Αρχική Special Topics Κλέων : Θερμική κάμερα έδειξε 74 °C στο Ηρώδειο και 70°C στο Σύνταγμα (Βίντεο)

Κλέων : Θερμική κάμερα έδειξε 74 °C στο Ηρώδειο και 70°C στο Σύνταγμα (Βίντεο)

Ο «Κλέων» έχει εγκατασταθεί για τα καλά στην Ελλάδα, με το θερμόμετρο να δείχνει χθες έως και 44 βαθμούς Κελσίου ενώ θερμική κάμερα κατέγραψε 70 °C  στα φυλάκια των τσολιάδων στο Σύνταγμα! Το πρωτοφανές για τα ελληνικά χρονικά φαινόμενο θα επιμείνει με μικρά σκαμπανεβάσματα μέχρι και τα τέλη Ιουλίου!

 

0
Τσολίαδες καύσωνας 2023
Διαφήμιση

 

Ο καύσωνας Κλέων έχει φέρει σε πρωταγωνιστικό ρόλο τους μετεωρολόγους οι οποίοι στην Ελλάδα καταγράφουν συνθήκες που οι νεότεροι επιστήμονες έχουν μελετήσει μόνο σε βιβλία!

Σύνταξη: ecozen.gr

Για ακόμα μια ημέρα σήμερα ο καύσωνας «Κλέων» αναμένεται να δείξει τη δύναμή του ανεβάζοντας τον υδράργυρο πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου στο μεγαλύτερο μέρος  της χώρας.

Τσολιάδες 2
Οι Εύζωνοι κάθιδροι στο καθήκον, ίσως την πιο θερμή ημέρα της ζωής τους μέχρι σήμερα! (14/7/2023)

Την ίδια στιγμή, σοκ προκαλούν τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Up Stories σε συνεργασία με τη μονάδα METEO του εθνικού αστεροσκοπείου Αθηνών και την τεχνολογική υποστήριξη του Drone House, καθώς καταγράφηκαν 77 βαθμοί Κελσίου στο Ηρώδειο και 70 βαθμοί Κελσίου στα φυλάκια των τσολιάδων στο Σύνταγμα!

Ο Κλέων, το Up Stories  και το  METEO

Από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα της θερμικής κάμερας που  «πέταξε» μέσω του Up Stories  πάνω από την πρωτεύουσα εξαιτίας του φαινομένου Κλέων, ήταν ο ….καυτός αναβάτης δικύκλου στην Πλατεία Ομονοίας το όχημα του οποίου να παρουσίασε θερμοκρασία 104 βαθμών Κελσίου!

Η μέση θερμοκρασία οδοστρώματος που παρέμεινε στους 60° κατά μέσο όρο για σχεδόν 8 ώρες κατά την διάρκεια της ημέρας, ενώ τα φυλάκια των τσολιάδων στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα στις 19:00 το απόγευμα της Παρασκευής 14/7 κατέγραψαν θερμοκρασία 70 βαθμών Κελσίου.  Χαρακτηριστική ήταν και η δίψα για πράσινο και συντριβάνια που παρουσιάζει η πόλη των Αθηνών καθώς όπου υπήρχαν δέντρα, συντριβάνια και πισίνες πέριξ τους δημιουργούνταν μικροκλίμα 15 βαθμών κελσίου χαμηλότερο από την μέση θερμοκρασία της πόλης.

Τι είναι το φαινόμενο hot  dry  windy  που έχει ταλαιπωρεί τη χώρα

Σε ρυθμούς πολύ υψηλών θερμοκρασιών κινείται εδώ και 4 μέρες η χώρα λόγω του καύσωνα “Κλέων” με το θερμόμετρο να έχει χτυπήσει «κόκκινο» φτάνοντας τους 42, 43 αλλά και 44 βαθμούς Κελσίου σε κάποιες περιοχές λόγω του καύσωνα. Σύμφωνα με δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr οι μέγιστες θερμοκρασίες χθες κυμάνθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας σε πολλές περιοχές τους 40 βαθμούς. Ογδόντα επτά μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν μέγιστες άνω των 40 βαθμών, εκ των οποίων οι 14 κατέγραψαν μέγιστες άνω των 42 βαθμών Κελσίου.

Θοδωρής Γιάνναρος μετεο
Θεόδωρος Γιάνναρος. ειδικός ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μέλος της ομάδας του meteo.gr

Όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εντεταλμένος ερευνητής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ) και μέλος της μονάδας ΜΕΤΕΟ/Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Θοδωρής Γιάνναρος, από χθες αλλά και σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται στην κορύφωση αυτού του κύματος καύσωνα. Αυτό που ανησυχεί μάλιστα είναι ο τύπος καιρού που επικρατεί ο οποίος σύμφωνα με τον κ. Γιάνναρο είναι «το hot dry windy». «Ουσιαστικά έχουμε τον συνδυασμό θερμού – ξηρού καιρού μαζί με τον άνεμο. Δεν επιμένω πάρα πολύ στον άνεμο γιατί θυμηθείτε ότι το 2021 είχαμε τις μεγάλες φωτιές με ασθενείς ανέμους. Δεν είναι απαραίτητο δηλαδή να έχουμε άνεμο. Ωστόσο όταν έχουμε και τον άνεμο είναι ακόμη πιο επιβαρυμένο το πυρομετεωρολογικό περιβάλλον», επισημαίνει ο κ. Γιάνναρος και προσθέτει ότι αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να αποφύγουμε οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόκληση πυρκαγιάς. «Δραστηριότητες τέτοιες είναι το να κάνουμε κάποιο μπάρμπεκιου έξω, το να κάνουμε εργασίες με μέσα όπως είναι κάποιος τροχός, δεν συζητάμε καν το να κάψουμε κλαδιά σε οικόπεδα ή χόρτα και φυσικά προσοχή όσοι καπνίζουμε, δεν πετάμε το τσιγάρο έξω», υπογραμμίζει ο κ. Γιάνναρος.

Πού καταγράφηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες

Σύμφωνα με τον κ. Γιάνναρο, οι υψηλότερες θερμοκρασίες καταγράφονται παραδοσιακά στους λεγόμενους κλειστούς κάμπους και πεδιάδες, όπως είναι ο κάμπος της Θεσσαλίας. «Θα έβαζα ενδεχομένως και τον κάμπο του Αξιούστη Θεσσαλονίκη, στη νότια Κρήτη επίσης, στο νομό Ηρακλείου αναμένουμε ιδιαίτερα μέγιστες θερμοκρασίες. Από την Κυριακή περιμένουμε την ενίσχυση του ανέμου, ο οποίος θα έρθει να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες», σημειώνει.

Πυρκαγια κινδυνοσ μετεο

Αυτό που ανησυχεί ωστόσο είναι η διάρκεια αυτού του καύσωνα καθώς αν και θα πέσει η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλές τιμές, στους 37 και στους 38 βαθμούς Κελσίου. «Δεν θα μένουμε στα 40αρια αλλά θα είμαστε 37, 38 και όλο αυτό επιβαρύνει και την υγεία των ανθρώπων αλλά και το περιβάλλον για τις δασικές πυρκαγιές. Η υποχώρηση της θερμοκρασίας που θα έχουμε θα είναι 2-3 βαθμούς, δηλαδή οι περιοχές στα ανατολικά ηπειρωτικά θα φτάσουν με μέγιστες πάνω από 37 βαθμούς, 38 και 39. Δεν θεωρούμε ότι είναι στα επίπεδα του καύσωνα αλλά έρχονται από μία περίοδο 2-3 ημερών με 40αρια. Θα συνεχίσουμε να είμαστε μετά σε 38 και 39. Όλο αυτό επιβαρύνει και τον ανθρώπινο οργανισμό και τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες», τονίζει.

Αναφορικά με το πώς θα εξελιχθεί το καλοκαίρι σε επίπεδο θερμοκρασιών ο κ. Γιάνναρος επισημαίνει ότι λαμβάνοντας υπόψιν μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προγνώσεις, οι οποίες χαρακτηρίζονται από μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας ακόμη και με πολλή επιφύλαξη, φαίνεται ότι οι θερμές γενικά συνθήκες θα παραμείνουν. «Φαίνεται ότι γενικά πάμε μέχρι το τέλος Ιουλίου με υψηλές θερμοκρασίες για το φυσιολογικό της εποχής», εξηγεί.

καύσωνας Σάββατο

Σύμφωνα με τον κ. Γιάνναρο έχουμε ήδη ένα θερμότερο κλίμα με παρατεταμένους καύσωνες που γίνονται όλο και πιο συχνοί. «Είμαστε ήδη σε ένα θερμότερο κλίμα και είναι πολύ σημαντικό να το καταλάβουμε αυτό. Επεισόδια καύσωνα όπως τον συγκεκριμένο δεν μπορούμε να τα συνδέουμε απευθείας και μόνο με την κλιματική αλλαγή. Αυτό που δεν έχουμε και αρχίζει να φαίνεται πλέον -και το 2021 φάνηκε με τους 2 δεκαήμερους σχεδόν καύσωνες– είναι ότι αυτοί οι καύσωνες εμφανίζονται ολοένα και πιο συχνά, μπορούμε να έχουμε και 2 και 3 τέτοια μεγάλα επεισόδια. Μπορούμε να έχουμε επεισόδια τα οποία φτάνουν οι μέγιστες τιμές θερμοκρασίας πολύ υψηλότερες, απ’ ό,τι θα έφταναν χωρίς την κλιματική αλλαγή και φυσικά με μεγάλη διάρκεια. Δεν είναι μόνον ο καύσωνας. Μπορεί να έχουμε τώρα τον καύσωνα και η θερμοκρασία να φτάσει 44 ωστόσο μετά που θα πέσει στους 38 και 39 αυτό δεν φέρνει ανακούφιση, ούτε για τον άνθρωπο ούτε φυσικά για το περιβάλλον», υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γιάνναρος.

Πηγές: Up Stories, Meteo.gr, ΑΠΕ

Διαφήμιση