Αρχική Special Topics Η ώρα της μετοίκησης σε άλλους πλανήτες ήρθε! Το τέλος της Γης...

Η ώρα της μετοίκησης σε άλλους πλανήτες ήρθε! Το τέλος της Γης δεν είναι μακριά λέει ο Δ.Νανόπουλος

Τα σενάρια για το μέλλον της ανθρωπότητας αλλά και του πλανήτη Γη που συζητούνται χρόνια τώρα προκαλώντας σε άλλους φόβο και σε άλλους προσμονή επιβεβαιώνει σε συνέντευξή του στην Lifo, ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και θεωρητικός φυσικός, Δημήτρης Νανόπουλος, σχολιάζοντας ότι «Το τέλος της Γης δεν είναι μακριά».

0
G 247034 11 Andromeda Unexpected 1024x580
(“Andromeda, Unexpected”, Marcel Drechsler, Xavier Strottner & Yann Sainty)
Διαφήμιση
Ο Δημήτρης Νανόπουλος σχολιάζει τις ανακοινώσεις της NASA για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής και υποστηρίζει ότι έχει έρθει η στιγμή να προετοιμαστούμε για τη μετοίκηση της ανθρωπότητας σε άλλους πλανήτες.
Κάποτε ο διαπρεπής Βρετανός θεωρητικός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ είχε πει: «Αν μας επισκέπτονταν εξωγήινοι, το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο με τότε που ο Κολόμβος ανακάλυψε την Αμερική, που δεν ήταν καλή εξέλιξη για τους ιθαγενείς. Πρέπει απλώς να κοιτάξουμε τον εαυτό μας για να δούμε πώς μια ευφυής μορφή ζωής μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι που δεν θα θέλαμε να γνωρίσουμε».

Αυτές τις μέρες ευρήματα ερευνών της NASA έχουν πυροδοτήσει τις συζητήσεις για το αν υπάρχει τελικά εξωγήινη ζωή. Άραγε, είμαστε μόνοι μας στο σύμπαν; Γιατί οι μούμιες που βρέθηκαν στο Μεξικό έχουν διχάσει την επιστημονική κοινότητα; Και τι θα σημάνουν τα αποτελέσματα από τις μελέτες της NASA ως προς την αναζήτηση ζωής σε άλλους κόσμους;

«Ζούμε σε ένα σύμπαν το όποιο περιέχει περίπου 100 δισεκατομμύρια γαλαξίες και κάθε γαλαξίας αποτελείται από εκατό δισεκατομμύρια αστέρια. Κάνοντας, λοιπόν, τον πολλαπλασιασμό είναι προφανές ότι κάπου αλλού υπάρχει ζωή και δεν εννοώ αναγκαστικά στην ανθρώπινη μορφή της» εξηγεί ο Δ.Νανόπουλος.

Η NASA δεν βρήκε μεν αποδείξεις ότι εξωγήινοι βρίσκονται πίσω από ανεξήγητα φαινόμενα, αλλά δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο ύπαρξής τους. Μάλιστα, η απάντηση του Μπιλ Νέλσον, επικεφαλής της NASA, για την ύπαρξη ζωής έξω από τον πλανήτη μας ήταν η εξής: «Aν με ρωτάτε αν πιστεύω ότι υπάρχει ζωή σε ένα σύμπαν τόσο τεράστιο που μου είναι δύσκολο να αντιληφθώ πόσο μεγάλο είναι, η απάντησή μου είναι “ναι”». Ποιο είναι το σχόλιό σας;

Δ.Νανόπουλος:Καταρχάς, να ξεκαθαρίσουμε ότι ζούμε σε ένα σύμπαν το όποιο περιέχει περίπου 100 δισεκατομμύρια γαλαξίες και κάθε γαλαξίας αποτελείται από εκατό δισεκατομμύρια αστέρια. Κάνοντας, λοιπόν, τον πολλαπλασιασμό είναι προφανές ότι κάπου αλλού υπάρχει ζωή και δεν εννοώ αναγκαστικά στην ανθρώπινη μορφή της. Επομένως, δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε με βεβαιότητα ότι είμαστε μόνοι μας στο σύμπαν. Σίγουρα αυτό που με εντυπωσιάζει είναι ότι όλες αυτές οι μαρτυρίες για εξωγήινους καταγράφονται μόνο στην Αμερική και σε κανένα άλλο σημείο του πλανήτη. Διότι αναρωτιέμαι γιατί μόνο οι ΗΠΑ βρίσκονται διαρκώς στον αστερισμό των εξωγήινων; Αν υπάρχουν UFO, για ποιον λόγο να τα βλέπουν συγκεκριμένα στις ΗΠΑ; Πάντως, όπως αντιλαμβάνομαι, όλο και περισσότεροι επιστήμονες εγκαταλείπουν κάποιες «παραδοσιακές» μεθόδους έρευνας εξωγήινης ζωής.

cover
Δημήτρης Νανόπουλος, ακαδημαϊκός και θεωρητικός φυσικός 

— Η NASA ανακοίνωσε ότι δεν θα χρησιμοποιεί τον όρο UFO αλλά «Μη Αναγνωρισμένα Ανώμαλα Φαινόμενα» (UAP), καθώς ο πρώτος όρος έχει αποκτήσει και αρνητική χροιά, συνδεόμενος με θεωρίες συνωμοσίας.
Αυτό είναι πολύ σωστό. Θυμηθείτε ότι η Area 51 αποτελούσε για πολλά χρόνια «μυστήριο» και είχε βρεθεί στο επίκεντρο δεκάδων θεωριών συνωμοσίας. Στην έρημο της Νεβάδα, η ύπαρξη της στρατιωτικής βάσης είχε συνδεθεί εδώ και πολύ καιρό με παρατηρήσεις εξωγήινων και διαστημοπλοίων. Ένα μετεωρολογικό σκάφος συνετρίβη σε μια αεροπορική βάση στο Ρόσγουελ του Νέου Μεξικού, τον Ιούλιο του 1947, και η πραγματική ταυτότητα του σκάφους δεν αποκαλύφθηκε, τροφοδοτώντας για χρόνια πάσης φύσεως θεωρίες συνωμοσίας. Μάλιστα, η αλήθεια αποκαλύφθηκε πολλά χρόνια αργότερα, όταν το 1994 η αμερικανική αεροπορία ανακοίνωσε ότι τα κομμάτια του σκάφους που είχαν συλλεχθεί ήταν τμήματα μπαλονιών που πετούσαν σε μεγάλο υψόμετρο με στόχο την ανίχνευση ηχητικών κυμάτων από ενδεχόμενες σοβιετικές πυρηνικές εκρήξεις.

— Αρκετοί θεωρούν ότι στόχος της NASA είναι να φύγει από τη «σφαίρα της συνωμοσιολογίας» που είχε μπει τα τελευταία χρόνια η συζήτηση σχετικά με τα UFOs και να δημιουργήσει ένα νέο πλαίσιο επιστημονικής εξήγησης αυτών των φαινομένων.
Ναι, είναι αλήθεια αυτό. Όπως είδα, ζήτησαν και τη βοήθεια των δορυφόρων του Ίλον Μασκ, οι οποίοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αναζήτηση εξωγήινων. Αυτό θα έχει πολύ ενδιαφέρον.

— Είδαμε, επίσης, ότι τα δύο «εξωγήινα σώματα» στο Μεξικό δείχνουν, σύμφωνα με τους γιατρούς, ότι δεν είναι συναρμολογημένα ή αποτέλεσμα κάποιας παρέμβασης. 

Δ.Νανόπουλος: Νομίζω ότι στόχος των επιστημόνων είναι να αξιοποιήσουν τη βελτιωμένη τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη προκειμένου να κατανοήσουν ως έναν βαθμό αυτά τα «μη αναγνωρισμένα ανώμαλα φαινόμενα». Ουσιαστικά, η πιθανότητα να υπάρχει μια άλλη Γη σε έναν από τους αμέτρητους γαλαξίες είναι σχεδόν βέβαιη, αλλά το ζήτημα είναι ότι οι αποστάσεις είναι τόσες μεγάλες που ίσως δεν θα το μάθουμε ποτέ. Όπως θα είδατε, ακόμη και ο διοικητής της NASA εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι θα ανακαλύψουν έναν άλλο κατοικήσιμο πλανήτη στο σύμπαν. Πέρσι, μια ομάδα διεθνών επιστημόνων υπό την ηγεσία της NASA ανέπτυξε ένα νέο μήνυμα που μεταδόθηκε σε όλο τον γαλαξία με την ελπίδα να υπάρξει μια πρώτη επαφή με ευφυείς εξωγήινους. Αν θυμάμαι καλά, μέχρι και η μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου έχει χρησιμοποιηθεί για να σταλούν αντίστοιχα σήματα.

— Επίσης, η NASA επιβεβαίωσε ότι η αρχή έγινε και πως με το πείραμα MOXIE (Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment) μπορεί να φτιάξει ιδανικές ατμοσφαιρικές συνθήκες για τους αστροναύτες και αποθέματα για την τροφοδοσία των διαστημικών σκαφών. Το πείραμα απέδειξε ουσιαστικά ότι είναι εφικτό να εξαχθεί οξυγόνο στην ατμόσφαιρα του πλανήτη Άρη με επιτυχία.

Δ.Νανόπουλος:Έχω επισημάνει πολλές φορές ότι το τέλος της Γης δεν είναι μακριά, καθώς αργά ή γρήγορα δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στα πολυάριθμα προβλήματά της. Είναι αναγκαίο, λοιπόν, να προετοιμαστούμε για τη μετοίκηση της ανθρωπότητας σε άλλους πλανήτες. Πόσο καιρό πριν έχω προειδοποιήσει ότι οι απόγονοί μας θα είναι φεγγαρόπαιδα και όλοι με κοιτούσαν περίεργα! Ζούμε σε μια απίστευτα ενδιαφέρουσα εποχή, που το ανθρώπινο είδος εξελίσσεται ταχύτατα μέσα από τη συσσωρευμένη γνώση αιώνων. Το σύμπαν δεν θα πεθάνει ποτέ, γιατί συνεχώς θα διαστέλλεται. Από την άλλη, ο άνθρωπος αλλάζει και μετατρέπεται σε ένα υβρίδιο βιοτεχνολογίας. Άρα, η Γη θα μετεξελιχθεί σε ένα τεχνολογικό πάρκο, ο εποικισμός στον Άρη θα είναι μια πραγματικότητα και όχι ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

 Η συνέντευξη στο δημοσιογράφο Γιάννη Πανταζόπουλο δημοσιεύθηκε στην LiFO

Διαφήμιση