Αρχική Ειδήσεις ΥΠΕΝ:Ξεκινούν άμεσα τα αντιπλημμυρικά έργα στα καμένα της χώρας

ΥΠΕΝ:Ξεκινούν άμεσα τα αντιπλημμυρικά έργα στα καμένα της χώρας

Αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στις καμένες περιοχές της χώρας προβλέπει η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

0
ΚΑΜΕΝΑ ροδος
Διαφήμιση

Η έναρξη των εργασιών για τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά ορεινά υδρονομικά έργα, σε όλη τη χώρα θα ξεκινήσει άμεσα, σύμφωνα με απόφαση του ΥΠΕΝ, Θόδωρου Σκυλακάκη.

Χαρακτηριστικά επισημαίνεται πως, ήδη, έχει οριστεί η «Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου» ως ανάδοχος αποκατάστασης, με σκοπό την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών αντιπλημμυρικής – αντιδιαβρωτικής προστασίας για τη συγκράτηση του εδάφους, τον περιορισμό της διάβρωσης και της επιφανειακής απορροής για τις καείσες δασικές εκτάσεις της από 18.07.2023 πυρκαγιάς στην περιοχή ευθύνης της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα οριστούν ανάδοχοι αποκατάστασης στις πυρόπληκτες περιοχές της χώρας, όπου υπάρχουν κίνδυνοι. Ιδιαίτερη προτεραιότητα, λόγω της σημασίας της λεκάνης απορροής, έχει η προσφάτως πληγείσα από τις πυρκαγιές περιοχή των Δερβενοχωρίων.

Αντιπλημμυρικά έργα

Τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα και η κατασκευή αυτών έχουν σκοπό τη συγκράτηση του εδάφους, η εξασφάλιση της φυσικής αναγέννησης και η αποφυγή διαβρωτικών φαινομένων στις δασικές εκτάσεις, των περιοχών των ορεινών όγκων όλης της επικράτειας, που πλήττονται από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Για λόγους επείγουσας ανάγκης, εγκρίνεται, επιπλέον, η απ’ ευθείας ανάθεση από τις αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες, εξειδικευμένων εργασιών (π.χ. κοπή καμένων δένδρων, διαμόρφωση, μετατόπιση, πρίση, κατασκευή κορμοδεμάτων, κλαδοπλεγμάτων κ.λπ. και εγκατάστασή τους), σε πολυμελείς δασικούς συνεταιρισμούς επαγγελματιών υλοτόμων (ΔΑΣΕ), οι οποίοι παρέχουν τα εχέγγυα για την έγκαιρη και έντεχνη εκτέλεση των εργασιών. Οι παραπάνω εργασίες επιδιώκεται να εκτελεστούν πριν την έναρξη των χειμερινών βροχοπτώσεων.

Σημειώνεται πως στις περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για τις απαιτήσεις εκπόνησης μελετών και εκτέλεσης για αντιδιαβρωτικά-αντιπλημμυρικά έργα σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα, με σκοπό την αποκατάστασή τους από το ΥΠΕΝ, οι αντίστοιχες διαδικασίες υλοποιούνται, κατ’ απόλυτη προτεραιότητα, με τη διαδικασία του εξαιρετικά επείγοντος.

 

 

 

 

 

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚαναδάς: Οι πρώτοι πρόσφυγες της κλιματικής αλλαγής
Επόμενο άρθροΥΠΕΞ:Καταδικάζει την επίθεση Τουρκοκυπρίων κατά μελών της UNFICYP