Αρχική Special Topics Κρόνος: Διαφορά ηλικίας με τους δακτύλιους του πλανήτη

Κρόνος: Διαφορά ηλικίας με τους δακτύλιους του πλανήτη

0
kronos6
Διαφήμιση

Νεότεροι από τον ίδιο τους τον πλανήτη αποδεικνύεται πως είναι οι επτά συνολικά δακτύλιοί του Κρόνου, που αποτελούνται από αμέτρητα κομμάτια πάγου, ανατρέποντας τα μέχρι τώρα δεδομένα γύρω από τον τρόπο και τον χρόνο σχηματισμού του.

Το στρώμα σκόνης στους δακτυλίους ήταν εκείνο που «πρόδωσε» την ηλικία τόσο του ίδιου του Κρόνου όσο και των δακτυλιών του. Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Advances οι δακτύλιοι του Κρόνου είναι πολύ νεότεροι σε ηλικία από τον ίδιο τον πλανήτη. Μάλιστα, ο επικεφαλής της έρευνας, φυσικός Σάσα Κέμπφ του Πανεπιστημίου του Κολοράντο Μπόλντερ, επισημαίνει ότι η ηλικία των δακτυλίων του Κρόνου προσδιορίζεται σε όχι περισσότερο από 400 εκατομμύρια χρόνια, ενώ ο ίδιος ο Κρόνος έχει ηλικία περίπου 4,5 δισεκατομμύρια έτη. Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα μελετώντας το στρώμα σκόνης στους δακτυλίους.

Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 13 ετών, από το 2004 ως το 2017, η ομάδα χρησιμοποίησε ένα όργανο που ονομάζεται Cosmic Dust Analyzer στο διαστημικό σκάφος Cassini της NASA για να αναλύσει κόκκους σκόνης που πετούσαν γύρω από τον Κρόνο.

Συνέλεξαν μόλις 163 κόκκους που είχαν προέλθει πέρα από τη στενή γειτονιά του πλανήτη. Με βάση τους υπολογισμούς τους για το υλικό αυτό, οι δακτύλιοι του Κρόνου πιθανότατα συγκεντρώνουν σκόνη μόνο για μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια.

κρον1

Πότε και γιατί σχηματίστηκαν οι δακτύλιοι;

Ο Κρόνος έχει επτά δακτύλιους που αποτελούνται από αμέτρητα κομμάτια πάγου. Για το μεγαλύτερο μέρος του 20ου αιώνα, οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι οι δακτύλιοι σχηματίστηκαν την ίδια εποχή με τον Κρόνο. Το Cassini έδωσε την ευκαιρία να προσδιοριστεί η ηλικία των δακτυλίων του Κρόνου.

Τα διαστημικό σκάφος έφτασε για πρώτη φορά στον Κρόνο το 2004 και συνέλεξε δεδομένα μέχρι τη συντριβή του το 2017.

Οι επιστήμονες έχουν σχεδιάσει και κατασκευάσει ένα πολύ πιο εξελιγμένο αναλυτή σκόνης για την επερχόμενη αποστολή της NASA «Europa Clipper» που έχει προγραμματιστεί να εκτοξευθεί το 2024.

Σε προηγούμενη μελέτη, οι επιστήμονες της NASA ανέφεραν ότι οι δακτύλιοι διαβρώνονται και θα μπορούσαν να εξαφανιστούν εντελώς σε άλλα 100 εκατομμύρια χρόνια. Ωστόσο, παραμένει ερώτημα το πώς οι δακτύλιοι σχηματίστηκαν εξ αρχής.

Ορισμένοι επιστήμονες για παράδειγμα έχουν διατυπώσει την άποψη ότι οι δακτύλιοι του Κρόνου μπορεί να σχηματίστηκαν όταν η βαρύτητα του πλανήτη διέλυσε ένα από τα φεγγάρια του.

Διαφήμιση