Αρχική Special Topics Κυβερνητική σύσκεψη: Το σχέδιο άμεσης ανάπλασης των καμένων σε Έβρο και Πάρνηθα

Κυβερνητική σύσκεψη: Το σχέδιο άμεσης ανάπλασης των καμένων σε Έβρο και Πάρνηθα

Σε κυβερνητική σύσκεψη το Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή της ηγεσίας των υπουργείων Ενέργειας και Περιβάλλοντος και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας  ξετάστηκε το σχέδιο άμεσης ανάπλασης των καμμένων περιοχών σε Έβρο και Πάρνηθα.

0
Μητσοτάκης Μαξίμου σύσκεψη φωτιές
Διαφήμιση

 

Το σχέδιο άμεσης ανάπλασης των καμένων περιοχών σε Έβρο και Πάρνηθα, εξετάστηκε σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπο την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Στη σύσκεψη πρωταγωνιστικό ρόλο μεταξύ άλλων έχει ο Γιώργος Αμυράς ο οποίος  αναλαμβάνει συντονιστής για την ανάπλαση των καμένων σε Εβρο και Πάρνηθα.

Σύνταξη: ecozen.gr

Στην ευρεία σύσκεψη για το σχέδιο άμεσης ανάπλασης των καμένων περιοχών σε Έβρο και Πάρνηθα, έγινε πλήρης ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί,τόσο στον Έβρο, όπου έχουν καεί περισσότερα απο 800.000 στρέμματα(!) όσο και στην Πάρνηθα ενώ θα δοθεί έμφαση στα άμεσης προτεραιότητας αντιδιαβρωτικά έργα. Μάλιστα, στους συμμετέχοντες στη σύσκεψη παρουσιάστηκε το νέο διαχειριστικό μοντέλο για την προστασία και αξιοποίηση των δασών.

Ρόδος πυρκαγιά εθελοντές

 

Μεγάλο κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον Μάκη Βορίδη, άλλωστε, βρέθηκε χθες στον Έβρο, όπου το πύρινο μέτωπο εξακολουθεί να μαίνεται, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στην Πάρνηθα και έκανε αυτοψία στις καμμένες περιοχές

Αμυράς Μαξίμου σύσλεψη φωτιές

Ο Γιώργος  Αμυράς ο οποίος διετέλεσε στην προηγούμενη κυβέρνηση του Κ Μητσοτάκη υφυπουργός Περιβάλλοντος και σεν εξελέξη στις πρόσφατες εκλογές  αναλαμβάνει ειδικός σύμβουλος και θα λειτουργεί ως σύνδεσμος μεταξύ της Πολιτικής Προστασίας και του υπουργείου Περιβάλλοντος για να “τρέξουν” οι διαδικασίες αποκατάστασης στις πληγείσες περιοχές, στον Έβρο και στην Πάρνηθα. Στην πράξη, με δεδομένη και την εμπειρία του, θα λειτουργεί ως συντονιστής για τις επιτόπιες δράσεις, με πρώτες προτεραιότητες τα αντιδιαβρωτικά έργα και τη δρομολόγηση της αναδάσωσης στα καμένα, αλλά με διαφορετικά δέντρα από αυτά που κάηκαν.

Ενίσχυση των θέσεων δασοπυρόσβεσης και εναέριας επιτήρησης,

Παράλληλα, στη σύσκεψη θα τεθεί και η συζήτηση για την προοπτική περαιτέρω ενίσχυσης των θέσεων δασοπυρόσβεσης και εναέριας επιτήρησης, προκειμένου η «πρώτη παρέμβαση» στη φωτιά να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομη και αποτελεσματική γίνεται. Ήδη έχει προαναγγελθεί -απο τον πρωθυπουργό-ότι τα επόμενα χρόνια η χώρα μας θα αποκτήσει μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού νέα αεροσκάφη Canadair, τα οποία δεν ήταν διαθέσιμα, μιας και η γραμμή παραγωγής είχε σταματήσει επί μακρόν. Παράλληλα, στο πακέτο των παρεμβάσεων που βρίσκεται επί τάπητος είναι η προσθήκη στο οπλοστάσιο της Πολιτείας drones για συχνότερες εναέριες περιπολίες, με το σχέδιο ΑΙΓΙΣ να περιλαμβάνει την προμήθεια 100 που θα είναι διαθέσιμα στην επόμενη αντιπυρική περίοδο. αλλά και για μεγαλύτερη εμπλοκή των δήμων στο κομμάτι της δασοπροστασίας. Η κυβέρνηση, παράλληλα, έχει προαναγγείλει ένα ιδιότυπο παρατηρητήριο για τους φορείς της αυτοδιοίκησης, το οποίο θα αποτυπώνει πόσα χρήματα άντλησαν από τα κρατικά ταμεία για δράσεις πρόληψης πριν την αντιπυρική περίοδο και τι έκαναν στην πράξη, αυξάνοντας ουσιαστικά τη λογοδοσία. Οι δήμοι, παράλληλα, όπως και οι ιδιώτες θα αντιμετωπίζουν αυστηρότερες κυρώσεις για τα ακαθάριστα οικόπεδα, όπως δήλωσε τη Δευτέρα 28/8  στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

Αυστηροποιούνται οι ποινές -Στη φυλακή οι εμπρηστές ακόμη και για πλημμέλημα

Φωτογραφία Λοβέρδος Στελακάτος Χρήστος (facebook)

Παράλληλα, τις επόμενες μέρες ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης θα φέρει στη Βουλή τις διατάξεις, με τις οποίες ακόμα και όσοι καταδικάζονται για πλημμελήματα θα εκτίουν μέρος της ποινής τους στη φυλακή, κάτι που αφορά σε μεγάλο βαθμό πολλούς που καταδικάζονται για εμπρησμό, ενώ αυξάνεται και το διοικητική πρόστιμο για όσους βάζουν φωτιές εξ αμελείας, ανάλογα και με την καταστροφική πορεία της φωτιάς. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να μπει φρένο και στις αλλεπάλληλες αναβολές σχετικών δικών που, ειδικά σε περιπτώσεις πλημμελημάτων, μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα ακόμα και παραγραφή αδικημάτων.

Ένα πρώτο στίγμα για τις επιπρόσθετες παρεμβάσεις που σχεδιάζονται θα δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το πρωί της Πέμπτης 31/8  κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή που θα επικεντρωθεί στο ζήτημα της διαχείρισης των πυρκαγιών και της πολιτικής προστασίας. Οι περισσότερες ανακοινώσεις, πάντως, μαζί με μια σειρά άλλων μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων σε πολλούς τομείς θα ανακοινωθούν και θα εξειδικευτούν από το βήμα της ΔΕΘ.

Διαφήμιση