Αρχική Special Topics Αποδίδει το “κίνημα της πετσέτας”- Η αρχή από την καμένη Ρόδο-Στις Κυκλάδες...

Αποδίδει το “κίνημα της πετσέτας”- Η αρχή από την καμένη Ρόδο-Στις Κυκλάδες η συνέχεια…

Τους “καρπούς” από το “κίνημα της πετσέτας”, όπου πρωτοστάτησαν οι κάτοικοι και λουόμενοι στα νησιά σε Πάρο και Ρόδο, φαίνεται να μην ήταν ένα απλό “πυροτέχνημα”, αλλά να αποτέλεσε την αρχή για την ουσιαστική ενεργοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού, να βάλει έστω και με καθυστέρηση, τα πράγματα στη θέση τους και να θέσει “φρένο” σε παραβατικές συμπεριφορές στις παραλίες και στον Αιγιαλό σε πολλές περιοχές της χώρας.  

0
παραλίες
Διαφήμιση

Ήδη, στο Νότιο Αιγαίο και στα νησιά των Κυκλάδων ο ελεγκτικός μηχανισμός προχώρησε σε μπαράζ συλλήψεων για παραβάσεις στον αιγιαλό και την παραλία. Μετά την αρχή που έγινε από μεγάλους τουριστικούς προορισμούς, όπως είναι η Ρόδος, η οποία είχε να αντιμετωπίσει και τις πυρκαγιές του Ιουλίου, με συνέπεια την περιβαλλοντική καταστροφή, αλλά και τις “πληγές” στο τουριστικό της προφίλ,  το “κίνημα της πετσέτας” έφερε ανακατατάξεις, σπάζοντας το κατεστημένο ετών και σε άλλα νησιά του Αιγαίου.

Μόνο στην Πάρο και την Αντίπαρο διαπιστώθηκε παράνομη κατάληψη 5.000 τ.μ. αιγιαλού και παραλίας από τουριστικές επιχειρήσεις και ιδιώτες.

Αποτελέσματα έφεραν οι έλεγχοι στο παραλιακό μέτωπο της χώρας και στα πλαίσια αυτών των ελέγχων συνελήφθησαν 26 άτομα, ως ιδιοκτήτες/υπεύθυνοι καταστημάτων/νόμιμοι εκπρόσωποι, για τους οποίους διαπιστώθηκε ότι παραβίαζαν τις ισχύουσες διατάξεις, στο πλαίσιο εντατικών ελέγχων που πραγματοποιούνται από τις αστυνομικές υπηρεσίες του Νοτίου Αιγαίου για την τήρηση της νομοθεσίας που αφορά στη χρήση αιγιαλού, το τριήμερο 18-20 Αυγούστου 2023 σε Μύκονο, Πάρο, Αντίπαρο, Νάξο, Κάρπαθο και Ρόδο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ/ΜΠΕ, οι διαπιστωθείσες παραβάσεις-μετά τις διαστάσεις που έλαβε το  “κίνημα της πετσέτας” αφορούσαν στην κατάληψη αιγιαλού με ομπρελοκαθίσματα χωρίς άδεια από την αρμόδια Αρχή, στην κατάληψη αιγιαλού με ομπρελοκαθίσματα καθ’υπέρβαση της αδείας, εγκατάσταση αυθαίρετων κατασκευών και χρήση χώρου που εμπίπτει σε προστατευτικές διατάξεις της αρχαιολογίας.

Παραλίες

Συγκεκριμένα:

Μύκονος

 • προσωρινά υπεύθυνος καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος το οποίο λειτουργούσε παράνομα και καταλάμβανε τμήμα αιγιαλού-παραλίας 700 τ.μ. με εγκατάσταση αυθαίρετων ξύλινων κατασκευών και ανάπτυξη ομπρελοκαθισμάτων.
 • προσωρινά υπεύθυνη επιχείρησης η οποία καταλάμβανε τμήμα αιγιαλού-παραλίας 450 τ.μ., με εγκατάσταση αυθαίρετης ξύλινης κατασκευής και ανάπτυξη ομπρελοκαθισμάτων χωρίς άδεια.

Πάρος

 • Οκτώ άτομα ως προσωρινά υπεύθυνοι/νόμιμοι εκπρόσωποι/ιδιοκτήτες επιχειρήσεων-καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που καταλάμβαναν, κατά περίπτωση, τμήματα αιγιαλού-παραλίας με ανάπτυξη ομπρελοκαθισμάτων/τραπεζοκαθισμάτων χωρίς άδεια,
 • Τέσσερα άτομα ως προσωρινά υπεύθυνοι/νόμιμοι εκπρόσωποι επιχειρήσεων-καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που καταλάμβαναν, κατά περίπτωση, τμήματα αιγιαλού-παραλίας με ανάπτυξη ομπρελοκαθισμάτων/τραπεζοκαθισμάτων καθ’ υπέρβαση της αδείας.

Αντίπαρος

 • νόμιμος εκπρόσωπος επιχείρησης η οποία καταλάμβανε τμήμα αιγιαλού-παραλίας με ανάπτυξη 39 σετ ομπρελοκαθισμάτων σε χώρο 350 τ.μ. χωρίς άδεια,
 • προσωρινά υπεύθυνος καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος το οποίο καταλάμβανε τμήμα αιγιαλού-παραλίας με ανάπτυξη 38 σετ ομπρελοκαθισμάτων σε χώρο 544 τ.μ. χωρίς άδεια,
 • προσωρινά υπεύθυνος επιχείρησης η οποία καταλάμβανε τμήμα αιγιαλού-παραλίας με ανάπτυξη σετ ομπρελοκαθισμάτων-τραπεζοκαθισμάτων με σκίαστρα σε χώρο 730 τ.μ. χωρίς άδεια,
 • προσωρινά υπεύθυνος καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος το οποίο καταλάμβανε τμήμα αιγιαλού-παραλίας με ανάπτυξη 38 σετ ομπρελοκαθισμάτων σε χώρο 480 τ.μ. χωρίς άδεια.

Νάξος

 • νόμιμος εκπρόσωπος επιχείρησης η οποία καταλάμβανε τμήμα αιγιαλού-παραλίας με ανάπτυξη 30 σετ ομπρελοκαθισμάτων σε χώρο 230 τ.μ. στερούμενος σχετικής αδείας,
 • προσωρινά υπεύθυνος καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος το οποίο καταλάμβανε τμήμα αιγιαλού-παραλίας με ανάπτυξη 46 σετ ομπρελοκαθισμάτων σε χώρο 415 τ.μ. καθ’ υπέρβαση της αδείας.

Κάρπαθος

 • ιδιοκτήτρια επιχείρησης, η οποία καταλάμβανε τμήμα αιγιαλού-παραλίας με ανάπτυξη 38 σετ ομπρελοκαθισμάτων καθ’ υπέρβαση της αδείας.

Ρόδος

 • προσωρινά υπεύθυνος και υπάλληλος καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος το οποίο καταλάμβανε παράνομα τμήμα κοινόχρηστου-δημόσιου χώρου εντός αρχαιολογικής ζώνης με ανάπτυξη 45 σετ ομπρελοκαθισμάτων,
  δύο υπάλληλοι καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος το οποίο καταλάμβανε παράνομα τμήμα κοινόχρηστου-δημόσιου χώρου εντός αρχαιολογικής ζώνης με ανάπτυξη 300 σετ ομπρελοκαθισμάτων,
 • προσωρινά υπεύθυνος καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος το οποίο λειτουργούσε παράνομα και καταλάμβανε τμήμα αιγιαλού – παραλίας 690 τ.μ. με εγκατάσταση αυθαίρετων κατασκευών – ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, καθώς και ομπρελοκαθισμάτων σε απόσταση μικρότερη των 5 μέτρων από την ακτογραμμή εμποδίζοντας με αυτό τον τρόπο την ελεύθερη πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα.

Σε όλες τις περιπτώσεις ενημερώνονται οι συναρμόδιες υπηρεσίες για τις δικές τους περαιτέρω ενέργειες.

Οι στοχευμένοι έλεγχοι για την τήρηση της νομιμότητας σε παραλίες-αιγιαλούς, θα συνεχιστούν.

Principote
Principote,σε μια από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού, τον Πάνορμο.

5.000 τ.μ. αιγιαλού και παραλίας ελευθερώθηκαν σε Πάρο -Αντίπαρο

Στην Πάρο και την Αντίπαρο διαπιστώθηκε παράνομη κατάληψη 5.000 τ.μ. αιγιαλού και παραλίας από τουριστικές επιχειρήσεις και ιδιώτες, ενώ 14 επιχειρηματίες της Πάρου και 4 της Αντιπάρου οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο.

Αναλυτικά, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 18 επιχειρήσεις, εκ των οποίων στις 13 διαπιστώθηκε παράνομη κατάληψη αιγιαλού και παραλίας. Ενδεικτικά, οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στις παραλίες Κριός, Αμπελάς, Αγ. Ανάργυροι, Κολυμπήθρες, Μικρή και Μεγάλη Σάντα Μαρία, Χρυσή Ακτή και Άι Γιάννης Δέτης (Μοναστήρι).

Με την ολοκλήρωση των παραπάνω ελέγχων απελευθερώνονται 5.000 τ.μ. αιγιαλού και παραλίας, καθώς έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία απομάκρυνσης των παράνομων κατασκευών και αντικειμένων, όπως και η λήψη των προβλεπόμενων διοικητικών μέτρων, με το “κίνημα της πετσέτας” να πετυχαίνει μία σημαντική νίκη.

Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν από στελέχη της Κτηματικής Υπηρεσίας Σύρου και στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, παρουσία του εισαγγελέα Εφετών Αιγαίου κ. Οδυσσέα Τσορμπατζόγλου

Διαφήμιση