Αρχική Special Topics Αλώα: Η πρόστυχη “γιορτή της γυναίκας” στην αρχαιότητα!

Αλώα: Η πρόστυχη “γιορτή της γυναίκας” στην αρχαιότητα!

Μπορεί η γυναίκα στην αρχαία Ελλάδα να είχε περιορισμένο ρόλο και λόγο στα δημόσια πράγματα της πόλης -κράτους, δεν έλειπαν όμως οι ημέρες της απόλυτης ελευθερίας, στο όνομα της θρησκευτικής έκφρασης, όπως αυτή στα Αλώα, τη γιορτή προς τιμή της Θεάς Δήμητρας και του Διόνυσου.

0
αλωα3
Διαφήμιση

Τα Αλώα, ήταν μια αγροτική γιορτή της αρχαιότητας, που πραγματοποιούνταν συστηματικά κάθε χρόνο προς τιμήν της Θεάς Δήμητρας, του Διονύσου και του Ποσειδώνα, με την συμμετοχή αποκλειστικά και μόνο των γυναικών, μέσα από ένα τελετουργικό που “πρόστυχο” χαρακτήρα.

Οι αναφορές σε αυτή τη γιορτή και το ειδικό τελετουργικό θέλουν τους Αρχαίους Έλληνες να της δίνουν το χαρακτηρισμό της πρόστυχης γιορτής, συμμετείχαν μόνο γυναίκες και είχαν συγκεκριμένο τελετουργικό.

αλωα

Πάντα στο τελετουργικό ετοιμαζόταν ένα μεγάλο και πλούσιο γεύμα, που είχε τα πάντα εκτός από αυτά που εξαιρούνταν από τα Μυστήρια, δηλαδή, τα αυγά, τα ρόδια, τα μήλα, τα πτηνά και ορισμένα είδη ψαριών.

Γίνονταν στην γύρω από τα αλώνια της Αττικής και επεκτείνονταν μέχρι την Ελευσίνα. Ακολουθούσε η Ποσειδώνια Πομπή και τελικά η μύηση στα μυστήρια της Δήμητρας και της Περσεφόνης.
Οι γνώμες για το χρόνο της τέλεσης είναι διχασμένες. Άλλοι υποστηρίζουν πως γίνονταν τον Ιούνιο και άλλοι τον Δεκέμβριο.
αωα2

Εκτός των άλλων, στα Αλώα στην αρχαιότητα ανταλλάσσονταν αισχρολογίες μεταξύ όλων των γυναικών. Η ιέρεια προέτρεπε τις παντρεμένες σε απιστίες και χόρευαν σε έκσταση και αγγίζοντας η μία την άλλη.

Από τον 4ο π.Χ. αιώνα συμμετείχαν εταίρες και οι γυναίκες ξεχύνονταν στους δρόμους, χορεύοντας τραγούδια με προκλητικό στίχο, και με ενδυμασία που άφηνε μέρη του σώματός τους ακάλυπτα.

Γενικά, τα Αλώα στην αρχαιότητα υπήρξαν γυναικεία γιορτή και τελούνταν νύχτα αν και οι σωθείσες πληροφορίες δεν είναι αρκετές συγκριτικά με άλλες συνήθειες των Αρχαίων Ελλήνων.

Διαφήμιση