Αρχική Ελλάδα Αποκαϊδια αφήνουν οι φωτιές σε Ρόδο και Κάρυστο-Κατεστραμμένες περιοχές Natura-Τι δείχνουν οι...

Αποκαϊδια αφήνουν οι φωτιές σε Ρόδο και Κάρυστο-Κατεστραμμένες περιοχές Natura-Τι δείχνουν οι χάρτες

Περισσότερα από 144.000 στρέμματα( το10% του νησιού) κάηκαν μεχρι στιγμής στην Ρόδο και ενώ η φωτιά συνεχίζει να σαρώνει ανεξέλεγκτη, νέο μήνυμα 112 έφτασε στους κατοίκους του Κάλαθου με εντολή να τον εκκενώσουν προς τα Κολύμπια. 9.920 στρ.κάηκαν  εντός της περιοχής του Δικτύου Natura στην Κάρυστο. Συναγερμός σήμανε πριν από λίγο και στη Θήβα. Σύμφωνατην Πυροσβεστική, η φωτιά καίει πάνω από την πόλη, σε αλσύλλιο στην περιοχή Αγία Τριάδα.Στο σημείο επιχειρούν 5 οχήματα με 10 πυροσβέστες.

0
Φωτιά καμμένα Ρόδος 3
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen

Κάηκε ολοσχερώς το 10% της έκτασης του νησιού της Ρόδου, η φωτιά στην οποία μαίνεται ακόμη για 7η ημέρα χωρίς έλεος, αφήνοντας πίσω της κατεστραμμένες περιοχές Natura. Δυστυχώς μεγάλες απώλειες μετράει και η φωτιά στην Κάρυστο της Εύβοιας στην περιοχή Πλατανιστός, που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής 23/7/2023.

ΡΟΔΟς ΧΑΡΤΗς

Τα στοιχεία της εταιρείας ΥΛΗ – Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος, είναι αποκαρδιωτικά , αφού η καμένη έκταση στην πυρκαγιά της Ρόδου, μέχρι σήμερα το πρωί (Δευτέρα 24/7), ήταν 144.030 στρ. τα οποία αντιστοιχούν στο 10% της έκτασης του νησιού της Ρόδου.

Στο Ασκληπειό η πύρινη λαίλαπα στο πέρασμα της από το χωριό προκάλεσε ζημιές σε τουλάχιστον δέκα σπίτια, με μία πρόχειρη εκτίμηση, καθώς η μάχη συνεχίζεται και εκεί λόγω των συνεχώς αναζωπυρώσεων.Στα Λάερμα,χωριό που έχει υποστει πολλές ζημιές διαπιστώνονται συνεχεις αναζωπυρώσεις ενώ κινδύνεψε να καεί κι ένα ακόμη που όμως σώθηκε από τις ρίψεις νερού πτητικών μέσων και πυροσβεστικής.

Φωτιά ρόδος καμμένα δορυφόρος

Οι άνεμοι που πνέουν στο νησί και στην περιοχή της φωτιάς φθάνουν και τα επτά μποφόρ, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για την εξέλιξη της πυρκαγιάς σε όλα τα μέτωπα.

Δίκτυο Natura 

Από τα 144.030  στρέμματα, τα 2.856 βρίσκονται εντός 4 περιοχών του Δικτύου Natura 2000, ενώ άλλα 13.750 στρ, βρίσκονται εντός δύο Καταφυγίων Άγριας Ζωής. Η αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη μέρα ήταν 41.760 στρέμματα. Συνολικά μέχρι το πρωί της Δευτέρας 24/7/2023 έχουν καεί 16.606 στρέμματα προστατευόμενων περιοχών που αντιστοιχεί στο 12% της συνολικής καμένης έκτασης.

 

Προστατευόμενες περιοχές & Συνολική καμένη έκταση Καμένη

έκταση (στρ)

Ποσοστό καμένης έκτασης
Καμένη έκταση εκτός

προστατευόμενων περιοχών

 

127.424

 

88

 

Συνολική Καμένη έκταση

 

144.030

 

100

 

Τα μέτωπα είναι πλέον ανεξέλεγκτα και η τύχη του δάσους, των πολιτών και των υποδομών είναι αβέβαιη. Να προστεθεί πως η περιοχή των Λαέρμων είναι η βασική περιοχή αναπαραγωγής και βιότοπος του είδους ελαφιού  πλατώνι  της Ρόδου (Dama dama).buck with palmate antlers in sunlight

Είναι η περιοχή στην οποία διασώθηκε το είδος όταν το κυνηγούσαν σε όλο το νησί, γλιτώνοντας έστω και μία από τις κατεστραμμένες περιοχές Natura.

Σήμερα, δεν κινδυνεύει, όμως η περιοχή αυτή δεν χάνει την αξία της ως βιότοπος του είδους που είναι το έμβλημα της Ρόδου. Η εικόνα είναι του EFFIS, από όπου έγινε μεταφορά της σε χάρτη της ΑΝΑΒΑΣΗΣ.

ΚΑΡΥΣΤΟς ΧΑΡΤΗς

Αγνοούμενος στη Κάρυστο Εύβοιας

Η καμένη έκταση στην πυρκαγιά του Πλατανιστού της Καρυστίας, μέχρι σήμερα το πρωί (Δευτέρα 24/7), ήταν 9.920 στρ. τα οποία όλα βρίσκονται εντός της περιοχής του Δικτύου Natura GR2420012 «Όρος Όχη, παράκτια ζώνη και νησίδες.Πριν από λίγο η φωτιά μπήκε στο χωριό Πλατανιστός του Δήμου Καρύστου και δυστυχώς τα πρώτα σπίτια τυλίχτηκαν στις φλόγες ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχει ένας αγνοούμενος κτηνοτρόφος  και πολλά νεκρά ζώα.

Προστατευόμενες περιοχές & Συνολική καμένη έκταση Καμένη

έκταση (στρ)

Ποσοστό καμένης έκτασης
Περιοχές Δικτύου Natura 2.856 2
Καταφύγια Άγριας Ζωής K535 & K533  

13.750

 

10

Συνολική καμένη έκταση

προστατευόμενων περιοχών

 

16.606

 

12

Διαφήμιση