Αρχική Ελλάδα Ρόδος: Όλα νόμιμα και υψηλοί μισθοί στο beach bar

Ρόδος: Όλα νόμιμα και υψηλοί μισθοί στο beach bar

Όλα νόμιμα στο beach bar της Ρόδου που βρέθηκε στο στόχαστρο εξαιτίας βίντεο -που όπως καταγγέλλεται δημοσιοποίησε ανταγωνιστής -με τον σερβιτόρο να διασχίζει τη θάλασσα και να βρέχεται σχεδόν μέχρι τους ώμους για να σερβίρει τους πελάτες. Ικανοποιημένος δήλωσε ο σερβιτόρος και για τις συνθήκες εργασίας και για τον υψηλό μισθό του.

0
Σερβιτορος ροδος διπλή
Διαφήμιση

Νηνεμία, και…όλα καλά ένα 24ωρο μετά τον σάλο και τις οργισμένες αντιδράσεις σε κυβερνητικό επίπεδο αλλά και στα social media, που προκάλεσε το βίντεο με τον σερβιτόρο του beach bar στη Ρόδο  να  διασχίζει τη θάλασσα για να σερβίρει τους λουόμενους πελάτες.

Σύνταξη: ecozen.gr

Από το απόγευμα του Σαββάτου  1/7 η υπόθεση  είχε  λάβει μεγάλες διαστάσεις με τον ίδιο τον σερβιτόρο να υποστηρίζει ότι δεν έχει πρόβλημα που βρέχεται στη θάλασσα για να κάνει τη δουλειά του, καθώς ανταμείβεται ικανοποιητικά και έχει λάβει φιλοδωρήματα έως και 200 ευρώ από πελάτες που έχει σερβίρει!

Σερβιτορος ροδος διπλή

Το πρωί της Κυριακής 2/7 ο  ιδιοκτήτης του beach bar μιλώντας στο OPEN  υποστήριξε ότι επί σειρά ετών πολλοί εργαζόμενοι ενδιαφέρονται να εργαστούν στην επιχείρησή του  και ότι το βίντεο το “ανέβασε” ανταγωνιστής του για να του δημιουργήσει πρόβλημα.

«Είμαι επιχειρηματίας 27 χρόνια ποτέ δεν είχα καταγγελία όλοι ζητούν να έρθουν να δουλέψουν στα μαγαζιά μου. Είναι δυνατόν να κάνει κάτι τέτοιο με το ζόρι ο εργαζόμενος; 5 χρόνια είναι εργαζόμενός μου. Είναι ένα μεμονωμένο γεγονός και το έκανε αυτό για να πάρει τα τυχερά του. Το παιδί αυτό παίρνει 3.000 ευρώ τον μήνα και αν ο πελάτης τού έταξε γερό πουρμπουάρ, μπήκε για να το πάρει. Η στολή αυτή είναι αδιάβροχη αλλά γνωρίζω ότι το βίντεο το δημοσίευσε ψεύτικο προφίλ ανταγωνιστή που ήθελα να μου κάνει κακό και να στιγματιστεί η επιχείρησή μου», ήταν η απάντηση του ιδιοκτήτη του beach bar στο OPEN.

Και κατέληξε «ήρθαν 10 επιθεωρητές και τα βρήκαν όλα νόμιμα. Όσο για τα τραπεζάκια, μπαίνουν και βγαίνουν, δεν είναι κατάχρηση. Ρώτησαν οι επιθεωρητές τους εργαζόμενους αν τους αναγκάζω να μπαίνουν στη θάλασσα και εκείνοι τούς είπαν πως το κάνουν για καλύτερο πουρμπουάρ. Δεν θέλω να κάνω άλλη δήλωση αλλά και ο εργαζόμενός μου τα ίδια θα σας πει».

Παρ όλα αυτά η υπόθεση θα φτάσει μέχρι τον  Εισαγγελέα στον οποίο  θα καταθέσουν ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, Αθανάσιος Σταμούλης  μαζί με τον πρόεδρο του ΕΚΡ (Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρόδου),  Παναγιώτη Εγγλέζο . 

floating server 0

Όπως έγινε γνωστό, θα καταθέσουν το υλικό που έχουν στη διάθεσή τους και αφορά το βίντεο με τον σερβιτόρο να μεταφέρει φαγητό σε πλατφόρμα που έχει στηθεί σε παραλία λίγο έξω από την πόλη της Ρόδου.
Το γεγονός αυτό προκάλεσε την παρέμβαση του υπουργού Εργασίας Άδωνη Γεωργιάδη και του υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη για το αν οι θαλάσσιες κατασκευές έγιναν νόμιμα.

Πάντως, σύμφωνα με την ΕΡΤ Ν. Αιγαίου, κατά τη διάρκεια ελέγχου που έκανε το τοπικό κλιμάκιο του ΣΕΠΕ στην επιχείρηση όπου εργάζεται ο σερβιτόρος, δεν βρέθηκε κάτι παράνομο. Από την πλευρά του ο σερβιτόρος που εικονίζεται στο βίντεο απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του κλιμακίου, είπε πως δεν έχει κανένα πρόβλημα με αυτού του είδους το σερβίρισμα που του αποφέρει φιλοδώρημα το οποίο φθάνει ακόμη και τα 200 ευρώ.

Άδωνις Γεωργιάδης: Πρέπει να διασφαλίζουμε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας 

Ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο OPEN, και το Mega το πρωί της Κυριακής ανέφερε πως «αμέσως ζήτησα άμεσο έλεγχο από επιθεώρηση. Στείλαμε κλιμάκιο που πήγε σε δύο ώρες και δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις. Αυτό που βλέπετε δεν υπάρχει κείμενη διάταξη που να το απαγορεύει». Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει ήδη συγκληθεί σύσκεψη στο υπουργείο. «Άλλωστε ετοιμάζουμε νομοσχέδιο άμεσα και θέλω να δω πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Το συγκεκριμένο περιστατικό φαίνεται πως είχε την αίτια του ίδιου του εργαζόμενου». «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Θέλω να έχουμε τουρισμό, όλα υπό τον όρο του πλήρους σεβασμού των δικαιωμάτων των εργαζομένων», τόνισε στο τέλος.

«Οι εργαζόμενοι δεν είναι δούλοι, είναι άνθρωποι με σεβαστά δικαιώματα»

Μιλώντας το Σάββατο 1/7 στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ο  υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι «το περιστατικό είναι αηδιαστικό. Μόλις το είδα, έστειλα κλιμάκιο επιθεωρητών», επισημαίνοντας πως η δουλεία έχει τελειώσει.

Άδωνις Γεωργιάδης«Να καταλάβουμε όλοι πως η εποχή της δουλείας έχει τελειώσει για την ανθρωπότητα. Οι εργαζόμενοι δεν είναι δούλοι, είναι άνθρωποι με σεβαστά δικαιώματα. Και εδώ είμαστε για να διασφαλίζουμε τα δικαιώματά τους. Και όποιος επιχειρηματίας το ξεχνάει, θα υποστεί τις συνέπειες του νόμου» είπε χαρακτηριστικά.

Σάλο και στα social media προκάλεσαν Ρόδος και σερβιτόρος

Χρήστης στο Trip Advisor αναφέρει ότι «οι συνθήκες εργασίας ειδικά για τους σερβιτόρους είναι απαγορευτικές.

sxolia 491x600

Ας πάνε τα αφεντικά να κάνουν θαλάσσιο σέρβις Ελληνική σεζόν στα μεγαλεία σου». «Εκμεταλλεύεστε την ανάγκη των εργαζομένων. Ντροπή» επισημαίνουν άλλοι και κάποιοι υπογραμμίζουν ότι «είναι το χειρότερο περιβάλλον. Δεν είναι σκλάβοι οι εργαζόμενοι, ζούμε στο 2023».

Εργασιακός μεσαίωνας

Σημειώνεται ότι με αφορμή  τα γεγονότα που ζει η Ρόδος ανάμεσα στους επικριτές είναι και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επισιτισμού – Τουρισμού, Γιώργος Χότζογλου, ο οποίος μιλώντας στο enikos.gr  είπε πως «είναι απάνθρωπο» και τόνισε χαρακτηριστικά: «Δηλαδή πρέπει να φοράμε στολή δύτη για να σερβίρουμε;».

«Πρόκειται για εργασιακό μεσαίωνα και ακόμη και αν γνώριζε τη συγκεκριμένη πρακτική ο εργαζόμενος όταν πήγε να πιάσει δουλειά και να προσληφθεί, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνει καθεστώς, ούτε και είναι φυσιολογικό όλο αυτό» υποστήριξε ο κ. Χότζογλου.

Διαφήμιση