Αρχική Ειδήσεις ΥΠΕΝ: Σχέδιο για τους κακοπληρωτές στο ηλεκτρικό ρεύμα

ΥΠΕΝ: Σχέδιο για τους κακοπληρωτές στο ηλεκτρικό ρεύμα

Να καθαρίσει την “ήρα από το στάρι”, διαχωρίζοντας τους κακοπληρωτές στους λογαριασμούς ρεύματος επιθυμεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Παράλληλα, εξετάζει την παροχή κινήτρων σε εκείνους τους καταναλωτές που εξοφλούν έγκαιρα τους λογαριασμούς τους.

0
Σκυλακάκης Βουλή 1536x1024
Διαφήμιση

Σύμφωνα μα τα όσα αναφέρουν σχετικές πηγές η δήλωση του υπουργού φανερώνει την πρόθεση της ηγεσίας να θεσπίσει μέτρα και να “οικοδομήσει” ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση των “τζαμπατζήδων”, οι οποίοι για να αποφύγουν τις πληρωμές των λογαριασμών ρεύματος επιδίδονται στον «ενεργειακό τουρισμό».

Πρόκειται για μία δραστηριότητα στην οποία επιδίδονται ορισμένοι καταναλωτές, εκμεταλλευόμενοι τόσο διατάξεις της νομοθεσίας αλλά και κενά της αφήνοντας με τον τρόπο αυτό φέσια στους παρόχους που αλλάζουν. Τα χρέη αυτά υπολογίζονται σε 500 εκ. ευρώ και δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης.

Τα παράθυρα της νομοθεσίας που επιτρέπουν τη δράση των επιτηδείων είναι πρώτον η μη κάλυψη του νομοθετικού κενού που προέκυψε πριν τρία χρόνια μετά την απόφαση του ΣτΕ να ακυρώσει υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την οποία ένας καταναλωτής για να αλλάξει πάροχο θα έπρεπε πρώτα να αποπληρώσει ή διακανονίσει τις οφειλές τους.

Δεύτερον η κατάργηση πριν ένα χρόνο της οικονομικής ποινής σε όσους καταναλωτές αλλάζουν πάροχο ακόμη και πριν τη λήξη του συμβολαίου τους με τον προηγούμενο.

Με αυτές τις διατάξεις τα χέρια των παρόχων είναι δεμένα ως προς την έκδοση εντολών διακοπής των μετρητών σε όσους αφήνουν απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)
(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKINISSI)

Σύστημα Τειρεσίας για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος 

Υπενθυμίζεται ότι η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) πριν από τρία χρόνια κατόπιν διαβούλευσης με τους παρόχους είχε προτείνει συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο στην τότε ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αυτή εντούτοις δεν υιοθετήθηκε ποτέ.

Σύμφωνα με την εισήγηση του Ρυθμιστή, ο προμηθευτής εφόσον παρέλθει και η δεύτερη προθεσμία πληρωμής της οφειλή, τότε αυτόματα ενεργοποιεί την εντολή αποκοπής της παροχής και ο πελάτης επισημαίνεται στο σύστημα «Debt Flagging» ως υπερήμερος χάνοντας το δικαίωμα αλλαγής παρόχου. Αν ο πελάτης αποπληρώσει ή διακανονίσει την οφειλή του τότε αίρεται η εντολή απενεργοποίησης και επιτρέπεται η αλλαγή παρόχου.

american public power association znytbxrOv 4 unsplash

Στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο της Ε.Ε. ο ΥΠΕΝ, Θ. Σκυλακάκης

Μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ανάπτυξη του τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και προώθηση του «πράσινου» υδρογόνου. Αυτά θα είναι τα κύρια ζητήματα τα οποία θα τεθούν στο πλαίσιο του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ΕΕ με επίκεντρο τις προκλήσεις για την επίτευξη μιας ολοκληρωμένης και ψηφιοποιημένης εσωτερικής αγοράς ενέργειας, εξετάζοντας παράλληλα τις διασυνδέσεις, τη διαχείριση της ενεργειακής ζήτησης και την αποθήκευση ενέργειας.
Στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο τριήμερο (10-12 Ιουλίου 2023) θα παραστεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, η υφυπουργός Ενέργειας κ. Αλεξάνδρα Σδούκου και ο Γενικός Γραμματέας Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων κ. Πέτρος Βαρελίδης καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΕΝ.

Διαφήμιση