησος (κυρίως οι νομοί Αχαΐας και Κορινθίας).

Την Τρίτη  26/9 καθώς η ατμοσφαιρική διαταραχή της ανώτερης ατμόσφαιρας (ψυχρή λίμνη) που ευθύνεται για την κακοκαιρία Elias θα βρίσκεται στο Νότιο Ιόνιο, και σε συνδυασμό με επιφανειακό βαρομετρικό χαμηλό, άστατος καιρός θα επικρατήσει και πάλι στη Δυτική, Κεντρική και Νότια Ελλάδα. Σε αυτές τις περιοχές θα εκδηλώνονται κατά περιόδους βροχές και καταιγίδες, φαινόμενα που κατά τόπους θα είναι ισχυρά.

Ειδικότερα για τη Θεσσαλία, τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης (σε χιλιοστά) μέχρι και το πέρας της Τρίτης, αναμένονται στις περιοχές του Πηλίου και της Όθρυος, καθώς και στα δυτικά τμήματα της περιφέρειας.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης για σήμερα και αύριο κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική).

Διαφήμιση