Αρχική Special Topics Συνεχίζεται για 10η ημέρα η οικολογική καταστροφή στο δάσος της Δαδιάς

Συνεχίζεται για 10η ημέρα η οικολογική καταστροφή στο δάσος της Δαδιάς

Τέλος δεν έχει η οικολογική καταστροφή στον Έβρο με την πυρκαγιά να μαίνεται για 10η  συνεχή ημέρα και το δάσος της Δαδιάς να είναι παραδομένο στις φλόγες.

0
ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΦΥΛΗ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ Ι. ΜΟΝΗ ΚΛΕΙΣΤΩΝ (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)
(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση
Το μέτωπο στο δάσος της Δαδιάς μαίνεται ακόμη, όπου και εκεί, γίνεται μεγάλη προσπάθεια να περιοριστεί η οικολογική καταστροφή και να μην περάσει τον οδικό άξονα, από όπου εκτείνεται ένας δρυμός πλούσιος σε βλάστηση.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής σε σε Έβρο και Ροδόπη ενισχύθηκαν με 180 επιπλέον πυροσβέστες για τα πύρινα μέτωπα. Συνολικά επιχειρούν 474 πυροσβέστες με 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 100 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Σε κίνδυνο το δάσος της Δαδιάς – Πολύ ισχυρό το μέτωπο

Ανησυχία συνεχίζει να προκαλεί το ενεργό μέτωπο από το δάσος της Δαδιάς προς την Κοτρωνιά, όπου οι επίγειες δυνάμεις καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες να μην περάσει έναν δρόμο, καθώς αν συμβεί αυτό οι φλόγες θα μπουν στον Δρυμό, προκαλώντας νέα οικολογική καταστροφή.

ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΔΑΔΙΑ ΣΟΥΦΛΙΟΥ ΕΒΡΟΥ (ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ/EUROKINISSI)
ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΔΑΔΙΑ ΣΟΥΦΛΙΟΥ ΕΒΡΟΥ.Σάββατο 23 Ιουλίου 2022 (ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ/EUROKINISSI)

Γ. Αρτοποιός: Στις έρευνες συμμετέχει και η ΕΥΠ

Μιλώντας σήμερα το πρωί στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, τόνισε ότι στον Έβρο έχει δημιουργηθεί ένα πολύ ισχυρό μέτωπο που βρίσκεται βορειοδυτικά της περιοχής Κοτρωνιά Έβρου, ενώ στη Ροδόπη οι δυνάμεις καταβάλλουν προσπάθειες να ανακόψουν το μέτωπο μεταξύ των περιοχών Κασσιτερά και Κίρκης.

Όπως είπε θα στηθεί μία μεγάλη επιχείρηση με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να δημιουργούν μία γραμμή άμυνας ώστε να ανακοπεί η πορεία του μετώπου προκειμένου να μην περάσει στο μικρό πυρήνα της Δαδιάςκαι πρόσθεσε ότι στην περιοχή επιχειρούν επίγειες δυνάμεις για να διανοίξουν αντιπυρικές ζώνες όπου είναι εφικτό. Ανησυχία ωστόσο προκαλεί η ενδεχόμενη αλλαγή του ανέμου σε νοτιά, η οποία αν συμβεί, όπως είπε ο κ. Αρτοποιός θα στείλει τη φωτιά προς τη Δαδιά.

Περιγράφοντας τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής ο κ. Αρτοποιός αναφέρθηκε στις πολλές εστίες φωτιάς που εκδηλώθηκαν στην περιοχή του Έβρου επισημαίνοντας ότι στις έρευνες συμμετέχει και η ΕΥΠ για το ενδεχόμενο εμπρησμού και κακόβουλων ενεργειών.

Ιδιαίτερα περιγραφικός ο κ. Αρτοποιός ανέφερε ότι μέσα σε 20 χιλιόμετρα η πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει 15 ενάρξεις πυρκαγιών μέσα σε ένα 24ωρο.

«Η πυρκαγιά που ξεκίνησε στα νότια της Δαδιάς γιγαντώθηκε πολύ γρήγορα και από τότε πολεμάμε εκεί. Μαζί με το μέτωπο της Αλεξανδρούπολης το μέτωπο αυτό μας έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα», σημείωσε ο εκπρόσωπος του πυροσβεστικού Σώματος.

Κάνοντας λόγο για γενικευμένη καλή εικόνα που παρατηρείται στην περιοχή του Έβρου ο κ. Αρτοποιός δεν παρέλειψε να πει ότι οι νότιοι άνεμοι που θα επικρατούν στην περιοχή είναι ότι χειρότερο και μπορεί να δυσχεραίνουν τις προσπάθειες για κατάσβεσή της.

«Προστατεύουμε τον πυρήνα της Δαδιάς. Έχουμε κάνει ένα οχυρό πάνω από την περιοχή της Κοτρωνιάς» σημείωσε ο κ. Αρτοποιός προσθέτοντας ότι η Λευκίμμη δεν κινδυνεύει.

Σημειώνεται ότι για σήμερα Δευτέρα παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας. Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των πυροσβεστικών υπηρεσιών της επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και οι περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Διαφήμιση