Αρχική Ειδήσεις ΥΠΕΞ:Καταδικάζει την επίθεση Τουρκοκυπρίων κατά μελών της UNFICYP

ΥΠΕΞ:Καταδικάζει την επίθεση Τουρκοκυπρίων κατά μελών της UNFICYP

Την καταδίκη των “απαράδεκτων” -όπως χαρακτηρίζει- επιθέσεων κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στην Κύπρο και την απόπειρα των κατοχικών δυνάμεων να δημιουργήσουν τετελεσμένα επί του πεδίου εκφράζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών (ΥΠΕΞ). 

0
Migration Cyprus UN
Διαφήμιση

Το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ΥΠΕΞ εκφράζει την διαμαρτυρία του για τα όσα εκτυλίχθηκαν στη νεκρή ζώνη στην Κύπρο, αποδοκιμάζοντας τη στάση των Τουρκοκυπρίων που επιτέθηκαν κατά των μελών της αποστολής της Ειρηνευτικής δύναμης στο νησί. Όπως αναφέρει σχετικά σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ:

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τις απαράδεκτες σημερινές επιθέσεις Τουρκοκύπριων εναντίων των μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP), τα οποία επιχείρησαν να παρεμποδίσουν μη εξουσιοδοτημένες εργασίες κατασκευής δρόμου εντός της νεκρής ζώνης πλησίον της Πύλας.

Οι παράνομες εργασίες πρέπει να σταματήσουν άμεσα και είναι ανάγκη να αποφευχθεί κάθε είδους δραστηριότητα που θα προκαλέσει περαιτέρω κλιμάκωση.

Ανάλογες ενέργειες δεν συμβάλλουν καθόλου στις προσπάθειες του ΟΗΕ για αναβίωση των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία και θα προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες προς διεθνείς οργανισμούς και κυβερνήσεις» καταλήξει το ΥΠΕΞ.

υπουργειο εξωτερικών

Το χρονικό της επίθεσης από Τουρκοκυπρίους 

Επίθεση από την Τουρκοκυπριακή πλευρά αναφέρει πως δέχθηκε σήμερα το πρωί, Παρασκευή 18 Αυγούστου η Ειρηνευτική Δύναμη Κύπρου, (UNFICYP), η οποία με ανακοίνωσή της καταδικάζει το περιστατικό εναντίον μελών της, καθώς και οχημάτων της, τονίζοντας ότι η αποστολή παραμένει δεσμευμένη στο να διασφαλίσει τη διατήρηση της ηρεμίας και της σταθερότητας στην περιοχή.

Οπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση των ΗΕ Κύπρου, το περιστατικό έλαβε χώρα εντός της Νεκρής Ζώνης κοντά στο χωριό Πύλα, όπου οι ειρηνευτές των ΗΕ παρεμπόδισαν μη εξουσιοδοτημένες εργασίες στην περιοχή.

‘Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ καλεί την τουρκοκυπριακή πλευρά να σεβαστεί την εξουσία που έχει η αποστολή, με βάση την εντολή της, εντός της υπό τον έλεγχο των ΗΕ νεκρής ζώνης, να αποφεύγει οποιεσδήποτε ενέργειες που μπορεί να κλιμακώσουν περαιτέρω τις εντάσεις και να αποσύρει όλο το προσωπικό και τα μηχανήματα από την υπό τον έλεγχο των ΗΕ νεκρή ζώνη αμέσως”.

Η αποστολή παρακολουθεί την κατάσταση στενά και παραμένει δεσμευμένη στο να διασφαλίσει τη διατήρηση της ηρεμίας και της σταθερότητας στην περιοχή“, καταλήγει.

Σημειώνεται ότι το λεγόμενο υπουργείο Εξωτερικών του ψευδοκράτους ανακοίνωσε πριν από λίγα 24ωρα ότι το οδικό έργο για το οποίο βρίσκονται συνεργεία των Τουρκοκυπρίων στην περιοχή Άρσους – Πύλας, μήκους 11,6 χιλιομέτρων, θα προχωρήσει, για ανθρωπιστικούς και οικονομικούς λόγους.

Το ψευδοκράτος κατηγορεί την ελληνοκυπριακή πλευρά για μακροχρόνια έλλειψη καλής θέλησης στο θέμα και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ για αδιαφορία σε συνεχείς παραβιάσεις της νεκρής ζώνης στην περιοχή από τους Ελληνοκύπριους.

Διαφήμιση