Αρχική Ειδήσεις Καίγεται η Ελλάδα-Τα ενεργά πύρινα μέτωπα σε Εύβοια, Καβάλα, Βοιωτία, Κομοτηνή

Καίγεται η Ελλάδα-Τα ενεργά πύρινα μέτωπα σε Εύβοια, Καβάλα, Βοιωτία, Κομοτηνή

Τέλος δεν έχει ο εφιάλτης για πολλές περιοχές της χώρας, με τα ενεργά πύρινα μέτωπα σε Εύβοια, Καβάλα, Βοιωτία και Κομοτηνή να χαρακτηρίζονται άκρως δύσκολα, ειδικά υπό τις συνθήκες των ισχυρών ανέμων που επικρατούν.

0
σώστης 1536x1152
Διαφήμιση

Τα ενεργά πύρινα μέτωπα σε Εύβοια, Καβάλα, Βοιωτία, Κομοτηνή έχουν δημιουργήσει έντονο προβληματισμό στις αρχές, αναγκάζοντας το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής  και Πολιτικής Προστασίας να λάβει έκτακτα μέτρα, με απαγόρευση κυκλοφορίας σε ορεινούς όγκους τουλάχιστον μέχρι το πρωί της Τετάρτης, 23 Αυγούστου.

Στην περιοχή Μίσχου στη Ροδόπη έχει ξεσπάσει νέα φωτιά σε δασική έκταση, ακριβώς πάνω από το χωριό, ενώ με νέο μήνυμα από το 112 δόθηκε εντολή στους κατοίκους να εκκενώσουν τα χωριά Πολύανθο, Σώστη και Ληνό προς Ροδόπη. Οι φλόγες έχουν ήδη μπει στο χωριό Σώστη όπου έχουν υποστεί ζημιές 4 με 5 σπίτια.

Μια ώρα νωρίτερα, στις 16.15, κλήθηκαν οι κάτοικοι για να εκκενώσουν το Μίσχο και το Μέγα Πιστό προς Ίασμο.

Στο σημείο έχουν σπεύσει και επιχειρούν 10 πυροσβέστες με 3 οχήματα και ένα ελικόπτερο.

Στο μεταξύ, πυρκαγιά ξέσπασε στις 12.05 το μεσημέρι σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Πάτερμα βόρεια της Άνω Δροσίνης Ροδόπης. Για την κατάσβεση της φωτιάς έχουν κινητοποιηθεί επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Γιάννης Αρτοποιός στην περιοχή επιχειρούν έξι οχήματα της Πυροσβεστικής με 23 πυροσβέστες, ενω ρίψεις νερού κάνουν τρία αεροσκάφη.

Η Άνω Δροσινή βρίσκεται στις νότιες πλαγιές της οροσειράς της Ανατολικής Ροδόπης σε υψόμετρο 320 μέτρα, στις ανατολικές όχθες του χείμαρρου Μακροπόταμου. Απέχει 23 χλμ. Α.-ΒΑ. από την Κομοτηνή και 17 χλμ. Β.-ΒΔ. από τη Φιλλύρα. Η Τ.Κ είναι χαρακτηρισμένη ως αγροτικός ημιορεινός οικισμός.

πολύανθος 1536x1152

Καβάλα: Μαίνεται η φωτιά στον Δ. Νέστου – Κάηκαν σπίτια σε Αβραμυλιά, Δαμασκηνιά και Διαλεκτό

Στις φλόγες παραδόθηκαν σπίτια στα χωριά Δαμασκηνιά, Διαλεκτό και Αβραμυλιά του Δήμου Νέστου από τη φωτιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση, στο Διαλεκτό Καβάλας στις δύο το μεσημέρι και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Καίγονται ελαιώνες και εκτάσεις με καλλιέργειες, ενώ λίγο πριν τις 18.00 η φωτιά έφθασε στην Εγνατία οδο. Επί τόπου επιχειρούν 12 πυροσβέστες με 6 οχήματα, ενώ ρίψεις νερού κάνει ένα (1) αεροσκάφος.

Νωρίτερα είχαν εκκενωθεί με μήνυμα από το 112 οι οικισμοί Δαμασκηνιάς, Εκλεκτού και ΑβραμυλιάςΔιαλεκτού, Νέου Ξεριά, Παλαιού Ξεριά και Γέροντα.

Φωτιά στον Ταρσό Βοιωτίας – Σε χαμηλή βλάστηση και δύσβατο σημείο, μήνυμα 112

Νέα φωτιά έχει ξεσπάσει στην περιοχή Ταρσός Βοιωτίας σε χαμηλή βλάστηση και σε δύσβατο σημείο.Επί τόπου έχουν σπεύσει και επιχειρούν 16 πυροσβέστες με 7 οχήματα, 2 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Πριν από λίγο εστάλη μήνυμα 112 στους κατοίκους να εκκενώσουν προς Άσπρα Σπίτια.

Νίψα φωτια αλεξανδρούπολη

Φωτιά στην Εύβοια: Μήνυμα του 112 για Νέα Αρτάκη και Βατώντα – «Εκκενώστε προς Χαλκίδα»

Το μήνυμα του 112 καλεί τους κατοίκους να εκκενώσουν προς τη Χαλκίδα.

Σημειώνεται ότι η φωτιά ξέσπασε στην θέση Προφήτης Ηλίας στα Ψαχνά Ευβοίας, όπου από σκουπιδότοπο η φωτιά πέρασε σε χορτολιβαδική έκταση και λόγω των δυνατών ανέμων έχει πάρει γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και εξελίσσεται σε ενιαίο μεγάλο πύρινο μέτωπο, μεταξύ των περιοχών Προφήτης Ηλίας Ψαχνών και Αρτάκης.

Στις 13:15 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για απομάκρυνση των κατοίκων από Νότια Ψαχνά προς Ψαχνά και από Βόρεια Αρτάκη προς Αρτάκη. Επιχειρούν 92 πυροσβέστες, 3 πεζοπόρα τμήματα, 30 οχήματα, 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. 19 Γάλλοι πυροσβέστες με 4 οχήματα συνδράμουν τις ελληνικές δυνάμεις πυρόσβεσης.

Φωτιά στην Κύθνο: Μήνυμα 112 – Απεγκλωβίστηκαν 20 άτομα

Πυρκαγιά στην Κύθνο εκδηλώθηκε στις 16.00 το απόγευμα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά καίει ξερά χόρτα πολύ κοντά σε ξενοδοχειακό συγκρότημα, στην θέση Παραλία του Σκύλου, ενώ πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Στον τόπο της πυρκαγιάς επιχειρεί ένα όχημα, 4 πυροσβέστες, και δύο αεροσκάφη ενώ έχουν ενημερωθεί οι δημοτικές αρχές να συνδράμουν με υδροφόρες.

Λίγο μετά τις 7 μμ εστάλη μήνυμα στους κατοίκους του νησιού όπου αναφέρει ότι όσοι βρίσκονται στον όρμο του Σκύλου να εκκενώσουν προς Δρυοπίδα. Απεγκλωβίστηκαν 20 άτομα από ιδιωτικά σκάφη ενώ σε άμεση ετοιμότητα βρίσκονται ένα πλωτό σκάφος, ιδιωτικά σκάφη, τρία αλιευτικά σκάφη και σπεύδει ρυμουλκό σκάφος από τον Λιμένα Λαυρίου προς παροχή συνδρομής εφόσον απαιτηθεί.

ÖÙÔÉÁ ÁËÅÎÁÍÄÑÏÕÐÏËÇ ÅÈÅËÏÍÔÅÓ ÔÏÕ ÅËËÇÍÉÊÏÕ ÅÑÕÈÑÏÕ ÓÔÁÕÑÏÕ (ÄÅËÔÉÏ ÔÕÐÏÕ ÅËËÇÍÉÊÏÓ ÅÑÕÈÑÏÓ ÓÔÁÕÑÏÓ/EUROKINISSI)

Σειχ Σου-Παρ΄ολίγον τραγωδία

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία πρόλαβε την φωτιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, σε ξερά χόρτα στο Σέιχ Σου, κοντά στην περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης. Πέντε οχήματα με 12 πυροσβέστες ενήργησαν γρήγορα κι αποτελεσματικά κι έσβησαν τις εστίες πριν επεκταθούν.

Στο μεταξύ, η αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου το μεσημέρι, ανακοίνωσε την παράταση απαγόρευσης κυκλοφορίας για αύριο (Τρίτη 22/8/2023) και μέχρι τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας.

Ειδικότερα, στην απόφαση αναφέρεται στην απαγόρευση της κυκλοφορίας πεζών και τροχοφόρων στο τμήμα του Περιαστικού δάσους Θεσσαλονίκης (Σέιχ-Σου) που περικλείεται από την Περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης, την επαρχιακή οδό Πεύκων – Ασβεστοχωρίου – Εξοχής και την επαρχιακή οδό Θεσσαλονίκης Πανοράματος-Χορτιάτη. Στην δασική έκταση Ωραιοκάστρου (Δασόκτημα Ωραιοκάστρου)στο Δασόκτημα Πανοράματος (από ΧΔΑ Πλατανάκια μέχρι το Σκοπευτήριο)την δασική περιοχή Θέρμης και συγκεκριμένα πλησίον του Περιβαλλοντικού Πάρκου και του Δασοκτήματος Ισενλί.

Η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης απευθύνει έκκληση στους πολίτες να συμμορφώνονται με τις οδηγίες των Αρχών, να σεβαστούν τα απαγορευτικά πρόσβασης και να είναι σε επαγρύπνηση.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Β. Κικίλιας για πυρκαγιές: Δύσκολα τα ενεργά πύρινα μέτωπα – Έκτακτα μέτρα μέχρι το πρωί της Τετάρτης

Στην ανακοίνωση έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση αλλά και πρόληψη πυρκαγιών προχώρησε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, μετά την έκτακτη διυπουργική σύσκεψη με τους υπουργούς Επικρατείας, Περιβάλλοντος, Προστασίας του πολίτη και Ναυτιλίας, τους επικεφαλής του Πυροσβεστικού σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού καθώς και τον Διοικητή της ΕΥΠ.

Ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι οι τελευταίες 48 ώρες, όπως δυστυχώς και οι επόμενες 48, αποδεικνύονται εξαιρετικά κρίσιμες λόγω των θυελλωδών ανέμων και υψηλών θερμοκρασιών που δημιουργούν εκτεταμένα ενεργά πύρινα μέτωπα καθώς οι εστίες δε μπορούν να τεθούν εύκολα υπό έλεγχο. Συγκεκριμένα από χτες τα μεσάνυχτα εκδηλώθηκαν 53 δασικές πυρκαγιές και μόνο στον Έβρο 14 διαφορετικές εστίες.

Στη σύσκεψη που διεξήχθη αποφασίστηκε:

  • η απαγόρευση πρόσβασης σε ορεινούς όγκους και περιαστικά δάση με τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ. σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Καβάλα και Θεσσαλονίκη τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη στις 8 π.μ.
  • η αύξηση και παρουσία περιπόλων ανδρών των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλες τις παραπάνω περιοχές και σε περιοχές υψηλού κινδύνου για εκδήλωση πυρκαγιάς
  • η απαγόρευση οποιασδήποτε δραστηριότητας από τους πολίτες σε εξωτερικούς χώρους που θα μπορούσε να προκαλέσει κίνδυνο πυρκαγιάς
  • η αυστηρή εφαρμογή των οδηγιών εκκένωσης του 112 καθώς είναι πολύ μεγάλος ο κίνδυνος εγκλωβισμού και συνακόλουθα απώλειας ζωής
  • η αξιοποίηση κάθε δυνατού μέσου προκειμένου να ενισχυθεί η προσπάθεια που καταβάλλουν όλες οι εμπλεκόμενες επιχειρησιακά δυνάμεις.
Διαφήμιση