Αρχική Special Topics Συνέντευξη Μητσοτάκη ΔΕΘ: Ανοίγει ο δρόμος για υποχρεωτική ασφάλιση και των σπιτιών-Μετεγκατάσταση...

Συνέντευξη Μητσοτάκη ΔΕΘ: Ανοίγει ο δρόμος για υποχρεωτική ασφάλιση και των σπιτιών-Μετεγκατάσταση χωριών μόνο μετά από επιστημονικά δεδομένα

Ανοίγει ο δρόμος για υποχρεωτική ασφάλιση και της κατοικίας  ενώ θα προηγηθούν οι μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, με δεδομένο ότι η κλιματική κρίση είναι η νέα πραγματικότητα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη στη ΔΕΘ και προανήγγειλε αλλαγές και στην αγροτική ασφάλιση που σήμερα βασίζεται σε δεδομένα του 1950.

 

 

 

0
Μητσοτάκης συνέντευξη ΔΕΘ
Διαφήμιση

 

Τη βεβαιότητα ότι οι συνθήκες θα οδηγήσουν στην υποχρεωτική ασφάλιση και των κατοικιών απέναντι στις φυσικές καταστροφές, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στη συνέντευξη στη ΔΕΘ.  Ήδη εξήγγειλε ότι θα προηγηθούν μέτρα  που θα οδηγήσουν στην υποχρεωτική ασφάλιση μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, με δεδομένο ότι η κλιματική κρίση είναι η νέα πραγματικότητα. Μάλιστα προανήγγειλε αλλαγές και στην αγροτική ασφάλιση που όπως  είπε, σήμερα βασίζεται σε δεδομένα του 1950.

Σύνταξη: ecozen.gr

Επιπλέον ο Κυριάκος  Μητσοτάκης στη συνέντευξη στη ΔΕΘ  ανέφερε για το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης χωριών που κινδυνεύουν από τις πλημμύρες, ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη σύμφωνα γνώμη των τοπικών κοινωνιών και εφόσον υπάρχουν σοβαρές επιστημονικές μελέτες. Ανακοίνωσε επίσης ότι η  ΕΜΥ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο θα ενταχθούν στην Πολιτική Προστασία,. Ο Κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη στη ΔΕΘ ότι θα επιδιώξει διακομματική συναίνεση στην ηγεσία του νέου Οργανισμού Διαχείρισης των Υδάτων στη Θεσσαλία. Επανέλαβε δε ότι χρειάζεται η λιγότερο γραφειοκρατική εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση των φαινομένων της κλιματικής κρίσης.

Καταστροφές στη Θεσσαλία, κριτική για καθυστερήσεις και η επόμενη ημέρα

“Το καιρικό φαινόμενο που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε στη Θεσσαλία ήταν πρωτοφανές. Μιλάμε για ένα καιρικό φαινόμενο που ήταν πολύ πιο έντονο για τον Ιανό. Κανείς δεν ήταν σε θέση να προβλέψει αυτό που συνέβη. Προειδοποιητικά 112 είχαν σταλεί επανειλημμένως στη Θεσσαλία. Το πρωτόκολλο για τη φωτιά είναι διαφορετικό από αυτό για τις πλημμύρες. Εκκενώθηκαν όσοι ήθελαν να εκκενωθούν. Μπορεί κάποιοι να πείνασαν και να δίψασαν. Προφανώς υπήρξε ταλαιπωρία, όμως δράσαμε συντονισμένα μετά το καιρικό φαινόμενο και σώσαμε πολλές ζωές. Είναι ψέματα ότι ο στρατός άργησε στη Θεσσαλία”, ανέφερε. 

547788 1

Σε άλλο σημείο ο Κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη στη ΔΕΘ  αναφέρθηκε στην ορθολογική διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας για την επόμενη ημέρα. “Είμαι αποφασισμένος το θέμα των υδάτων της Θεσσαλίας να το λύσω δραστικά”. Χρειαζόμαστε παραπάνω βοήθεια από το εξωτερικό σε θέματα διαχείρισης. Να προστατέψουμε οικισμούς που φτιάχτηκαν σε άλλες εποχές και τώρα με την κλιματική κρίση να είναι ευάλωτοι. Το θέμα πρέπει να αναδειχθεί σε εθνικό επίπεδο. Θα επιδιώξω διακομματική συναίνεση για την ηγεσία του.

Μετά τις πυρκαγιές, οι πλημμύρες

Αναδείξαμε το ζήτημα της Πολιτικής Προστασίας. Θέλω να σταθώ στο τι θα κάνουμε από εδώ και στο εξής με την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας. Για τα αντιπλημμυρικά έργα δεν είμαι εγώ ο αρμόδιος για να πω, έγιναν όμως, αλλά οι ειδικοί θα μας πουν αν έγιναν καλά ή όχι. Και ορθά η δικαιοσύνη το ελέγχει. Εμείς ήμασταν αυτοί που διεκδικήσαν ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα για την Πολιτική Προστασία. Και η δική μου απαίτηση είναι να τρέξει αυτό το πρόγραμμα όσο πιο γρήγορα. Τα καινούργια Canadair αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν. Θα είμαστε η πρώτη χώρα που θα τα παραλάβει το 2026. Την επόμενη χρονιά θα είμαστε πιο έτοιμοι από ό,τι φέτος.

Έχω  την απαίτηση να κάνω σκληρή αυτοκριτική στον εαυτό μου. Ποτέ δεν είπα ότι δεν έγιναν λάθη στη διαχείριση του φετινού καλοκαιριού. Θα σας μιλήσω για το τι πρέπει να κάνουμε καλύτερα για να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί. Στην κακοκαιρία Daniel νομίζω δεν έχουμε εντάξει τη μετεωρολογία.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία θα ενταχθεί στην Πολιτική Προστασία.

Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της αντιπυρικής περιόδου. Εξήγησα με πολύ σαφή γλώσσα ότι δεν είναι δυνατόν ως ΕΕ να διαθέτουν 1 δισ για την κλιματική αλλαγή. Δεν θα ησυχάσω αν δεν πείσω τους ομολόγους να ενισχύσουμε το Ταμείο και η Ελλάδα να πάρει περισσότερα χρήματα για τις ζημιές στη Θεσσαλία.

Τι χρειάζεται να γίνει στην Πολιτική Προστασία

Χρειάζεται μεγαλύτερη προετοιμασία στο συντονισμό, όχι όμως στα χαρτιά, αλλά με ασκήσεις στο πεδίο. Να περάσουμε από τη θεωρεία και την γραφειοκρατία στην πράξη. Προκύπτουν μία σειρά από ζητήματα. Πρέπει να προετοιμαστούμε στο πεδίο σε συνεννόηση με τις τοπικές Αρχές. Ο Στρατός δεν κάνει σε μία Δημοκρατία του κεφαλιού του. Για να κινητοποιηθεί πρέπει να έχει σαφή εντολή.

Για επιτελικό κράτος

Το επιτελικό κράτος δεν υποκαθιστά την αρμοδιότητα του κάθε υπουργού. Το επιτελικό κράτος είναι για να υλοποιείται κεντρικά η πολιτική της κυβέρνησης. Το επιτελικό κράτος λειτούργησε. Δημιουργήθηκε ένα Συντονιστικό στη Λάρισα, βρέθηκαν εκεί οι υπουργοί, ο καθένας στον τομέα του. Γίνονται 2 συσκέψεις την ημέρα. Αυτό σημαίνει επιτελικό κράτος και συντονισμός.

Διαφήμιση