Αρχική Special Topics Κρόνος:Βροχή από 1.000 τόνους διαμάντια ετησίως!

Κρόνος:Βροχή από 1.000 τόνους διαμάντια ετησίως!

Ο πλανήτης Κρόνος και το φαινόμενο με τη βροχή από διαμάντια πάνω από αυτόν είναι μοναδικό!

0
Δίας, Κρόνος
Διαφήμιση
Πρόκειται για ένα μοναδικό φαινόμενο, που δύσκολα μπορεί να το συλλάβει ο ανθρώπινος νους, καθώς λόγω των ακραίων χημικών αντιδράσεων και των θυελλωδών ατμοσφαιρικών πιέσεων που δέχεται ο Κρόνος, υπάρχουν περιοδικές βροχές διαμαντιών.

Όταν υπάρχουν κεραυνοί στην ατμόσφαιρα, μετατρέπουν το μεθάνιο σε σωματίδια άνθρακα, τα οποία συμπυκνώνονται και πέφτουν ως μάζες γραφίτη. Με το χρόνο και υπό εξωφρενικές πιέσεις, αυτές οι μάζες μεταμορφώνονται σε διαμάντια και αποτελούν αυτό που ονομάζουν οι επιστήμονες «χαλάζι από διαμάντια».

Τα μεγαλύτερα διαμάντια που μπορούν να σχηματιστούν από αυτή τη διεργασία φτάνουν σε διάμετρο το ένα εκατοστό. Υπολογίζεται μάλιστα πως ο πλανήτης Κρόνος δέχεται βροχή από διαμάντια περίπου 1.000 τόνων κάθε χρόνο.

διαμαντια κρονος

Η απευθείας παρατήρηση στην ατμόσφαιρα του Κρόνου δεν είναι εφικτή με τα μέσα που διαθέτουμε σήμερα, ωστόσο οι επιστήμονες κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα μέσω χημικών αναλύσεων και εξειδικευμένων προσομοιώσεων για να επιβεβαιώσουν τις θεωρίες τους.

Έλαβαν υπόψη τη θερμοκρασία, την πίεση και τη συμπεριφορά του άνθρακα σε διάφορες φάσεις στο εσωτερικό του πλανήτη και διαπίστωσαν πως τα διαμάντια ξεκινούν το ταξίδι τους σε υψόμετρο 6.000 χιλιομέτρων. Καθώς όμως βυθίζονται στην ατμόσφαιρα, η αδιανόητη πίεση και οι τεράστιες θερμοκρασίες κάνουν την τελική μοίρα τους άγνωστη. Οι επιστήμονες θεωρούν πως τελικά διαλύονται σε τεράστιες θάλασσες υγρού άνθρακα.

Παρόμοιες βροχές διαμαντιών έχουν βρεθεί επίσης στο Δία, στον Ουρανό και στον Ποσειδώνα. Το 2017, οι επιστήμονες προσπάθησαν να αναπαράγουν το φαινόμενο και στη Γη, σε εργαστηριακό φυσικά περιβάλλον. Χτυπώντας το πλαστικό με ωστικά κύματα και ισχυρά λέιζερ, είδαν τη μεταμόρφωση των ατόμων του άνθρακα σε μικροσκοπικές δομές διαμαντιών, επιβεβαιώνοντας έτσι την ύπαρξη του ακραίου φαινομένου στους άλλους πλανήτες. Και ενώ τα διαμάντια του εργαστηρίου ήταν μικροσκοπικά, αυτά που πέφτουν στον Ουρανό και στον Ποσειδώνα φτάνουν τα εκατομμύρια καράτια.

Μάλιστα οι επιστήμονες εικάζουν ότι στα μεγαλύτερα βάθη του Δία και του Κρόνου, όπου η πίεση είναι 500 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από εκείνη πάνω στη Γη και η θερμοκρασία ξεπερνά τους 8.000 βαθμούς Κελσίου, δεν αποκλείεται να υπάρχει ένας τεράστιος ωκεανός υγρών διαμαντιών, καθώς τα στερεά διαμάντια θα έχουν πια λιώσει.

γκραφιτι

Διαφήμιση