Αρχική Ειδήσεις Για 12ατη ημέρα η πυρκαγιά στον Έβρο– Ο σχεδιασμός για την επόμενη...

Για 12ατη ημέρα η πυρκαγιά στον Έβρο– Ο σχεδιασμός για την επόμενη μέρα

Τέλος δεν έχει ο πύρινος εφιάλτης στον Έβρο, που συνεχίζει για 12η ημέρα το καταστροφικό του έργο.

0
καμενα
Διαφήμιση

Λίγο μετά τις 6 χθες το απόγευμα δόθηκε εντολή εκκένωσης στους κατοίκους στην περιοχή του Κοτρωνιά, καλώντας τους να μετακινηθούν προς Γιαννούλη λόγω δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή τους. Οι νέες αναζωπυρώσεις είναι σε δύσβατες δασικές περιοχές όπου η κατάσβεση γίνεται μόνο με εναέρια μέσα, όπως είπε η Ειρήνη Κυρίτση. Άβαντας, Κίρκη, Αετοχώρι, Δωρικό, Νίψα και Πλάκα, είναι οι κοινότητες γύρω από την Αλεξανδρούπολη που υπέστησαν τις σοβαρότερες ζημιές. Ο μικρός πυρήνας του δάσους της Δαδιάς δεν κινδυνεύει και γίνεται προσπάθεια να μην επεκταθεί η φωτιά προς τα βόρεια του νομού.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες από τους πυροσβέστες 

Χθες το απόγευμα εστάλη ακόμα ένα μήνυμα μέσω του 112, αυτή τη φορά για να εκκενωθεί η περιοχή Κοτρωνιά με τους κατοίκους να απομακρύνονται προς Γιαννούλη. Εν τω μεταξύ υψηλός παραμένει και για σήμερα ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών.

Μητσοτάκης Μαξίμου σύσκεψη φωτιές

Μέτρα αποκατάστασης των περιοχών

Ταυτόχρονα να κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες οι πυρόπληκτες περιοχές σε Έβρο (η πυρκαγιά στον Έβρο μαίνεται ακόμη) και Πάρνηθα αποφασίστηκε σε σύσκεψη χθες υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Παράλληλα, αρχίζουν αμέσως οι εργασίες για αντιδιαβρωτικά, και αντιπλημμυρικά έργα, αλλά και ο καθαρισμός των ρεμάτων, με ευθύνη των Περιφερειών. Επίσης, τοποθετούνται ζωοτροφές και νερό στις πληγείσες περιοχές, για την άγρια πανίδα, ενώ ενισχύονται τα μέσα πυρόσβεσης, με έμφαση στις εναέριες δυνάμεις.

Ειδική φροντίδα προβλέπεται για την άγρια πανίδα αυτών των περιοχών, με ζωοτροφές και νερό για τα ζώα που επιβίωσαν. Άμεσα ξεκινούν τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, ενώ προτεραιότητα δίνεται και στον καθαρισμό των ρεμάτων στις συγκεκριμένες περιοχές, με ευθύνη των Περιφερειών.

  • Αγορά UAV Drones (τέσσερις διαφορετικοί τύποι) για εναέρια επιτήρηση – Παράδοση από 2024
  • 4 Drone «σταθερής πτέρυγας»
  • 17 Drone προσδεδεμένα σε οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος
  • 80 Drone ειδικών αναγκών
  • 13 Drone επί Κινητών Επιχειρησιακών Κέντρων (ΚΕΚ)

Με σειρά συσκέψεων που έχουν στον πυρήνα τους τα μέτρα αποκατάστασης των περιοχών, οι οποίες επλήγησαν από τις πυρκαγιές και τα ζητήματα πρόληψης και προστασίας των δασών οδεύει η κυβέρνηση προς την Ολομέλεια και τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για τη διαχείριση των πύρινων μετώπων. Η επόμενη ημέρα για τον Έβρο και την Πάρνηθα βρέθηκε στο επίκεντρο της σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό με τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε: «Για τους πληγέντες στις περιοχές αυτές ανακοίνωσε ήδη χθες, από την Αλεξανδρούπολη, το κυβερνητικό κλιμάκιο όπου πήγε εκεί τα μέτρα που λαμβάνονται για αυτές τις περιπτώσεις. Λαμβάνουμε φροντίδα για την άγρια πανίδα, να έχουν δηλαδή τα ζώα που επιβίωσαν ζωοτροφές και νερό για το διάστημα των επόμενων μηνών».

Σε χρόνο παράλληλο διαμορφώνεται η στρατηγική της επόμενης ημέρας στην πολιτική προστασία. Η ενίσχυση σε μέσα πυρόσβεσης, οι πρόσθετοι οικονομικοί πόροι, με κορμό το πρόγραμμα «Αιγίς», η τρίτη εξέλιξη του προγράμματος ΑntiNero για τη συντήρηση και διάνοιξη δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών και οι αυστηρότερες κυρώσεις για τους εμπρηστές βρίσκονται ανάμεσα στα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη Βουλή και στη ΔΕΘ.

Διαφήμιση