Αρχική Special Topics Με δροσιά και μελτέμια ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου-Πότε έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας

Με δροσιά και μελτέμια ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου-Πότε έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας

Μελτέμια και δροσερές θερμοκρασίες συνθέτουν το σκηνικό του καιρού για τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου, διαψεύδοντας τις αρχικέ προβλέψεις για νέο κύμα καύσωνα από ξένους μετεωρολόγους.

0
Ζέστη - Καλοκαίρι - Καιρός
Διαφήμιση

Τα σενάρια που ήθελαν την Ελλάδα να επιστρέφει σε νέο κύμα καύσωνα μετά το Δεκαπενταύγουστο, και είχαν έγκαιρα διαψεύσει οι δικοί μας μετεωρολόγοι παραμένουν κενό γράμμα, καθώς η εικόνα γύρω από τον καιρό θέλει μία μικρή άνοδο της θερμοκρασίας και ισχυρά μελτέμια μέχρι και αύριο, Κυριακή 13 Αυγούστου.

Εξάλλου, τις τελευταίες δύο ημέρες  ο καιρός συνοδεύεται από μία φθινοπωρινή-θα έλεγε κανείς- αύρα , αφού τα μελτέμια διαρκείας και η πτώση της θερμοκρασίας έχουν δημιουργήσει έναν ιδανικό καιρό για όσους έχουν παραμείνει στις πόλεις. Βέβαια, ο ισχυρός αέρας στα νησιά και σε άλλες παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας δεν είναι σίγουρα, μια ευχάριστη συνθήκη για τους αδειούχους.

Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι το τριήμερο μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο δεν θα αλλάξει το σκηνικό του καιρού, ενώ αμέσως μετά αναμένεται να αρχίσει να ανεβαίνει ξανά το θερμόμετρο, με θερμοκρασίες που θα φτάνουν έως και τους 38 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο, η πρόγνωση, δεν προβλέπει νέο κύμα καύσωνα και ακραία ζέστη.

Ένα ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται από την Ουκρανία ως τα Βαλκάνια κινείται ανατολικά. Με το πέρασμα του προαναφερθέντος μετώπου και την εγκατάσταση συστήματος υψηλών πιέσεων στις βόρειες βορειοδυτικές περιοχές των Βαλκανίων, δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες για να επικρατήσουν στη χώρα μας ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι.

Σήμερα, Σάββατο (12/8), αναφορικά με την προοπτική βροχών ισχύουν τα αναφερόμενα για την Παρασκευή. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ στα δυτικά 3 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ και κατά τόπους στο ΒΑ Αιγαίο 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Την Κυριακή (13/8), λίγες βροχές προβλέπονται στην ηπειρωτική χώρα και την Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ στα δυτικά 4 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ και κατά τόπους στο Αιγαίο 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία δύσκολα θα ξεπεράσει τους 34 βαθμούς.

Τη Δευτέρα (14/8), λίγες πρόσκαιρες βροχές αναμένονται κυρίως τις απογευματινές ώρες στην ηπειρωτική χώρα και την Κρήτη, Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ με ένταση στα δυτικά 3 με 4 μποφόρ, στα ανατολικά 5 με 6 μποφόρ και τοπικά στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά.

Ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο, τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες είναι πιθανό να εκδηλωθούν το απόγευμα στη Β-ΒΔ Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση ως τα 6 μποφόρ (Αιγαίο) και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά.

Παναγιώτης Γιαννόπουλος: Πότε ανεβαίνει η θερμοκρασία

Σήμερα αναμένεται να κορυφωθεί η μεγάλη έξοδος από τις πόλεις, με την κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά να είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Επιστρέφουν οι βοριάδες στο Αιγαίο, ενώ τα μελτέμια αναμένεται να κρατήσεουν για πολλές μέρες.

«Θα φυσάει πολλές μέρες. Μέχρι της Παναγίας, δεν περιμένουμε κάτι. Θα κρατήσει τα μελτέμια ο καιρός στο Αιγαίο». Όμως, για όσους ανησυχούν, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν απαγορευτικά γιατί δεν δείχνει τίποτα ότι θα έχουμε ανέμους πάνω από 9 μποφόρ.

Επίσης, παρότι η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει από την ερχόμενη Τετάρτη-Πέμπτη, μέχρι τις 23 Αυγούστου, δεν υπάρχουν στοιχεία για κάποιον καύσωνα.

Σάκης Αρναούτογλου: Οι θερμοκρασίες μέχρι 20 Αυγούστου – Πότε επιστρέφει η ζέστη

Ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ3 δημοσίευσε αναλυτικά στοιχεία για τον καιρό τις επόμενες ημέρες, μέχρι και τις 20 Αυγούστου. Όπως φαίνεται στον πίνακα, το σκηνικό θα παραμείνει το ίδιο με τις τελευταίες ημέρες, όμως από την Τετάρτη 16 Αυγούστου, η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει.

Ζέστη - Καλοκαίρι - Παραλία - Καιρός

Αναλυτικά οι θερμοκρασίες από σήμερα μέχρι και την επόμενη Κυριακή:

Παρασκευή 11/8: Βόρειοι άνεμοι 4-5 μποφόρ σε Ιόνιο και ξηρά. Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν με 6-7 μποφόρ. Θερμοκρασία 32 βαθμών Κελσίου.

Σάββατο 12/8: Βόρειοι άνεμοι 4-6 μποφόρ. Στο βόρειο Αιγαίο – Εύβοια – Βοιωτία και Αττική οι άνεμοι θα πνέουν με 7-8 μποφόρ. Θερμοκρασία 32 βαθμών Κελσίου.

Κυριακή 13/8: Βόρειοι άνεμοι 4-6 μποφόρ. Στο βόρειο Αιγαίο – Θράκη – Εύβοια – Βοιωτία και Αττική 6-7 μποφόρ. Θερμοκρασία 33 βαθμών Κελσίου.

Δευτέρα 14/8: Βόρειοι άνεμοι 4-6 μποφόρ. Στο βόρειο Αιγαίο – Θράκη – Εύβοια – Βοιωτία και Αττική 7-8 μποφόρ. Θερμοκρασία έως 33 βαθμών Κελσίου.

Τρίτη 15/8: Βόρειοι άνεμοι 3-5 μποφόρ. Στο βόρειο Αιγαίο – Θράκη – Εύβοια – Βοιωτία και Αττική 6-7 μποφόρ. Θερμοκρασία 34 βαθμών Κελσίου.

Τετάρτη 16/8: Βόρειοι άνεμοι 3-5 μποφόρ. Στο βόρειο Αιγαίο – Θράκη – Εύβοια – Βοιωτία και Αττική 6-7 μποφόρ. Θερμοκρασία 35 βαθμών Κελσίου.

Πέμπτη 17/8: Βόρειοι άνεμοι 3-5 μποφόρ. Στο βόρειο Αιγαίο – Θράκη – Εύβοια – Βοιωτία και Αττική 6-7 μποφόρ. Θερμοκρασία 35 βαθμών Κελσίου.

Παρασκευή 18/8: Βόρειοι άνεμοι 3-5 μποφόρ. Στο βόρειο Αιγαίο – Θράκη – Εύβοια – Βοιωτία και Αττική 6-7 μποφόρ. Θερμοκρασία 36 βαθμών Κελσίου.

Σάββατο 19/8: Βόρειοι άνεμοι 3-5 μποφόρ. Στο βόρειο Αιγαίο – Θράκη – Εύβοια – Βοιωτία και Αττική 6-7 μποφόρ. Θερμοκρασία 36 βαθμών Κελσίου.

Κυριακή 20/8: Βόρειοι άνεμοι 3-5 μποφόρ. Στο βόρειο Αιγαίο – Θράκη – Εύβοια – Βοιωτία και Αττική 6-7 μποφόρ. Θερμοκρασία 36 βαθμών Κελσίου.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑλώα: Η πρόστυχη “γιορτή της γυναίκας” στην αρχαιότητα!
Επόμενο άρθροGuardian: Οι ακραίοι καύσωνες, ακραίος κίνδυνος για τον πλανήτη-Αναφορά στην Ελλάδα