Αρχική Ειδήσεις Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου: Σε δίκη 32 κυβερνήσεις από 6 Πορτογάλους...

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου: Σε δίκη 32 κυβερνήσεις από 6 Πορτογάλους για την κλιματική κρίση

Μία ιστορικής σημασίας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η δίκη που ξεκίνησε από έξι νεαρούς Πορτογάλους που επλήγησαν από τις δασικές πυρκαγιές και τους καύσωνες οι οποίοι καταγγέλλουν 32 ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τις φέρνουν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) κατηγορώντας τες για αδράνεια ως προς την κλιματική κρίση και την αντιμετώπισή της .

0
δικη
Διαφήμιση

Η επιχειρηματολογία των έξι Πορτογάλων για την δίκη στην οποία κατηγορούνται 32 ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) έγκειται στην αδυναμία των χωρών αυτών να μειώσουν εγκαίρως τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, γεγονός που συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, καθώς με την στάση των χωρών αυτών εντείνεται η κλιματική κρίση.

Η προσφυγή, η οποία κατατέθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020 εναντίον των 27 χωρών μελών της ΕΕ καθώς και της Βρετανίας, της Ελβετίας, της Νορβηγίας, της Ρωσίας και της Τουρκίας, είναι η μεγαλύτερη υπόθεση που αφορά το κλίμα και που θα κριθεί από το ΕΔΔΑ στο Στρασβούργο.

Αν η προσφυγή τους γίνει δεκτή και η υπόθεση πάει σε δίκη, θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα να υποχρεωθούν οι κυβερνήσεις να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που ευθύνονται για την κλιματική κρίση νωρίτερα από το προγραμματισμένο.

Ο δικηγόρος τους, ο Τζέρι Λίστον, μέλος της Glan, ελπίζει σε μια απόφαση από το ΕΔΔΑ «που θα ήταν σαν μια υποχρεωτική συνθήκη που θα επιβληθεί από το Δικαστήριο» στα κράτη και θα τα υποχρέωνε να «επισπεύσουν τις προσπάθειές τους για μετριασμό της κλιματικής αλλαγής».

«Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν καταφέρνουν να μας προστατεύσουν», υποστηρίζει ο Αντρέ Ολιβέιρα, 15 ετών, ένας από τους έξι ενάγοντες. «Και οι καύσωνες γίνονται όλο και πιο έντονοι».

“Χωρίς επείγουσα δράση για τον περιορισμό των εκπομπών, ο τόπος όπου ζω θα γίνει σύντομα ένας ανυπόφορος φούρνος”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ένας άλλος ενάγων, ο 20χρονος Μαρτίμ Αγκοστίνιο, ο οποίος, μαζί με άλλους τρεις ενάγοντες προέρχονται από την Λεϊρία, την περιοχή εκείνη της κεντρικής Πορτογαλίας όπου δύο δασικές πυρκαγιές στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 100 ανθρώπους το 2017.

κλιματική αλλαγή!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Περισσότεροι από 80 δικηγόροι βρίσκονται στο δικαστήριο εκπροσωπώντας τις εναγόμενες χώρες, ενώ οι ενάγοντες εκπροσωπούνται από έξι δικηγόρους, κάτι το οποίο η Glan χαρακτήρισε σε ανακοίνωσή της ακροαματική διαδικασία “σε κλίμακα χωρίς προηγούμενο”.

Η νομική ομάδα που εκπροσωπεί την Πορτογαλία έχει καταθέσει στο δικαστήριο ότι έχει δεσμευτεί να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή και ότι οι ενάγοντες δεν έχουν προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία από τα οποία να προκύπτουν οι άμεσες επιπτώσεις που υπέστησαν.

Η Βρετανία υποστήριξε ότι η αγωγή θα πρέπει να απορριφθεί γιατί είναι “απαράδεκτη” για πολλούς λόγους, περιλαμβανομένης της δικαιοδοσίας.

Οι δικαστικοί αγώνες για το κλίμα αυξάνονται τόσο στην Ευρώπη όσο και αλλού. Τον περασμένο μήνα, δικαστής στην Μοντάνα των ΗΠΑ εξέδωσε μια ιστορική απόφαση δικαιώνοντας νεαρούς ενάγοντες σε υπόθεση για την κλιματική αλλαγή.

Πέραν της τωρινής εξέτασης της υπόθεσης στο Στρασβούργο, υπάρχουν δύο ακόμη παρόμοιες που εκκρεμούν ενώπιον του Τμήματος Ευρείας Σύνθεσης του ΕΔΔΑ.

Με πληροφορίες από Reuters AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣε εξέλιξη αεροναυαγοσωστική επιχείρηση για το πολιτικό ελικόπτερο που έπεσε στη Β.Εύβοια-Βίντεο
Επόμενο άρθροΚακοκαιρία Elias: “Βούλιαξε” ο Βόλος, σε απελπισία η Εύβοια – Στη λάσπη η Θεσσαλία