Αρχική Ειδήσεις Πόσα κόστισαν οι φετινές πυρκαγιές στον προϋπολογισμό!

Πόσα κόστισαν οι φετινές πυρκαγιές στον προϋπολογισμό!

Τα πάνω κάτω στον προϋπολογισμό του κράτους φέρνουν οι δασικές πυρκαγιές, που συνεχίζουν να μαίνονται στη χώρα μας, προκαλώντας-εκτός της τεράστιας οικολογικής καταστροφής- και ένα μεγάλο κενό στον οικονομικό σχεδιασμό.   

0
φωτια αγια ειρηνη 2
Διαφήμιση

Οι πυρκαγιές που καταστρέφουν αυτές τις ημέρες μεγάλες περιοχές της χώρας δημιούργησαν την ανάγκη για συσκέψεις και νέα οικονομικά δεδομένα στους κυβερνητικούς οικονομικούς σχεδιασμούς, με τον προϋπολογισμό να χρειάζεται επαναπροσδιορισμό!

Μαζί με την θλίψη για την οικολογική καταστροφή από τις πυρκαγιές, το κόστος στον προϋπολογισμό είναι σημαντικό αν και δεν μπορεί να προσδιοριστεί ακριβώς πριν ολοκληρωθεί η κατάσβεση των πυρκαγιών.

Χρειάζεται η στήριξη των πληγέντων και η αποκατάσταση των ζημιών αλλά κυρίως έχει υποστεί μεγάλη ζημιά η παραγωγή (φυτική και ζωική) επηρεάστηκε ο τουρισμός (Ρόδος, Κέρκυρα, Σαμοθράκη, ηπειρωτική χώρα) και οι δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομία, μεσομακροπρόθεσμα, είναι αναπόφευκτες.

Στην δημόσια συζήτηση, έχει επισημανθεί πολλές φορές ότι οι φυσικές καταστροφές και γενικότερα η κλιματική αλλαγή θα φέρουν κι ένα «βαρύ λογαριασμό» καθώς, πέραν από τις αυξημένες ανάγκες αποζημιώσεων, μακροπρόθεσμα περιορίζεται η ανάπτυξη σε κρίσιμους τομείς όπως της πρωτογενούς παραγωγής, του τουρισμού και των υποδομών.

Εβρος φωτιά Αύρα

Κατά συνέπεια η φωτιά μεσομακροπρόθεσμα θα επηρεάσει και το κόστος ζωής (ανάγκη εισαγωγών) και τα φορολογικά έσοδα, (αναστολή πληρωμών πολλών φόρων).

Οι συσκέψεις λοιπόν στο οικονομικό επιτελείο έχουν ξεκινήσει για να επανεξεταστούν οι παρεμβάσεις που απαιτούνται για την αποτελεσματικότερη οικονομική διαχείριση της κατάστασης.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σχολιάζουν ότι δεν αποκλείεται – αν και ακόμα δεν έχει ξεκινήσει συζήτηση για κάτι τέτοιο – να χρειαστεί ένας νέος συμπληρωματικός προϋπολογισμός που θα είναι και ο τρίτος κατά σειρά – προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες που προκύπτουν από τις πυρκαγιές.

Υπενθυμίζεται ότι κάτι αντίστοιχο έγινε πρόσφατα για την κάλυψη των αναγκών υλοποίησης των μέτρων στήριξης των αδύναμων εισοδηματικά κοινωνικών ομάδων και των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ο δεύτερος συμπληρωματικός προϋπολογισμός, που κατατέθηκε στη βουλή στις αρχές Ιουλίου, προέβλεπε επιπλέον δαπάνες περίπου 700 εκατ. ευρώ για:

  • την διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου, καθώς το αρχικό κονδύλι χρησιμοποιήθηκε για τη διεξαγωγή των δύο βουλευτικών εκλογών στο α΄ εξάμηνο της χρονιάς,
  • 200 εκατ. ευρώ για την κάλυψη δαπανών Υγείας και αυξημένων ενεργειακών αναγκών κρατικών φορέων το 2023 και
  • 355 εκατ. ευρώ για market pass, youth pass κ.ά.

Η ανάγκη πρόσθετων δαπανών λόγω πυρκαγιών είναι δεδομένη, καθώς το αποθεματικό (περίπου 1 δισ. ευρώ σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του φετινού προϋπολογισμού) έχει εξαντληθεί και απαιτούνται νέοι πόροι για τη συνέχεια και συνεπώς, τα νέα δεδομένα θα πρέπει να προσμετρηθούν ενόψη των εξαγγελιών του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

 

 

Διαφήμιση