Αρχική Special Topics Γ.Μανιάτης:4πλάσιες καταστροφές με 8πλάσιο κόστος-Μόνη λύση οι ΑΠΕ

Γ.Μανιάτης:4πλάσιες καταστροφές με 8πλάσιο κόστος-Μόνη λύση οι ΑΠΕ

Η Κλιματική Κρίση απαιτεί να υπερβούμε τους εαυτούς μας.Να 11πλασιάσουμε τις Ανανεώσιμες Πηγές μέχρι το 2050. Να υπερτριπλασιάσουμε την παραγωγή ηλεκτρισμού, με το 90% από Ανανεώσιμες πηγές προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του 1,5°C, υπογραμμίζει ο καθηγητής Γιάννης Μανιάτης.

0
Το κόστος της κλιματικής αλλαγής Μανιάτης Καθημερινή
Πηγή Καθημερινή
Διαφήμιση
“Τις τελευταίες δεκαετίες, παρατηρείται τετραπλασιασμός των παγκόσμιων συμβάντων φυσικών καταστροφών αλλά και οκταπλασιασμός του κόστους. Με μέτρα Προσαρμογής και Ανθεκτικότητας των κοινωνιών και των υποδομών μας, υπάρχει ελπίδα να μειώσουμε το ανθρώπινο και οικονομικό κόστος. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Μπορούμε και πρέπει!”
Αυτό τονίζει σε άρθρο του που παραχώρησε στο www.ecozen.gr ο καθηγητής, στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και πρ. Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, κατόπιν πρώτης δημοσίευσης του στην εφημερίδα Καθημερινή.
Παγκόσμιες καταστροφές Μανιάτης Γράφημα 22.09.2023

“Μακάρι να τα καταφέρουμε, για να μην είναι αυτά που ζούμε σήμερα, το πρελούδιο για πολύ χειρότερες καταστάσεις τα επόμενα χρόνια… Να 11πλασιάσουμε τις Ανανεώσιμες Πηγές μέχρι το 2050. Να υπερτριπλασιάσουμε την παραγωγή ηλεκτρισμού, με το 90% από Ανανεώσιμες. Η Κλιματική Κρίση απαιτεί να υπερβούμε τους εαυτούς μας.

Το καλύτερο σενάριο για αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη το πολύ μέχρι +1,5°C, απατεί η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα υπερτριπλασιαστεί από το 2020 έως το 2050 φτάνοντας σε 90 PWh, με το 91% της συνολικής παροχής ηλεκτρικής ενέργειας (82PWh) να προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές, σε σύγκριση με 28% (7,6PWh) το 2020.

Μανιάτης γράφημα 01.09.2023 2
Πηγή Καθημερινή

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με βάση τον άνθρακα και το πετρέλαιο θα μειωθεί έως να καταργηθεί μέχρι το 2050. Το φυσικό αέριο αναμένεται να καλύπτει το 5% (4,5PWh) των συνολικών αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια, με το υπόλοιπο 4% (3,60PWh) να καλύπτεται από πυρηνικούς σταθμούς.

Η παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες πηγές θα πρέπει σχεδόν να 11πλασιαστεί σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2020, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του 1,5°C

Τετραπλασιασμός των παγκόσμιων φυσικών καταστροφών από τη δεκαετία του ‘70 έως σήμερα.

Η Κλιματική Κρίση, είναι ο κορυφαίος παράγοντας πρόκλησης καταστροφών. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις αφορούν τις πυρκαγιές (+1.300%), τις ξηρασίες (+550%), τις ακραία υψηλές θερμοκρασίες (+500%) και  τις πλημμύρες (+380%).

Οι οικολογικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι τεράστιες, όπως και ο οικονομικός αντίκτυπος. Από  οικονομικές απώλειες $184δισ. τη δεκαετία του ’70, με διαρκείς αυξήσεις ενδιάμεσα, φτάσαμε στα $1,4τρισ. το διάστημα 2010-2019 (+700%). Ουσιαστικά όμως, οι οικονομικές απώλειες είναι πολύ υψηλότερες, αφού εκτιμάται ότι το 63% των απωλειών, δεν αναφέρονται.

Γιάννης Μανιάτης
Ο Γιάννης Μανιάτης, είναι Καθηγητής, στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και υπήρξε
πρ. Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Πρώτη δημοσίευση: Καθημερινή 

Διαφήμιση