Αρχική Special Topics Ευ. Λέκκας: Ηφαιστειακό περιβάλλον και το Φαινόμενο της Καμινάδας έκαψαν το Μάουι...

Ευ. Λέκκας: Ηφαιστειακό περιβάλλον και το Φαινόμενο της Καμινάδας έκαψαν το Μάουι (Βίντεο)

Το Ηφαιστειακό Περιβάλλον και το Φαινόμενο της Καμινάδας συνέβαλαν στην ολοκληρωτική καταστροφή του νησιού ΜαουΪ, (Maui) στη Χαβάη, επισημαίνει ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας αναλύοντας τα αίτια της καταστροφής που έχει συγκλονίσει ολόκληρο τον κόσμο.

0
Μάουι καταστροφή κόσμος
(AP Photo/Rick Bowmer)
Διαφήμιση

 

Αναζητώντας τα αίτια της καταστροφής στο Μάουι με απολογισμό τουλάχιστον 93 νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίεσ, 1000 αγνοούμενου και εκατοντάδες κατεστραμμένα κτίρια, ο Ευ. Λέκκας στέκεται στο Ηφαιστειακό Περιβάλλον και το Φαινόμενο της Καμινάδας.

Σύνταξη:ecozen.gr

ΧΑΒΑΗ
PATRICK T. FALLON/AFP (People)

Ο  Ευθ. Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας &
Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Τα δύο στερεοποιημένα ρεύματα λάβας με διεύθυνση Ανατολή – Δύση, που προήλθαν από παλαιότερες ηφαιστειακές δραστηριότητες, δημιούργησαν μια επιμήκη μορφολογική ταπείνωση, μέσα στην οποία αναπτύχθηκε η πόλη Lahaina, καθιστώντας την το πλέον κατάλληλο πλαίσιο για  να δημιουργηθεί το Φαινόμενο της Καμινάδας, από το οποίο δεν θα μπορούσε να διαφύγει κανένας.

Η πυρκαγιά κατέκαψε αγροδασικές εκτάσεις στις πλευρές των μεγάλων ηφαιστειακών κώνων που συγκροτούν την νήσο Maui. Όταν έφτασε στο χαμηλότερο υψομετρικά σημείο στο κέντρο των κώνων, όπου και ήταν ανεπτυγμένος ο αστικός ιστός (πόλη Lahaina), η πυρκαγιά γιγαντώθηκε με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η αντιμετώπισή της και η πόλη να καταστραφεί ολοσχερώς.

Το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του ηφαιστειακού συμπλέγματος της Χαβάης, το Maui, αντιμετώπισε μετά το Φαινόμενο της Καμινάδας, μία μεγάλη καταστροφή από δασική πυρκαγιά, επιφέροντας μεγάλες απώλειες σε ανθρώπους, σε κοινωνικό οικονομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο και κυρίως τεράστιο πλήγμα στον τουριστικό τομέα.

Τα συγκροτημένα επιχειρησιακά σχέδια αντιμετώπισης του ηφαιστειακού κινδύνου και του κινδύνου από σεισμό και τσουνάμι της FEMA, δεν αποτελούν δεδομένο ότι θα λειτουργήσουν αποτελεσματικά στη διαχείριση και αντιμετώπιση άλλων κινδύνων. Στην εποχή της εξελισσόμενης κλιματικής κρίσης επιβάλλεται μία νέα, ολιστική αντιμετώπιση των γεωδυναμικών και υδρομετεωρολογικών κινδύνων, τονίζει ο καθηγητής Δυναμικής, Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμης Λέκκας.

Κυβερνήτης Χαβάης: Εμπόλεμη ζώνη το Μάουι

Σύμφωνα με την τελευταία ανταπόκριση του δημοσιογράφου  Stephen Culp (Reuters), οι  πυρκαγιές στο Μάουι στη Χαβάη, έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 93 ανθρώπους, καθιστώντας την, την πιο θανατηφόρα πυρκαγιά στις ΗΠΑ εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα! Πάντως ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί σύνολο να είναι πιθανό να αυξηθεί καθώς σκυλιά εκπαιδευμένα σκυλιά απο ομάδες διάσωσης εξερευνούν στα ερείπια της ιστορικής παραθεριστικής πόλης Lahaina.

Τα αίτια των πυρκαγιών στη Χαβάη, που άρχισαν το βράδυ της Τρίτης, δεν έχουν ακόμη εξακριβωθεί. Ο κυβερνήτης της Χαβάης Τζος Γκριν αποκάλεσε την Κυριακή «εμπόλεμη ζώνη» ένα τμήμα του νησιού Μάουι που καταστράφηκε από τις πυρκαγιές.

Αρχή Τουρισμού Χαβάης: Μην έρχεστε στο νησί!

Στον απόηχο των καταστροφικών πυρκαγιών που σάρωσαν το Μάουι αυτή την εβδομάδα, η Αρχή Τουρισμού της Χαβάης (HTA ) αποθαρρύνει όποιον έχει επικείμενα σχέδια διακοπών να ταξιδέψει στο νησί. Το πρακτορείο αναφέρει ότι οι επισκέπτες έλαβαν σε μεγάλο βαθμό την έκκληση για εκκένωση της περιοχής και περίπου 46.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τότε που ξέσπασε η φωτιά την Τετάρτη 8/8.

«Τις επόμενες εβδομάδες, οι συλλογικοί πόροι και η προσοχή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, της πολιτείας και της κομητείας, της κοινότητας του Δυτικού Μάουι και της ταξιδιωτικής βιομηχανίας πρέπει να επικεντρωθούν στην αποκατάσταση των κατοίκων που αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους»,  αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Χαβάη επόμενη μερα γενική

Όσοι έχουν προγραμματισμένες επισκέψεις τις επόμενες εβδομάδες και μήνες καλούνται να επαναπρογραμματίσουν τα ταξίδια τους για ημερομηνίες στο μέλλον, όταν η συνολική κατάσταση για τους κατοίκους της περιοχής και τις επιχειρήσεις θα έχει προφανώς βελτιωθεί.

Πώς ανταποκρίνονται οι αεροπορικές εταιρείες στο ΜάοιΪ

Αρκετές αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ έχουν ανταποκριθεί στην καταστροφή των δασικών πυρκαγιών στο Μάουι προσφέροντας χαμηλούς ναύλους, επιπλέον πτήσεις και εξαιρέσεις ταξιδιών. Η Hawaiian Airlines έχει μεταφέρει πάνω από 12.500 άτομα από το Μάουι και προσφέρει θέσεις 19 $ σε πτήσεις προς τη Χονολουλού για να διευκολύνει τα επείγοντα ταξίδια.
Η American και η Delta έχουν επίσης προσθέσει επιπλέον πτήσεις και συνεργάζονται με οργανώσεις αρωγής, ενώ η United Airlines αντιστοιχίζει δωρεές και παρέχει προμήθειες βοήθειας.
Αρκετές αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ έχουν ανταποκριθεί στην κατάσταση στο Μάουι, καθώς κάτοικοι και επισκέπτες έσπευσαν να ξεφύγουν από τη φονική απειλή της δασικής πυρκαγιάς στο νησί. Σχεδόν 15.000 επισκέπτες φέρεται να έχουν εγκαταλείψει την περιοχή, με αερομεταφορείς να προσφέρουν χαμηλούς ναύλους και πτήσεις διάσωσης.

Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν επίσης αναβαθμίσει τα αεροσκάφη για να παρέχουν περισσότερες θέσεις και ενθάρρυναν τους ανθρώπους που δεν επηρεάζονται από την εκδήλωση να κάνουν δωρεές σε εταίρους βοήθειας. Οι αναλυτές αναμένουν ότι η καταστροφή θα επηρεάσει τη ζήτηση μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών και των επισκεπτών στο νησί στο άμεσο μέλλον.

Διαφήμιση