Αρχική Ειδήσεις Ισπανία: Τρίτο κύμα καύσωνα, το φετινό καλοκαίρι

Ισπανία: Τρίτο κύμα καύσωνα, το φετινό καλοκαίρι

Αντιμέτωπη με ένα νέο, τρίτο στη σειρά κύμα καύσωνα βρίσκεται από σήμερα, Δευτέρα, 7 Αυγούστου η Ισπανία, η οποία δοκιμάστηκε τις προηγούμενες ημέρες από δασικές πυρκαγιές που κατέκαψαν  περισσότερα από 10.000 στρέμματα δάσους.

0
καύσωνας
Πηγή Εικόνας: voliotaki.gr
Διαφήμιση

Τώρα το μεγαλύτερο μέρος της χώρας βρίσκεται σε συναγερμό, αφού είναι σήμερα η πρώτη ημέρα νέας περιόδου καύσωνα, που αποτελεί το τρίτο κύμα καύσωνα που πλήττει την Ισπανία φέτος το καλοκαίρι.

Πολλές επαρχίες της Ανδαλουσίας, της Καστίγια-Λα Μάντσα και της Εστρεμαδούρας έχουν τεθεί σε συναγερμό, με θερμοκρασίες που αναμένεται να φθάσουν σήμερα τους 43°C, σύμφωνα με την ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία (Aemet).

Το τρίτο αυτό κύμα καύσωνα στην Ισπανία, που αφορά ολόκληρη την Ιβηρική Χερσόνησο, θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη και ακολουθεί ένα έντονο Σαββατοκύριακο για τους Ισπανούς πυροσβέστες.

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε απόσταση μικρότερη των δέκα χιλιομέτρων από την πόλη του Κάντιθ στην Ανδαλουσία χθες το απόγευμα «σταθεροποιήθηκε» λίγο πριν από τα μεσάνυκτα ανακοίνωσε στο Twitter(Χ) η τοπική υπηρεσία αρμόδια για τις δασικές πυρκαγιές (Infoca).

Οι φλόγες προκάλεσαν προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας στον αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στο τουριστικό θέρετρο του Κάντιθ και την κινητοποίηση δεκάδων πυροσβεστών την νύκτα.

Αμαζονίου φωτιές

Άλλη πυρκαγιά, η οποία έχει τεθεί υπό έλεγχο, εκδηλώθηκε στην επαρχία της Χουέλβα της Ανδαλουσίας. Στην Καταλονία, στην μεθόριο με την Γαλλία, οι πυροσβέστες αγωνίζονται από την Παρασκευή να θέσουν υπό έλεγχο δασική πυρκαγιά που ενισχύεται από την τραμουντάνα. Οι ριπές του ανέμου κάνουν δύσκολη την επέμβαση των εναέριων μέσων πυρόσβεσης.

Οι Καταλανοί πυροσβέστες ανακοίνωσαν σήμερα το πρωί μέσω του Twitter ότι κατόρθωσαν να ελέγξουν την πυρκαγιά, η οποία κατέκαψε 6.000 στρέμματα δάσους.

Η Καταλονία και η Ανδαλουσία είναι οι δύο περιοχές της Ισπανίας που έχουν πληγεί περισσότερο από την ξηρασία που ευνοεί την εκδήλωση και εξάπλωση των πυρκαγιών.

Περισσότερα από 700.000 στρέμματα έχουν καεί στην Ισπανία από την αρχή του έτους, σε έναν προσωρινό απολογισμό πολύ μικρότερο από τα 3.000.000 στρέμματα που καταστράφηκαν το 2022, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σύστημα πληροφόρησης για τις δασικές πυρκαγιές (Effis).

Οι ειδικοί θεωρούν ότι η αύξηση των επεισοδίων καύσωνα, καθώς και της διάρκειας και της σφοδρότητάς του αποτελούν συνέπεια της κλιματικής αλλαγής.

Η Ισπανία, το 75% του εδάφους της οποίας απειλείται από ερημοποίηση, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, είναι η χώρα της δυτικής Ευρώπης που απειλείται περισσότερο από το φαινόμενο.

Διαφήμιση