Αρχική Special Topics Με τη μπλε “υπερπανσέληνο” αποχαιρετάμε Αύγουστο και καλοκαίρι!

Με τη μπλε “υπερπανσέληνο” αποχαιρετάμε Αύγουστο και καλοκαίρι!

Με τη μπλε “υπερπανσέληνο”, που θα είναι περισσότερο φωτεινή από άλλα ολόγιομα φεγγάρια θα αποχαιρετήσουμε απόψε το βράδυ τον Αύγουστο αλλά και το φετινό καλοκαίρι.    

0
mple feggari.jpg
Διαφήμιση

«Έχουμε σήμερα πανσέληνο, την οποία λέμε μπλε πανσέληνο όταν συμβαίνει μέσα στον ίδιο μήνα να έχουμε δυο πανσελήνους. Ένα φαινόμενο ούτε ιδιαίτερα συχνό, όχι όμως και σπάνιο. Τότε λέμε ότι έχουμε το μπλε φεγγάρι» αναφέρει μιλώντας στην ΕΡΤ η αστροφυσικός του κέντρου Επισκεπτών Θησείου Εθν. Αστεροσκοπείου, Αναστασία – Φιόρη Μεταλληνού.

«Όταν κοιτάξουμε τη σελήνη να ανατέλλει το τι χρώμα θα τη δούμε εξαρτάται από το τι ώρα τη βλέπουμε. Όπως και ο ήλιος με το ηλιοβασίλεμα και την ανατολή. Όταν η σελήνη είναι χαμηλά στον ορίζοντα – όταν ανατέλλει ή όταν δύει – το φως της όταν έρχεται στα μάτια μας διαπερνά μεγαλύτερο πάχος στην ατμόσφαιρα, σκόνες, σωματίδια, ρύπους, αφήνει να περάσει το κόκκινο-πορτοκαλί χρώμα και αυτά τα σωματίδια κρατάνε το μπλε. Έτσι όταν τη βλέπουμε νωρίς τη βλέπουμε πιο κοκκινωπή / πορτοκαλί, όσο ανεβαίνει την βλέπουμε πιο λευκή. Μπλε όχι, μόνο αν τη βλέπαμε από την ατμόσφαιρα του πλανήτη Άρη» συμπληρώνει.

 

Διαφήμιση