Αρχική Ειδήσεις Γ. Αμυράς: Η πρόληψη το “κλειδί” για την προστασία των δασών-Η κλιματική...

Γ. Αμυράς: Η πρόληψη το “κλειδί” για την προστασία των δασών-Η κλιματική κρίση άλλαξε τα δεδομένα

Το “κλειδί” για τη προστασία των δασών είναι η πρόληψη, ενώ το έργο της κυβέρνησης τώρα επικεντρώνεται σε Πάρνηθα και Έβρο, προκειμένου να υπάρχει στοχευμένος σχεδιασμός για την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων σε αυτές τις περιοχές. 

0
Πυρκαγιές Νότια Ρόδος
Διαφήμιση
Για όλα εκείνα που έχουν γίνει αλλά και για όσα είναι απαραίτητα να τεθούν σε εφαρμογή για την προστασία των δασών μίλησε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην εκπομπή “Συνδέσεις” στην ΕΡΤ, ο Γ. Αμυράς επεσήμανε ότι η «Η Ελλάδα διέθεσε όσα περισσότερα μέσα μπορούσε να διαθέσει», τονίζοντας ότι «μιλάμε για νέα δεδομένα που χρειάζονται νέα στρατηγική», ενώ υπογράμμισε πως «Η πρόληψη είναι το κλειδί».

Όπως είπε ο Γ. Αμυράς, τα τελευταία δύο χρόνια και φέτος τρίτη χρονιά μπήκαμε για πρώτη φορά στα δάση και τα καθαρίσαμε. Στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την προστασία των δασών, “Καθαρίσαμε 119 ευαίσθητα δάση της χώρας, διανοίξαμε 2.000 χιλιόμετρα αντιπυρικών ζωνών και διανοίξαμε 13.600 χιλιόμετρα δασικών δρόμων που ήταν κλειστοί. Δηλαδή 25 φορές το Αθήνα – Θεσσαλονίκη μέσα σε δάση”.

Για την αποκατάσταση του Έβρου

Θα κάνουμε ό,τι κάναμε και στην Εύβοια για την αποκατάσταση. Στον Έβρο από τα 800.000 στρέμματα που κινήθηκε η φωτιά υπάρχουν πολλές άκαυτες νησίδες που μπορεί να φθάνουν και το 30 με 40 %. Θα το δούμε όταν γίνει επεξεργασία στοιχείων. θα κάνουμε άμεσα τα Αντιδιαβρωτικά έργα θα βάλουμε τους κορμούς στη σειρά.

Τα επόμενα βήματα είναι καθαρισμοί ρεμάτων άμεσα, αντιπλημμυρικά, με τσιμεντένια φράγματα στις κοίτες για να συγκρατούν τα φερτά υλικά, θα γίνουν περιφράξεις σε αυτές τις άκαυτες νησίδες και αν η φυσική αναγέννηση δεν δουλέψει θα παρέμβουμε με αναδάσωση. Ό,τι κάναμε ακριβώς στη βόρεια Εύβοια. Προτεραιότητα όμως είναι τα αντιδιαβρωτικά στις περιοχές και τους οικισμούς που βρίσκονται κοντά σε καμένες δασικές περιοχές.

Η τεχνητή αναδάσωση είναι το τελευταίο βήμα. Αφήνεις δύο χρόνια το έδαφος να βγάλει τους σπόρους και μετά κάνεις τεχνητή αναδάσωση αν χρειάζεται και όπου χρειάζεται. Στο Τατόι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα χρειαστεί τεχνητή αναδάσωση.

Αμυράς Πολιτσές

Για αντικατάσταση βλάστησης με άλλα είδη δέντρων-βραδύκαυστα

Όπου υπάρχει πευκοδάσος δεν μπορείς να πας να το ξεριζώσεις και να βάλεις άλλα είδη γιατί αυτό θα είναι αποτυχημένο. Το πευκοδάσος έχει τα ριζικά συστήματα και θα επανέλθει μόνο του. Αυτό που θα κάνουμε είναι ότι θα περιφράξουμε της αυτές τις νησίδες της Μαύρης Πεύκης, που είναι σημαντική για την ορνιθοπανίδα. Θα γίνει σπόρο-συλλογή και θα επεκτείνουμε την φύτευση και στις άλλες περιοχές ενώ σε κάποιες περιοχές θα βάλουμε βραδύκαυστα πλατύφυλλα αειθαλή δέντρα. Το κάναμε και στη βόρεια Εύβοια με κάποια είδη που είναι βραδύκαυστα ως φυσικό φράγμα για τις πυρκαγιές.

Για δασική υπηρεσία και την εμπλοκή της στη δασοπυρόσβεση

Ήταν μια υπηρεσία εντελώς ξεχασμένη πριν από ενάμιση χρόνο ήρθε στο υπουργείο περιβάλλοντος προκειμένου να αναπτύξουν ξανά το έργο τους μέσα στο δάσος γιατί αυτοί ξέρουνε το δάσος. Μέχρι πριν από δύο χρόνια σε μια πυρκαγιά ασχολούνταν μόνο η πυροσβεστική τώρα βάλαμε σε ενεργό ρόλο την δασική υπηρεσία. Αυτή τη στιγμή στην δασική υπηρεσία ο μέσος όρος ηλικίας των Εργαζομένων είναι τα 55 έτη. Πως θα αναλάβουν υπηρεσία στην δασοπυρόσβεση; Προχωράμε 400 μόνιμες προσλήψεις, ενώ θα αλλάξει το δόγμα της αντιμετώπισης του δασικού μας πλούτου. Τα μισά από τα δάση είναι παραγωγικά δάση μπαίνουν μέσα εκεί συνεταιρισμοί, δασεργάτες, αγροτοκτηνοτρόφοι. Αυτή η κίνηση ανθρώπων μέσα στα δάση, τα προστατεύει. Η προστασία των δασών μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την παραγωγικότητά τους.

Κλείνοντας ο Γ. Αμυράς σημείωσε πως διαφωνεί με την κριτική για τα λάθη που έγιναν στα αντιδιαβρωτικά στη βόρεια Εύβοια. «Καλό είναι να είμαστε προσγειωμένοι και συνετοί. Γίνονται όλα με επιστημονική τεκμηρίωση. Γίνονται όλα με μελέτες οι οποίες εγκρίνονται και περνάνε από πολλά φίλτρα» τόνισε ο Γ. Αμυράς.

Διαφήμιση