Αρχική Βίντεο Σε πύρινο κλοιό για 3η ημέρα η Αλεξανδρούπολη-Συνεχείς αναζωπυρώσεις σε Νίψα, Δορίσκο...

Σε πύρινο κλοιό για 3η ημέρα η Αλεξανδρούπολη-Συνεχείς αναζωπυρώσεις σε Νίψα, Δορίσκο και Μοναστηράκι-Βίντεο

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η Αλεξανδρούπολη, με τη μεγάλη πυρκαγιά να συνεχίζεται με  με αμείωτη ένταση για 3η ημέρα, η οποία, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθεί, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν συνεχώς στην περιοχή. Παρά τις πτήσεις των εναέριων μέσω, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δεν έχουν καταφέρει να περιορίσουν τα πύρινα μέτωπα λόγω των αναζωπυρώσεων.

0
ÖÙÔÉÁ ÁËÅÎÁÍÄÑÏÕÐÏËÇ ÅÈÅËÏÍÔÅÓ ÔÏÕ ÅËËÇÍÉÊÏÕ ÅÑÕÈÑÏÕ ÓÔÁÕÑÏÕ (ÄÅËÔÉÏ ÔÕÐÏÕ ÅËËÇÍÉÊÏÓ ÅÑÕÈÑÏÓ ÓÔÁÕÑÏÓ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Στο πύρινο μέτωπο της Αλεξανδρούπολης η μεγάλη αναζωπύρωση σε Δορίσκο – Μοναστηράκι, λόγω των ισχυρών ανέμων, έχει οδηγήσει τις φλόγες στο παλαιό οδικό δίκτυο της Ε.Ο. Αλεξανδρούπολης – Φερών, εγκλωβίζοντας την Αλεξανδρούπολη σε έναν επικίνδυνο πύρινο κλοιό.

Η φωτιά είναι πολύ μεγάλη λόγω των ισχυρών ανέμων γεγονός που επέτρεψε στις φλόγες να περάσουν τα δύο ρεύματα του δρόμου και να συνεχίζουν την καταστροφική πορεία τους. Λόγω της δυσμενούς εξέλιξης οι Αρχές έχουν κλείσει το δρόμο προσπαθώντας να σβήσουν τα μέτωπα που συνεχώς ξεπηδούν μπροστά τους.

Τεράστια γραμμή άμυνας

Για τον πύρινο κλοιό στην Αλεξανδρούπολη μίλησε ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Αρτοποιός, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε ότι το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται σε δύο κύρια μέτωπα και κυρίως σε μια μεγάλη αναζωπύρωση που υπάρχει από το πρωί βορειοανατολικά της Νίψας.

Ο κ. Αρτοποιός μίλησε για τεράστια γραμμή άμυνας μέχρι και το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, συμπληρώνοντας ότι οι άνεμοι δεν έχουν κοπάσει ούτε λεπτό.

«Λόγω ισχυρών ριπών ανέμων και θερμών μαζών, κάφτρες πέρασαν πίσω από τα υδροφόρα οχήματα και η πυρκαγιά κατευθύνθηκε απειλητικά και επιθετικά προς τις παρυφές δύο οικισμών στα βορειοανατολικά της πόλης. Πάντως ο στόχος επετεύχθη αφού οι οικισμοί δεν απειλούνται και επίσης δεν κινδυνεύει πλέον η βιομηχανική περιοχή της Αλεξανδρούπολης, είπε ο κ. Αρτοποιός.

Η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με τις πυροσβεστικές δυνάμεις για τρίτο 24ωρο στην Αλεξανδρούπολη να δίνουν μία τιτάνια μάχη με τις φλόγες. Μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί 12 χωριά, ενώ κάηκαν εννέα σπίτια και μία εκκλησία. Στάχτη έχουν γίνει χιλιάδες στρέμματα δάσους, καλλιεργήσιμων εκτάσεων και κτηνοτροφικές μονάδες.

alexandroupoli copernicus

Φλόγες κατακαίουν τον Εθνικό Δρυμό Νίψας

Ο Βασίλης Πρεμίδης από το πύρινο μέτωπο στον Εθνικό Δρυμό Νίψας όπου επιχειρούν 10 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα συντονιστικό μετέφερε μια άσχημη εικόνα καθώς έχουν θεριέψει οι πύρινες φλόγες εντός αυτού.

Στο σημείο επιχειρούν και επίγειες δυνάμεις με 214 πυροσβέστες, 10 πεζοπόρα τμήματα και 59 οχήματα, με την συνδρομή ισχυρών δυνάμεων του στρατού, της Περιφέρειας και των δήμων καθώς και εθελοντές. Ο δυνατός άνεμος ωστόσο δυσχεραίνει το έργο τους και οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς. Μια τέτοια αναζωπύρωση το μεσημέρι της Δευτέρας αύξησε την αγωνία των Αρχών για να μην ξεφύγει η φωτιά προς τον Άβαντα και κινδυνεύσει το χωριό.

Το σημείο είναι αρκετά δύσβατο με αποτέλεσμα το μεγάλος μέρος της προσπάθειας να το σηκώνουν τα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης που επιχειρούν στον Εθνικό Δρυμό Νίψας.

Σημειώνεται ότι από την πρώτη μέρα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο με προβλήματα κυρίως αναπνευστικά, 7 πυροσβέστες και ένας εθελοντής, έχουν εκκενωθεί 13 οικισμοί, έχουν καεί σπίτια και αυτοκίνητα, ενώ χτες εγκλωβίστηκε μια ομάδα πυροσβεστών σε ποιμνιοστάσιο και ένα συνεργείο δημοσιογραφικό, αλλά απεγκλωβίστηκαν σώοι.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό Κήπων – Αλεξανδρούπολης και συγκεκριμένα άνοιξε το τμήμα που παρέμενε κλειστό λόγω της πυρκαγιάς, από το ύψος του κόμβου Αρδανίου έως το ύψος του κόμβου Αμφιτρίτης Αλεξανδρούπολης.

Ωστόσο, διακόπηκε η κυκλοφορία στην Εθνική οδό Αλεξανδρούπολης – Κήπων και συγκεκριμένα από το ύψος του οικισμού Λουτρών έως τον οικισμό Μοναστηράκι και στα δύο ρεύματα.

 

Διαφήμιση