Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Metro:Μπήκε στην “πρίζα” το πρώτο διμερές συμβόλαιο (PPA) στο λιανεμπόριο τροφίμων

Metro:Μπήκε στην “πρίζα” το πρώτο διμερές συμβόλαιο (PPA) στο λιανεμπόριο τροφίμων

Tο πρώτο μεγάλο PPA στο λιανεμπόριο τροφίμων είναι γεγονός, με τον Αριστοτέλη Παντελιάδη της Metro ΑΕΒΕ να το πετυχαίνει εξασφαλίζοντας από ΑΠΕ, χαμηλότερη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος για τις ανάγκες των σούπερ μάρκετ του ομίλου.
0
Αιολικά Πάρκα
Διαφήμιση
Σύμφωνα με πληροφορίες, «κλείδωσε» η συμφωνία της Metro ΑΕΒΕ με αιολικό πάρκο στο Δίστομο Βοιωτίας για διμερές δεκαετές συμβόλαιο αγοράς ενέργειας ύψους 13,2MW ενώ προχωρημένες είναι οι συζητήσεις και για εξαγορά φωτοβολταϊκού πάρκου, επίσης στη Βοιωτία.
Σημειώνεται ότι το αιολικό πάρκο της συμφωνίας, προς το παρόν, δεν έχει συνδεθεί με το δίκτυο και δεν ανήκει σε κάποιον από τους μεγάλους παίκτες της αγοράς αλλά οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές.
Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που ο Αριστοτέλης Παντελιάδης είχε κάνει γνωστές τις προθέσεις του για να προχωρήσει σε διμερή συμβόλαια, με στόχο, πέρα από την κάλυψη των αναγκών του ομίλου κατά 100% από πράσινη ενέργεια, την εξάλειψη του ρίσκου. Όπως είχε πει:«Το να δεσμευθείς με δεκαετή τιμή σε ένα διμερές συμβόλαιο, είναι μια απόφαση που ενέχει ένα ρίσκο. Δεν ξέρουμε πώς θα διαμορφωθούν ο τιμές ενέργειας και τα διμερή συμβόλαια, αποτελούν μια μακροχρόνια δέσμευση, τη στιγμή που δεν ξέρουμε αν τόσο μακροπρόθεσμα οι τιμές κινηθούν πτωτικά και αποδειχθούν ακριβά. Αντίθετα, αν αγοράσεις το έργο ΑΠΕ τότε το παραπάνω κόστος ενέργειας που θα καταβάλεις για το διμερές συμβόλαιο αν οι τιμές πέσουν, θα είναι έσοδο για τη δική σου εταιρεία παραγωγής ΑΠΕ».
Η Metro Energy λοιπόν είναι η νέα εταιρεία που ίδρυσαν ο Αριστοτέλης και ο Στέφανος Παντελιάδης και δραστηριοποιείται στον χώρο της ενέργειας.
panteliadis metro 1280x853
Στους σκοπούς της εταιρείας περιλαμβάνεται η παραγωγή και διάθεση ηλεκτρικού ρεύματος και ενέργειας από μονάδες φυσικού αερίου, αεροστροβιλικές μονάδες πετρελαίου, λιγνιτικές μονάδες, από μετατροπή αιολικής και ηλιακής ενέργειας, από σταθμούς συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας, από σταθμούς εσωτερικής καύσης, από υδροηλεκτρικούς σταθμούς και από φωτοβολταϊκά συστήματα.
Επιπλέον στους σκοπούς της εταιρείας εντάσσονται και οι υπηρεσίες διανομής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, οι υπηρεσίες κατασκευής μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και το χονδρικό εμπόριο μετρητών παροχής ή παραγωγής αερίων, υγρών ή ηλεκτρικής ενέργειας.
Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της νέας εταιρείας είναι ο Αριστοτέλης Παντελιάδης και μέλη του διοικητικού συμβουλίου τα στελέχη του ομίλου Metro, Μανώλης Καρυδάκης και  Σταύρος Αναγνωστάτος.
Η εταιρεία, κυρίως θα ασχολείται με τις ανάγκες του ομίλου αλλά σχεδιάζονται και συνέργειες ενώ δεν αποκλείεται η δραστηριοποίησή της στην αγορά ενέργειας.
Σήμερα, πλέον, έχει επενδύσεις ύψους 20 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση 97 φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος 25MW,  που θα ολοκληρωθούν έως το τέλος του έτους και σχεδόν το 35% των ενεργειακών απαιτήσεων του ομίλου θα καλύπτεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Οι επενδύσεις έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, στο δανειακό σκέλος του, όπου εξασφαλίζεται σε μια περίοδο υψηλών επιτοκίων, χρηματοδότηση με χαμηλότερο κόστος.
Σημειώνεται ότι οι ετήσιες ανάγκες των σούπερ μάρκετ του ομίλου μαζί με τις αποθήκες ανέρχονται σε 120.000 MWh και το ενεργειακό κόστος του 2022 ήταν 26 εκατ. ευρώ (μετά την αφαίρεση των επιδοτήσεων).
Διαφήμιση