Αρχική Special Topics Διπλή πανσέληνος τον φετινό Αύγουστο-Ένα σπάνιο φαινόμενο

Διπλή πανσέληνος τον φετινό Αύγουστο-Ένα σπάνιο φαινόμενο

Ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο θα ζήσουμε τον φετινό Αύγουστο, αφού εκτός από απόψε που θα έχουμε το προνόμιο να απολαύσουμε την μπλε πανσέληνο, ο μηνάς θα κλείσει με ένα ακόμη γέμισμα του φεγγαριού.   

0
blue moon
Διαφήμιση

Το σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο με δύο «υπερπανσέληνους» είναι γνωστό και με το όνομα «μπλε υπερπανσέληνος», ενώ κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να ξανασυμβεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2037.

Το σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο συμβαίνει όταν το φεγγάρι εμφανίζεται στον νυχτερινό ουρανό πιο μεγάλο και πιο φωτεινό επειδή βρίσκεται πιο κοντά στη Γη από ό,τι συνήθως.

Στις 21:31, σύμφωνα με την ελληνική ώρα, απόψε Τρίτη 1 Αυγούστου, η λεγόμενη «υπερπανσέληνος του οξύρρυγχου» θα φτάσει στο μέγιστο του φωτισμού της – παρέχοντας μια εξαιρετική ευκαιρία για φωτογράφηση για τους παρατηρητές των άστρων. Θα ακολουθήσει και η δεύτερη υπερπανσέληνος του μήνα, στις 30 Αυγούστου.

Σύμφωνα με την Dailymail, υπάρχουν τέσσερις «υπερπανσέληνοι» το 2023. Η πρώτη, στις 3 Ιουλίου παρουσιάστηκε σε εντυπωσιακές φωτογραφίες ανά τον κόσμο. Θα ακολουθήσουν οι δύο τον Αύγουστο και μία στις 29 Σεπτεμβρίου.

Οι όροι «υπερπανσέληνος» και «μπλε υπερπανσέληνος» έχουν δεχτεί κριτική από επιστήμονες επειδή δεν είναι αρκετά επιστημονικοί.

Συγκεκριμένα, το φαινόμενο αυτό συμβαίνει επειδή η σελήνη περιφέρεται γύρω από τη Γη σε μια «ελλειπτική» τροχιά που δεν είναι απόλυτα κυκλική. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα σημείο της τροχιάς της όπου βρίσκεται πιο κοντά στη Γη, γνωστό ως «περίγειο».

Μια «υπερπανσέληνος» μπορεί να εμφανιστεί έως και 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη από μια κανονική πανσέληνο, ανάλογα με την εποχή του έτους.

Ο Andrew McCarthy, ανεξάρτητος αστροφωτογράφος με έδρα την Αριζόνα, δήλωσε ότι το φεγγάρι θα είναι περίπου 30 τοις εκατό φωτεινότερο το βράδυ της Τρίτης.

πανσεληνος Υμηττός eurokinissi1

Εκδηλώσεις για την μπλε πανσέληνο

Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα έχει προετοιμαστεί για να υποδεχτεί την πανσέληνο του Αυγούστου με τους επισκέπτες και κατοίκους της πρωτεύουσας.

Έτσι, το Μουσείο της Ακρόπολης έχει διοργανώσει για απόψε το βράδυ εκδηλώσεις υπό μουσική υπόκρουση tango για να γιορτάσει τη μπλε πανσέληνο. Μένει να δούμε πως θα αποφασίσει να αποχαιρετήσει τη 2η πανσέληνο του Αυγούστου και το καλοκαίρι στο τέλος του μήνα!

Διαφήμιση