Αρχική Special Topics Περσείδες: Χορός των αστεριών μέχρι το ξημέρωμα της Κυριακής (13/8) -Κάντε ευχή

Περσείδες: Χορός των αστεριών μέχρι το ξημέρωμα της Κυριακής (13/8) -Κάντε ευχή

Οι Περσείδες είναι εδώ και έχουν διάθεση να χορεύουν στον ουρανό μέχρι να βγει ο ήλιος! Φέτος οι Περσείδες προσφέρουν μοναδικό θέαμα καθώς το φαινόμενο συμβαίνει μόλις τέσσερις ημέρες πριν από τη Νέα Σελήνη οπότε τα πεφταστέρια θα είναι ορατά!, Εσείς τι ευχή θα κάνετε;

0
Περσείδες
Διαφήμιση

Οι Περσείδες, το υπερθέαμα που μας επιφυλάσσει ο νυχτερινός ουρανός κορυφώνεται απόψε το βράδυ (12/8) και θα διαρκέσει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής. Πρόκειται για την πιο θεαματική ετήσια βροχή από «πεφταστέρια».

Σύνταξη: ecozen.gr

Περσείδες βροχή

«Οι Περσείδες αποτελούν μια από τις πιο εντυπωσιακές βροχές διαττόντων αστέρων του έτους, καθώς η συχνότητά τους μπορεί να φτάσει έως και τα 100 μετέωρα ανά ώρα, όταν παρατηρούμε βέβαια από ένα σκοτεινό μέρος», επισημαίνει η Φιόρη- Αναστασία Μεταλληνού, αστροφυσικός στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών,  μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι διάττοντες αστέρες ή μετέωρα είναι το αποτέλεσμα της εισόδου μικρών σωματιδίων στη γήινη ατμόσφαιρα με μεγάλη ταχύτητα, συνήθως περίπου 60 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο. Τα κομμάτια των συντριμμιών θερμαίνονται λόγω της τριβής με τον αέρα και συνήθως καταστρέφονται σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο, σε υψόμετρο άνω των 80 χιλιομέτρων. Ο υπέρθερμος αέρας γύρω από το μετέωρο λάμπει για λίγο και είναι ορατός από το έδαφος ως μια φωτεινή λωρίδα γνωστή και ως «πεφταστέρι».
Φιόόρη Μεταλληνού, αστροφυσικός
Η αστροφυσικός Φιόρη Αναστασία Μεταλληνού

Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους είναι ορατά έως και έξι σποραδικά μετέωρα κάθε ώρα. Κατά τη διάρκεια μιας βροχής, όμως, η Γη περνά μέσα από ένα νέφος με συντρίμμια που αφήνουν πίσω τους οι κομήτες και έτσι παρατηρούνται πολλά περισσότερα μετέωρα που εισέρχονται στην ατμόσφαιρα. Κατά τη διάρκεια του έτους παρατηρούμε αρκετές βροχές διαττόντων αστέρων, οι ονομασίες των οποίων προκύπτουν από τον αστερισμό, από τον οποίο φαίνεται να προέρχονται. Οι Περσείδες αποτελούν μία από τις πλέον εντυπωσιακές βροχές διαττόντων του έτους.

Οι Περσείδες προέρχονται από υπολείμματα του κομήτη Σουίφτ-Τατλ. Η συγκεκριμένη βροχή μετεώρων πήρε το όνομά της από το σημείο του ουρανού, από το οποίο φαίνεται να προέρχονται τα μετέωρα, που βρίσκεται στον αστερισμό του Περσέα. Το φαινόμενο συμβαίνει κάθε χρόνο την ίδια περίοδο, αλλά ο ρυθμός της βροχής μπορεί να διαφέρει πολύ από χρόνο σε χρόνο.

Η κ. Μεταλληνού διευκρινίζει ότι για την παρατήρηση του φαινομένου δεν απαιτείται ειδικός εξοπλισμός: «Επιλέξτε μια σκοτεινή τοποθεσία, μακριά από τα φώτα των πόλεων και στρέψτε το βλέμμα στο νυχτερινό ουρανό τη νύχτα της 12ης Αυγούστου».

Το φετινό μέγιστο του φαινομένου θα παρατηρήσουμε σήμερα το βράδυ ως το πρωί της Κυριακής 13 /8 , οπότε τα πεφταστέρια θα εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα, αν και συνολικά οι Περσείδες διαρκούν από τις 17 Ιουλίου ως τις 24 Αυγούστου.

Περσείδες Πλανητάριο!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Η εικόνα αυτή περιλαμβάνεται σε άρθρο του εκλιπόντος καθηγητή Διονύση Σιμόπουλο που έγραψε ο ίδιος τον Αύγουστο του 2022. Η περιγραφή ανήκει στον ίδιο: είναι αποτέλεσμα σύνθεσης 14 λήψεων, όσα και τα καρέ στα οποία καταγράφηκαν Περσείδες, από τις συνολικά 1053 λήξεις που έγιναν σε δύο νύχτες, στον Πίσσωνα Ευβοίας τον Αύγουστο του 2021. Credit: © Δημήτρης Μάλλιαρης

Ο σπουδαίος Διονύσης Σιμόπουλος, επίτιμος διευθυντής του Πλανητάριου του Ευγενίδειου Ιδρύματος, έγραφε πέρυσι, λίγες μόλις ημέρες πριν από τον θάνατό του, σε άρθρο του για τη βροχή των Περσείδων, στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος:

Διονύσης Σιμόπουλος
Ο σπουδαίος αστροφυσικός Διονύσης Σιμόπουλος που έμαθε τους Έλληνες να αγαπούν τα αστέρια, έφυγε από τη ζωή τον Αύγουστο του 2022 έχοντας προηγουμένως γράψει (το τελευταίο του) άρθρο για τις Περσείδες!

«Από την εξοχή των καλοκαιρινών σας διακοπών, κάθε Αύγουστο, μην ξεχνάτε να κοιτάζετε που και που τον έναστρο ουρανό, όταν μετά την νυχτερινή σας έξοδο, ξαπλωμένοι στην παραλία ή στην αναπαυτική ξαπλώστρα του κήπου σας, ο ουρανός θα σας ανταμείψει με το υπέροχο θέαμα των λαμπερών του άστρων και τις αναλαμπές των δεκάδων διαττόντων που θα τον διασχίζουν από την μια του άκρη στην άλλη. Και παρ’ όλο που η σύγχρονη γνώση δεν μας το επιτρέπει, εν τούτοις όταν δείτε την λαμπερή γραμμή που αφήνει πίσω του κάποιο “πεφταστέρι”, μη ξεχάσετε να ακολουθήσετε την άποψη που εκφράζει ο λαός μας, και κάντε μιαν ευχή! Δεν έχετε άλλωστε να χάσετε και τίποτα!».

Πάντως η ομάδα της Αστροπύλης βρίσκεται από νωρίς στο γήπεδο της Άνω Βροντού. Σερρών! “Να δούμε από το τηλεσκόπιο. Και να καθίσουμε μαζί να απολαύσουμε την παρέα, τους αστερισμούς και τα πεφταστέρια! Συμβουλές! Εφοδιαστείτε με καλή διάθεση και υπομονή. Ντυθείτε ζεστά. Να έχετε κάτι να φάτε και να πιείτε.”

Διαφήμιση