Αρχική Special Topics COCO MAT ATHENS BC: Κλείνει το ξενοδοχείο που κρύβει τη θέα στην...

COCO MAT ATHENS BC: Κλείνει το ξενοδοχείο που κρύβει τη θέα στην Ακρόπολη

Στην παύση της λειτουργίας του ξενοδοχείου «COCO MAT ATHENS BC» προχωρά άμεσα η Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Αττικής, με  εντολή του υπουργείου Τουρισμού. Αντίστροφη μέτρηση για την κατεδάφιση των δυο τελευταίων ορόφων του ξενοδοχείου που έχουν κριθεί παράνομοι.

0
coco mat athens!!!!!!!!!!!!!!!
Διαφήμιση

Το ξενοδοχείο «COCO MAT ATHENS BC» που έγινε γνωστό ως το ξενοδοχείο που κρύβει τη θέα στην Ακρόπολη, οδηγείται σε παύση λειτουργίας μετά την απόφαση του υπουργείου Τουρισμού για μερική ανάκληση της οικοδομικής άδειας του ξενοδοχείου -έπειτα από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σύνταξη: ecozen.gr

COCMAT ACROPOLIS 2

Ταυτόχρονα εξακολουθεί να ισχύει η απόφαση για άμεση κατεδάφιση των δυο τελευταίων ορόφων του ξενοδοχείου «COCO MAT ATHENS BC» ιδιοκτησίας των αδερφών Μιχάλη και Πωλ Ευμορφίδη.  Ο τελευταίος συμμετείχε στις εθνικές εκλογές ως επικεφαλής του κόμματος ΕΥ. Μάλιστα στην ιστοσελίδα του ξενοδοχείο τους οι ιδιοκτήτες αναφέρουν που όπως αναφέρουν στην ιστοσελίδα τους, πως η θέα στην Ακρόπολη αποτελεί το …κερασάκι στην τούρτα!

Άμεση παρέμβαση του υπουργείου Τουρισμού

Πιο αναλυτικά, όπως ανακοινώθηκε αργά την Τετάρτη 12/7, κατόπιν ενημέρωσης του υπουργείου Τουρισμού και συγκεκριμένα της αρμόδιας υπηρεσίας ελέγχου τουριστικών καταλυμάτων Αττικής (Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Αττικής) από τον Πάρεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, σχετικά με το υπ. αριθ. 15/2023 πρακτικό του Τριμελούς Συμβουλίου Συμμόρφωσης, η υπηρεσία  θα προχωρήσει άμεσα στις κατά νόμο ενέργειες παύσης λειτουργίας του ξενοδοχείου «COCO MAT ATHENS BC», λόγω μερικής ανακλήσεως της οικοδομικής άδειας (σκέψη 8 του ανωτέρω πρακτικού του ΣτΕ).

COCOMAT ΘΕΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ
Η θέα από το δωμάτιο στον παράνομο όροφο που έχει δοθεί εντολή να κατεδαφιστεί.

Σημειώνεται ότι στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Τουρισμού αφήνει αιχμές για τη στάση του Δήμου Αθηναίων σημειώνοντας για την εν λόγω υπόθεση το υπουργείο Τουρισμού είχε και στο παρελθόν δράσει εγκαίρως, διερευνώντας με σχετικό έγγραφο προς την ΥΔΟΜ δήμου Αθηναίων, εάν είχε γίνει ανάκληση της οικοδομικής άδειας του εν λόγω καταλύματος ως απόρροιας συμμόρφωσης του με αριθμ. 11/2022 πρακτικού συνεδρίασης του ΣτΕ, αλλά ουδέποτε έλαβε απάντηση.

Επιπροσθέτως,  με το από 21/4/2023  έγγραφό της, η αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Αττικής απέστειλε προς το ξενοδοχείο κλήση σε παροχή εξηγήσεων προκειμένου να διερευνήσει τους λόγους για τους οποίους δεν είχε επέλθει μεταβολή των στοιχείων γνωστοποίησης του τουριστικού καταλύματος στο πληροφοριακό σύστημα notify business κατόπιν της μεταβολής στην υπ. αριθμ 15/2017 άδεια δόμησης του, και δόθηκαν οι σχετικές εξηγήσεις σχετικά με τη λειτουργία του.

Η απόφαση του ΣτΕ

Η νέα απόφαση εκδόθηκε από το ΣτΕ, το οποίο επανέρχεται στην υπόθεση καθώς διαπιστώνει καθυστερήσεις στην εκτέλεση της αρχικής απόφασης και απευθύνεται στον δήμο Αθηναίων και στο υπουργείο Τουρισμού, καλώντας τους να πράξουν τα εξής:

Ο πρώτος να μεριμνήσει για την άμεση κατεδάφιση των δυο τελευταίων ορόφων του ξενοδοχείου στην οδό Φαλήρου 5 που κρίθηκαν παράνομοι εντός συγκεκριμένου διαστήματος (η εκπόνηση των αναγκαίων μελετών κατεδάφισης θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εντός τριών μηνών). Στο πλαίσιο αυτό, το Ανώτατο Δικαστήριο ορίζει και εντεταλμένο δικαστή πάρεδρο του ΣτΕ, ο οποίος θα παρακολουθεί τη διαδικασία της συμμόρφωσης.

Το δεύτερο καλείται να προχωρήσει στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας έως ότου υπάρξει πλήρης συμμόρφωση της επιχείρησης με τις δικαστικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με πηγές της Μπλε Κέδρος, η προσφυγή ετοιμάζεται από το νομικό τμήμα της εταιρείας και είναι θέμα χρόνου να υποβληθεί προς εξέταση. Κάτι που κατά πιθανότητα θα γίνει μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Οι ίδιες πηγές εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξες, επισημαίνοντας πως η εταιρεία πέτυχε ήδη και αναστολή της καταβολής των δυο προστίμων ύψους περίπου 6 εκατ. ευρώ που είχαν επιβληθεί μέχρι την εκδίκαση της κύριας υπόθεσης στο τέλος του τρέχοντος έτους. Υπενθυμίζεται πως η Πολεοδομία Αθηνών επέβαλε στην Μπλέ Κέδρος δυο πρόστιμα για την ξενοδοχειακή μονάδα στη οδό Φαλήρου 5 στην περιοχή Μακρυγιάννη στην Ακρόπολη.

Το πρώτο ύψους 4,7 εκατ. ευρώ αφορά στην ανέγερση των τελευταίων ορόφων του ξενοδοχείου στην οδό Φαλήρου 5 και το δεύτερο ύψους 2,3 εκατ. ευρώ για τη διατήρησή τους. Το τελευταίο, μάλιστα, προβλέπεται να επανεπιβάλλεται για κάθε έτος που δεν θα κατεδαφίζονται οι παράνομες κατασκευές.

Τι προηγήθηκε 

Το 2015 η  επιχείρηση Μπλέ Κέδρος των αδελφών Ευμορφίδη, ιδιοκτήτρια των ξενοδοχείων Coco-mat, εντοπίζει και αγοράζει το οικόπεδο στην περιοχή Μακρυγιάννη, με σκοπό να δημιουργήσει μια υπερπολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα.

ΠΩΛ ΕΥΜΟΡΦΙΔΗΣ
Ο Πωλ Ευμορφίδης ένας εκ των ιδιοκτητών του ξενοδοχείου που είχε κατέλθει στις εκλογές με το το κόμμα ΕΥ

Σχεδόν αμέσως καταθέτει αίτηση στην Πολεοδομία Αθηνών για την έκδοση άδειας ανέγερσης ξενοδοχείου ύψους 33 μέτρων, με βάση τον τότε ισχύοντα οικοδομικό κανονισμό (ΝΟΚ). Ένα χρόνο αργότερα (2016) εκδίδεται η άδεια για την ανέγερση νέου δεκαώροφου κτιρίου – ξενοδοχείου και αρχίζουν οι κατασκευαστικές εργασίες.

Η πρώτη προσφυγή

Τον Μάιο του 2017 και ενώ το έργο βρίσκεται στα μπετά (στον 3ο όροφο) οι εργασίες σταματάνε, μετά από προσφυγή κατοίκου της περιοχής κατά του έργου και την έκδοση προσωρινής διαταγής από το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Αθηνών. Το τελευταίο αναστέλλει κάθε οικοδομική δραστηριότητα μέχρι να κριθεί το θέμα. Ένα χρόνο μετά (2018), το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Αθηνών απορρίπτει την προσφυγή και δίνει το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση του έργου.

Είχε προηγηθεί, έναν χρόνο νωρίτερα, και το Συμβούλιο Πολεοδομικών θεμάτων της Περιφέρειας Αττικής που είχε ομοίως κρίνει νόμιμο και σύμφωνο με τον ΝΟΚ το ύψος του κτιρίου.

Το 2019 και ενώ έχει ολοκληρωθεί η ανέγερση του κτηρίου και το ξενοδοχείο είναι έτοιμο να λειτουργήσει, κάτοικοι της διπλανής πολυκατοικίας φέρνουν με διαδικασίες εξπρές το θέμα στην Ολομέλεια του ΣτΕ, μαζί με ακόμη μια τουριστική επένδυση που δρομολογούσε άλλη εταιρεία, στην οδό Μισαραλιώτου στην ίδια περιοχή.

Συγκεκριμένα, μέσω της κίνησης πολιτών «Ακρόπολη-Μακρυγιάννη SOS» αλλά και η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) άσκησαν ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας (με την με αρ. κατ. 943/2019) αίτηση ακύρωσης κατά όλων των αδειών του κτιρίου (αρχικής και αναθεώρησης, καθώς και των αντίστοιχων εγκρίσεων δόμησης).

Λίγους μήνες μετά, η Ολομέλεια του ΣτΕ ακύρωσε την αναθεώρηση της αρχικής άδειας του κτηρίου που είχε αιτηθεί η εταιρεία (η αναθεώρηση αφορούσαν αλλαγές αλλαγών στις όψεις και εσωτερικές διαρρυθμίσεις) απέρριψε όμως ως εκπρόθεσμη και δεν εξέτασε την αίτηση των κατοίκων κατά της αρχικής άδειας δόμησης του 2017. Στο μεταξύ, το ξενοδοχείο ήδη από τον Μάιο 2019 υποδέχεται επισκέπτες.

Η προστασία της Ακρόπολης

Τον Ιούλιο του 2020,  το υπουργείο Πολιτισμού αποφασίζει την μείωση του ύψους του κτιρίου για λόγους προστασίας της Ακρόπολης. Μια απόφαση που φαίνεται να αποτελεί τη «θρυαλλίδα» για τις εξελίξεις που ακολούθησαν.

 

Το 2021, οι κάτοικοι της περιοχής καταθέτουν αίτηση για τη συμμόρφωση της διοίκησης με την απόφαση ΣτΕ του 2019 που συζητήθηκε στο αρμόδιο Συμβούλιο Συμμόρφωσης του δικαστηρίου στις 23 Μαΐου 2022. Στη συνέχεια, ζήτησαν από την ΥΔΟΜ του Δήμου Αθηναίων να ανακαλέσει την άδεια και την έγκριση δόμησης.

Η εντολή στον δήμο Αθηναίων για κατεδάφιση…

Τον Μάρτιο του 2022, 6 χρόνια μετά την έκδοση της άδειας οικοδομής του ξενοδοχείου, εκδίδεται Προεδρικό Διάταγμα που επιτρέπει νέες άδειες μόνο μέχρι τα 21 μέτρα στην περιοχή. Στα τέλη Νοεμβρίου του 2022, έρχεται το Τριμελές Συμβούλιο Συμμόρφωσης του ΣτΕ να ανατρέψει τα πάντα… Μετά από προσφυγή των ίδιων κατοίκων, κρίνει ότι αν και η Ολομέλεια δεν ακύρωσε την αρχική άδεια οικοδομής του κτιρίου, ο δήμος Αθηναίων που την εξέδωσε, οφείλει να την ανακαλέσει και του δίνει προθεσμία τριών μηνών για να προχωρήσει στην κατεδάφιση των δύο τελευταίων ορόφων και του δώματος του ξενοδοχείου.

Το Συμβούλιο καλεί μάλιστα την Πολεοδομία να δρα κατασταλτικά και να ανακαλεί άδειες κτιρίων, ανεξαρτήτως του χρόνου που παρήλθε από τη χορήγησή της και ασχέτως προς την εν τω μεταξύ δημιουργηθείσα πραγματική κατάσταση, εάν το ΚΑΣ και συνακόλουθα ο υπουργός Πολιτισμού κρίνουν ότι βλάπτεται το μνημείο της Ακρόπολης.

Στις αρχές Δεκεμβρίου και σε συνέχεια της απόφασης της Επιτροπής Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας, η Πολεοδομία Αθηνών επέβαλλε δυο βαριά πρόστιμα στην εταιρεία: ένα ύψους 4,7 εκατ. ευρώ για την ανέγερση των τελευταίων ορόφων του ξενοδοχείου και ένα δεύτερο ύψους 2,3 εκατ. ευρώ για τη διατήρησή τους. Το τελευταίο, μάλιστα, προβλέπεται να επανεπιβάλλεται για κάθε έτος που δεν θα κατεδαφίζονται οι παράνομες κατασκευές.

Η θέα στην Ακρόπολη “το κερασάκι στην τούρτα” λέει  το ξενοδοχείο

Την ίδια στιγμή στην ιστοσελίδα του ξενοδοχείου διαβάζουμε ότι το Coco-mat Athens BC είναι ένα design υπερπολυτελές ξενοδοχείο, το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας, λίγα μέτρα μακριά από την Ακρόπολη και κοντά σε πολλά αξιοθέατα της πόλης. Τα κομψά διακοσμημένα δωμάτια και οι σουίτες προσφέρουν χαλαρωτικό ύπνο στα καλύτερα συστήματα ύπνου της Coco-mat, της πιο διάσημης εταιρείας στην κατασκευή προϊόντων ύπνου. Από την ταράτσα μπορείτε να απολαύσετε την πανοραμική θέα ολόκληρης της Αθήνας, που θα σας κόψει την ανάσα και είναι το κερασάκι στην τούρτα σε ένα μέρος που θα νιώσετε σαν το σπίτι σας από την πρώτη κιόλας στιγμή.

Εκεί που ξυπνάτε αναζωογονημένοι, έχοντας απολαύσει ένα ξεκούραστο βραδινό ύπνο. Εκεί που δε βλέπετε την ώρα να επιστρέψετε μετά από μια γεμάτη μέρα εξερευνήσεων ή επαγγελματικών συναντήσεων. Είτε ταξιδεύετε για επαγγελματικούς σκοπούς είτε αναζητάτε το καλύτερο ξενοδοχείο στην Ακρόπολη, το COCO-MAT Athens BC είναι αυτό που ψάχνετε.

Ειδικά ως προς το Acropolis View Room αναφέρεται:

“Μια αίσθηση απόλυτης άνεσης σας περιβάλλει μόλις εισέλθετε στο Acropolis Room του COCO-MAT Athens BC, υποσχόμενοι μια ήρεμη και καταπραϋντική διαμονή. Και σαν να μην έφτανε αυτό, καθώς βγαίνετε στο ιδιωτικό σας μπαλκόνι, η εκπληκτική θέα στο κέντρο της πόλης και στην εμβληματική Ακρόπολη θα σας μαγνητίσει σίγουρα την καρδιά! Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κρατήσεις συνεχίζονται κανονικά με τις τιμές για το συγκεκριμένο δωμάτιο να ξεπερνούν και τα 300 ευρώ τη βραδιά.

Διαφήμιση