Αρχική Ειδήσεις ΥΠΕΝ:ΑΠΕ, ηλεκτρικά δίκτυα και ψηφιοποίηση-Προτεραιότητα σε ευάλωτους και συνεπείς

ΥΠΕΝ:ΑΠΕ, ηλεκτρικά δίκτυα και ψηφιοποίηση-Προτεραιότητα σε ευάλωτους και συνεπείς

Το “στίγμα” της πολιτικής που θα ακολουθήσει από το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έδωσε ο Θ.Σκυλακάκης, στο πλαίσιο της συζήτησης των  προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, εστιάζοντας στην ταχύτητα της προώθησης των ΑΠΕ, των ηλεκτρικών δικτύων και της ψηφιοποίησης, αλλά και στην αποτελεσματικότητα στα προγράμματα εξοικονόμησης, με προτεραιότητα σε ευάλωτους και συνεπείς καταναλωτές. 

0
Σκυλακακης
Διαφήμιση

Ο ΥΠΕΝ, Θ.Σκυλακάκης παρουσίασε τους 5 άξονες-οδηγούς της ενεργειακής πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, εστιάζοντας:

  1. Στη μέγιστη διαφάνεια στη διαμόρφωση των τιμών ενέργειας. Όπως ανέφερε, «η πολυπλοκότητα της αγοράς, κρύβει κινδύνους. Όπως τον ανεπαρκή ανταγωνισμό και τις αποτυχημένες ενεργειακές επενδύσεις. Για παράδειγμα, η μεγάλη αύξηση των ρύπων , καθιστά μη ανταγωνιστική τη χρήση λιγνίτη και επιβαρύνει καταναλωτή». «Επομένως χρειαζόμαστε ισχυρές ανεξάρτητες αρχές και αποτελεσματική διακυβέρνηση όπου είναι μέτοχος το κράτος», πρόσθεσε.
  2. Στην αποτελεσματική χρήση των ευρωπαϊκών πόρων που διαθέτει η χώρα, κάνοντας ειδική αναφορά στην σωστή αξιοποίηση και σχεδιασμό των προγραμμάτων Εξοικονόμησης ενέργειας
  3. Στην ανάγκη για ταχεία υλοποίηση της πολιτικής. «Να μη χαθεί ούτε μια μέρα σε γραφειοκρατικές διαδικασίας ή λόγω έλλειψης προσωπικού. Οι διαγωνισμοί να τελειώνουν, οι διαβουλεύσεις να είναι αποτελεσματικές και ταχύτατες», τόνισε χαρακτηριστικά.
  4. Στην χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας και νέων εργαλείων, που θα αξιοποιηθούν για την αποτροπή της αυθαίρετης δόμησης
  5. Τέλος, στην στήριξη των κοινωνικά ευάλωτων και συνεπών καταναλωτών. Ο κ. Υπουργός προανήγγειλε μεταξύ άλλων, πρόσθετα κίνητρα για εξοικονόμηση, βελτιστοποίηση του κοινωνικού τιμολογίου και ειδικά τιμολόγια για πολύτεκνες οικογένειες. Ταυτόχρονα, σημείωσε πως οι πόροι που αντλούνται θα ανακατευθύνονται προς τους συνεπείς καταναλωτές.

american public power association znytbxrOv 4 unsplash

Σε συνέχεια των παραπάνω, ο κ. Σκυλακάκης παρουσίασε τις μεταρρυθμίσεις που δρομολογεί το ΥΠΕΝ. Μεταξύ αυτών ξεχώρισε:

  • Την επιτάχυνση διείσδυσης των ΑΠΕ, η οποία όπως ανέφερε, απεικονίζεται στους αναθεωρημένους στόχους τους ΕΣΕΚ, αλλά και στα αναγκαία έργα στο δίκτυο, στη χρήση νέων εργαλείων, όπως διμερή συμβόλαια. Ειδική αναφορά έκανε και στο πλαίσιο και τον σχεδιασμό για τα υπεράκτια αιολικά.
  • Την ολοκλήρωση των διασυνδέσεων, όπου μεταξύ αυτών δρομολογούνται σε ΒΑ Αιγαίο κ Δωδεκάνησα. Ξεχώρισε τις διασυνδέσεις στην Ευρώπη, που όπως είπε, θα εξασφαλίσουν φθηνή ενέργεια, καθιστώντας της χώρα κόμβο μεταφοράς.
  • Στα 795 εκατ. ευρώ που διατίθενται μέσω του REPowerEU για μετάβαση, αλλά και τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
  • Στην επιτάχυνση της ψηφιακής μετάβασης στα δίκτυα, με ιεράρχηση στους έξυπνους μετρητές
  • Στην πολιτική για τα «πράσινα κ έξυπνα νησιά», με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών, άνω του 1,5 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, ο Υπουργός δεν παρέλειψε να σταθεί στην πολιτική στήριξης των καταναλωτών που ακολουθήθηκε το προηγούμενο διάστημα, όπου αναφερόμενος στην μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, σχολίασε ότι, «οι επιδοτήσεις δε θα υπάρχουν για πάντα».

 

 

Διαφήμιση