Αρχική Ειδήσεις “Χάθηκε” η Ακρόπολη από τους καπνούς-Καίγονται σπίτια στην Αγ. Παρασκευή-Στους πρόποδες της...

“Χάθηκε” η Ακρόπολη από τους καπνούς-Καίγονται σπίτια στην Αγ. Παρασκευή-Στους πρόποδες της Πάρνηθας η φωτιά

Μία αποπνικτική ατμόσφαιρα σε όλη την Αττική λόγω της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει από χθες στη Φυλή και τώρα βρίσκεται στους πρόποδες της Πάρνηθας επικρατεί στην πρωτεύουσα. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι η Ακρόπολη που “χάθηκε’ από τον ορίζοντα, καθώς οι καπνοί κατάφεραν να εξαφανίζουν το ιστορικότερο μνημείο της Αθήνας. 

0
ΠΥΚΝΟΙ ΚΑΠΝΟΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)
Χάθηκε η Ακρόπολη, Πυκνοί καπνοί πάνω απο την Αθήνα. Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023 (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Αξίζει να σημειωθεί πως την ώρα που η Ακρόπολη “χάθηκε” από τον χάρτη,  η πύρινη λαίλαπα συνεχίζει με μανία το καταστροφικό της έργο, ενώ αυτή την ώρα η πυρκαγιά βρίσκεται στην Πάρνηθα, όπου καίγονται σπίτια σε Αγία Παρασκευή, Αγ. Ιωάννη Ρώσο και Ντάρδιζ και εκκενώνεται η Αμυγδαλέζα.

Φωτογραφίες από την EUROKINISSI από το πρωί της Τετάρτης στο κέντρο της Αθήνας:

ΠΥΚΝΟΙ ΚΑΠΝΟΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)
Πυκνοί καπνοί πάνω απο την Αθήνα. Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023 (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)-Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η Ακρόπολη “χάθηκε” από τους καπνούς

Aχαρνές: Δεν εγκαταλείπουν τα σπίτια τους οι κάτοικοι – Eρυθρός Σταυρός: Με εγκαύματα από έκρηξη φιάλης άνδρας στην Αγ. Παρασκευή

Την ώρα που η Ακρόπολη “χάθηκε” από τους καπνούς οι αναζωπυρώσεις στους οικισμούς που βρίσκονται στους πρόποδες της Πάρνηθας είναι συνεχείς. Οι διάσπαρτες φωτιές έχουν μπει εντός των οικισμών σε Άγιο Ιωάννη Ρώσο, Αγία Παρασκευή, Καποτά, Αμυγδαλέζα και Ντάρδιζα όπου οι κάτοικοι με λάστιχα στα χέρια προσπαθούν να σώσουν ότι σώζεται. Ο Νίκος Μπαρλαγιάννης, υπεύθυνος κλιμακίου Ερυθρού Σταυρού Πάρνηθας, που επιχειρεί στην Αγία Παρασκευή έκανε λόγο για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης μαζί με την αστυνομία αποκαλύπτοντας και τον σοβαρό τραυματισμό ενός άνδρα από έκρηξη φιάλης υγραερίου. Την ίδια ώρα ο Κώστας Στάμου, από τον Άγιο Ιωάννη Ρώσο, περιέγραψε τις έρευνες πόρτα πόρτα των Αρχών και την προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών από κατοίκους.

«Η φωτιά έχει φτάσει μέσα σε αυλές. Οι άνθρωποι δεν αφήνουν τα σπίτια τους. Με λάστιχο προσπαθούν να σώσουν τα σπίτια τους ενώ η φωτιά είναι στα πέντε μέτρα» δήλωσε ο Νίκος Μπαρλαγιάννης, υπεύθυνος κλιμακίου Ερυθρού Σταυρού Πάρνηθας.

ΚΥΑ: “Βγήκαν” οι πυρόπληκτες περιοχές του Ιουλίου 2023 

Την ώρα που “χάθηκε” η Ακρόπολη από τον ορίζοντα στην Αθήνα, καίγονται σπίτια στην Αγ. Παρασκευή και ο Εθνικός Δρυμός της Πάρνηθας ξαναζεί στιγμές ανείπωτης τραγωδίας εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την οριοθέτηση των πυρόπληκτων περιοχών Ιουλίου 2023.

Για τις πυρκαγιές του Ιουλίου 2023 που εκδηλώθηκαν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε, βάσει των αυτοψιών που διενεργήθηκαν στα πληγέντα κτήρια από τη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ), Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών και τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών των κτηρίων.

Με την απόφαση αυτή οριοθετούνται ως πυρόπληκτες οι κάτωθι περιοχές:

 • Στο Δήμο Σαρωνικού της ΠΕ Ανατολικής Αττικής οι Δημοτικές Κοινότητες Καλυβίων Θορικού της Δημοτικής Ενότητας Καλυβίων Θορικού, Κουβαρά της Δημοτικής Ενότητας Κουβαρά και Σαρωνίδος της Δημοτικής Ενότητας Σαρωνίδος.
 • Στο Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων της ΠΕ Κορινθίας οι Δημοτικές Κοινότητες Αγίων Θεοδώρων της Δημοτικής Ενότητας Αγίων Θεοδώρων, και Ισθμίας και Λουτρακίου Περαχώρας της Δημοτικής Ενότητας Λουτρακίου Περαχώρας.
 • Στο Δήμο Ελευσίνας της ΠΕ Δυτικής Αττικής η Δημοτική Κοινότητα Ελευσίνος της Δημοτικής Ενότητας Ελευσίνος.
 • Στο Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας της ΠΕ Δυτικής Αττικής η Δημοτική Κοινότητα Μάνδρας της Δημοτικής Ενότητας Μάνδρας.
 • Στο Δήμο Μεγαρεών της ΠΕ Δυτικής Αττικής η Δημοτική Κοινότητα Μεγαρέων της Δημοτικής Ενότητας Μεγαρέων.
 •  Στο Δήμο Ρόδου της ΠΕ Ρόδου οι Δημοτικές Κοινότητας Λάρδου και Λαέρμων της Δημοτικής Ενότητας Λινδίων, και Ασκληπιείου και Γενναδίου της Δημοτικής Ενότητας Νότιας Ρόδου.
 • Στο Δήμο Τανάγρας της ΠΕ Βοιωτίας η Δημοτική Κοινότητα Στεφάνης της Δημοτικής Ενότητας Δερβενοχωρίων.
 • Στο Δήμο Βόρειας Κέρκυρας της ΠΕ Κέρκυρας οι Δημοτικές Κοινότητες Λαυκίου, Λουτσών και Περιθείας της Δημοτικής Ενότητας Θιναλίου.
 •  Στο Δήμο Αιγιαλείας της ΠΕ Αχαΐας η Δημοτική Κοινότητα Ελαιώνος της Δημοτικής Ενότητας Διακοπτού.
 • Στο Δήμο Λαμιέων της ΠΕ Φθιώτιδας η Δημοτική Κοινότητα Λαμιέων της Δημοτικής Ενότητας Λαμιέων.
 • Στο Δήμο Αλμυρού της ΠΕ Μαγνησίας οι Δημοτικές Κοινότητες Πλατάνου και Αλμυρού της Δημοτικής Ενότητας Αλμυρού.
 •  Στο Δήμο Βόλου της ΠΕ Μαγνησίας οι Δημοτικές Κοινότητες Σέσκλου της Δημοτικής Ενότητας Αισωνίας, και Νέας Αγχιάλου και Μικροθηβών της Δημοτικής Ενότητας Νέας Αγχιάλου.
 • Στο Δήμο Ρήγα Φεραίου της ΠΕ Μαγνησίας οι Δημοτικές Κοινότητες Βελεστίνου και Αγίου Γεωργίου Φερών της Δημοτικής Ενότητας Φερών.

Στην εν λόγω ΚΥΑ προβλέπεται η χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την επισκευή / ανακατασκευή κτηρίων κάθε χρήσης (κατοικίες κύριες και δευτερεύουσες, επαγγελματικά, αποθήκες κ.λπ.). Η χορηγούμενη στεγαστική συνδρομή αποτελείται από δωρεάν κρατική αρωγή (80%) και από άτοκο δάνειο (20%) με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Επίσης, προβλέπεται ότι σε περίπτωση που στον ίδιο ιδιοκτήτη ανήκαν περισσότερες της μιας πληγείσες ιδιοκτησίες με συνολικό εμβαδόν μεγαλύτερο των 150 τ.μ., χορηγείται δωρεάν κρατική αρωγή για όλες τις ιδιοκτησίες και μέχρι εμβαδόν 150 τ.μ., ενώ για τα υπόλοιπα τ.μ. των ιδιοκτησιών χορηγείται άτοκο δάνειο.

Αναφορικά με τις τιμές της χορηγούμενης στεγαστικής συνδρομής, στην περίπτωση της ανακατασκευής κυμαίνονται ανάλογα με τη χρήση του πληγέντος κτηρίου. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην περίπτωση πληγέντος κτηρίου με χρήση κατοικίας, όταν η νέα κατοικία κατασκευάζεται με φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα και περιμετρική τοιχοποιία πλήρωσης από οπτοπλινθοδομή ή λιθοδομή ή με φέροντα οργανισμό τοιχοποιίας από οπτοπλινθοδομή ή λιθοδομή χορηγείται στεγαστική συνδρομή 1000 ευρώ ανά τ.μ. πληγέντος κτηρίου. Όταν ο ιδιοκτήτης προβεί στην κατασκευή κατοικίας εδραζόμενης σε θεμελίωση από οπλισμένο σκυρόδεμα, σταθερά συνδεδεμένη με αυτήν και αα) με σύμμικτο φέροντα οργανισμό (με φέροντα στοιχεία μεταλλικά και από οπλισμένο σκυρόδεμα) και περιμετρική τοιχοποιία πλήρωσης από οπτοπλινθοδομή ή αβ) προκατασκευασμένη κατοικία εξ’ ολοκλήρου από οπλισμένο σκυρόδεμα, χορηγείται στεγαστική συνδρομή 800 ευρώ ανά τ.μ. πληγέντος κτηρίου.

Στην περίπτωση της επισκευής, το ανώτατο όριο της στεγαστικής συνδρομής για την επισκευή φερόντων στοιχείων του πληγέντος κτηρίου ορίστηκε σε 300 ευρώ ανά τ.μ. και το ανώτατο όριο της στεγαστικής συνδρομής για την επισκευή μη φερόντων στοιχείων αυξήθηκε σε σχέση με προγενέστερες πυρκαγιές και ορίστηκε σε 200 ευρώ ανά τ.μ. Οι εν λόγω τιμές ισχύουν για την επισκευή πληγέντων κτηρίων κάθε χρήσης.

Δυστυχώς τα γεγονότα επιτάσσουν το επόμενο διάστημα και νέα ΚΥΑ, αφού το καταστροφικό έργο των πυρκαγιών που έχει ξεσπάει και πάλι τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας δεν έχει τέλος…

Διαφήμιση