Αρχική Special Topics ΔΕΘ: Αλλαγές στις αγοραπωλησίες ακινήτων και πράσινο τέλος στα ξενοδοχεία

ΔΕΘ: Αλλαγές στις αγοραπωλησίες ακινήτων και πράσινο τέλος στα ξενοδοχεία

Αλλαγές ουσίας αλλά και νοοτροπίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων, εξήγγειλε από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας παράλληλα πράσινο τέλος στα ξενοδοχεία, μέτρα που στοχεύουν στην πάταξη της φοροδιαφυγής και σε έναν διαφορετικό χάρτη στον τομέα των ακινήτων στην Ελλάδα.

0
Ακίνητα, κατοικία, σπίτια
Διαφήμιση

 

Τέλος στη φοροδιαφυγή που σχετίζεται τόσο με την αγοραπωλησία ακινήτων, αλλά και οριστική παύση στην ανεξέλεγκτη βραχυχρόνια μίσθωση που εκτόξευσε τα ενοίκια και στρέβλωσε τον ανταγωνισμό, βάζει η κυβέρνηση με βάση τις εξαγγελίες που έκανε, αλλά και τις δεσμεύσεις που έλαβε ο   πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη ΔΕΘ.

Αγοραπωλησίες ακινήτων χωρίς μετρητά

Στις αγοραπωλησίες ακινήτων καταργούνται πια οριστικά τα μετρητά, τόνισε ο πρωθυπουργός, την ώρα που είναι κοινό μυστικό ότι σήμερα οι 8 στις 10 αγοραπωλησίες γίνονται με μετρητά και σε ουκ ολίγες περιπτώσεις με «μαύρο» χρήμα. Μια απλή σύγκριση, άλλωστε, μεταξύ του αριθμού των αγοραπωλησιών, των τιμών που καλπάζουν και του αναιμικού ρυθμού των στεγαστικών δανείων, φανερώνει την πραγματικότητα.

Τρείς επιλογές για αγορά ακινήτου

ή να έχει κάποιος χρήματα στην τράπεζα

ή να πάρει δάνειο

ή να εμφανίσει χρήματα που έχει κάτω από το… στρώμα και δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι στη διάρκεια της κρίσης, περί τα 40 δισ ευρώ είχαν βγει εκτός τραπεζικού συστήματος

Στην τρίτη περίπτωση, αν πρόκειται για φορολογημένο χρήμα ο αγοραστής θα πρέπει να παρουσιάσει όλα τα δικαιολογητικά, ενώ αν είναι “μαύρο” ή “γκρίζο” τότε ξεκινούν τα προβλήματα, καθώς οι τράπεζες θα “μπλοκάρουν” την αγοραπωλησία λόγω πόθεν έσχες.

[363566] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ 87η ΔΕΘ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του σχετικά με τον χάρτη ακινήτων, το βράδυ του Σαββάτου 16/9 στη ΔΕΘ, ξεκαθάρισε πως λέει «ναι» στη βραχυχρόνια μίσθωση, αλλά τόνισε πως λέει «όχι» στην ασυδοσία μιας δραστηριότητας που εκτόξευσε τα ενοίκια και στρέβλωσε τον ανταγωνισμό.

«Θέλουμε τη βραχυχρόνια μίσθωση (AIRBNB), αλλά όχι ασύδοτη. Είναι μια δραστηριότητα που εκτόξευσε τα ενοίκια, στρέβλωσε τον ανταγωνισμό. Από τον Ιανουάριο τα εισοδήματα από τέτοιες μισθώσεις, σε τρία ή και περισσότερα ακίνητα, θα υπόκεινται σε ΦΠΑ και στα τέλη όπως τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια», ανέφερε συγκεκριμένα από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός.

Εφεξής όσοι εκμισθώνουν με βραχυχρόνια μίσθωση από τρία ακίνητα και πάνω θα πληρώνουν ΦΠΑ αλλά και όλα τα τέλη που καταβάλουν τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Πράσινο τέλος στα ξενοδοχεία

Περί τα 300 εκ ευρώ αναμένονται την επόμενη χρονιά από τον αυξημένο φόρο διαμονής, ο οποίος- ως «πράσινο» τέλος θα συγχρηματοδοτήσει το Ταμείο Φυσικών Καταστροφών.

Ξενοδοχεία

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε αύξηση του φόρου από 1 ως 6 ευρώ και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νέος φόρος διαμονής διαμορφώνεται ως εξής

ενοικιαζόμενα και ξενοδοχεία 1-2 αστέρια: από 0,50 στο 1,5 ευρώ

3*: από 1,5 ευρώ στα 3 ευρώ

4*: από 3 ευρώ στα  7 ευρώ

5*: από 4 ευρώ στα  10 ευρώ

Να σημειωθεί ότι ο νέος φόρος διαμονής θα μπαίνει και σε όλα τα ακίνητα για μισθώσεις τύπου Airbnb, ανεξαρτήτως του αριθμού των ακινήτων που διαθέτει κάποιος για βραχυχρόνια μίσθωση.

Διαφήμιση