Αρχική Special Topics Αμερικανός φωτογράφος: Έγδυσε 1000 άτομα για έργο του στη Φινλανδία

Αμερικανός φωτογράφος: Έγδυσε 1000 άτομα για έργο του στη Φινλανδία

Σχεδόν χίλιοι… γυμνοί άνθρωποι φωτογραφήθηκαν στις παραλίες του Κουόπιο, στην Φινλανδία, από τον φακό του Αμερικανού Σπένσερ Τιούνικ.

0
spenser tioynik fotografos finlandia 1000 gymnoi 252863 393702 type13262
Διαφήμιση

Ο διάσημος Αμερικανός φωτογράφος Σπένσερ Τιούνικ αυτή τη φορά χρειάστηκε 1000 και πλέον εθελοντές για το νέο του έργο με φόντο τους δρόμους και τις παραλίες του Κουόπιο, στην κεντρική Φινλανδία.

«Σήμερα, η χώρα των χιλίων λιμνών μετατράπηκε σε χώρα των χιλίων γυμνών», είπε ο  Αμερικανός φωτογράφος  που είναι διάσημος επειδή συγκεντρώνει τεράστια πλήθη και τα φωτογραφίζει χωρίς περιβολή.

Οι συμμετέχοντες, καθοδηγούμενοι από μεγάφωνα, πόζαραν στους ανθοστολισμένους δρόμους και στη συνέχεια στην παραλία και μέσα στη λίμνη.

«Ήθελα να τοποθετήσω τα (γυμνά) σώματα στο Κουόπιο και στις λίμνες της βόρειας Φινλανδίας», είπε ο φωτογράφος, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη τους στους εθελοντές που δεν δίστασαν να βγάλουν τα ρούχα τους μέσα στη νύχτα. «Είναι πολύ σπάνιο να δίνεται στο κοινό η δυνατότητα να συμμετέχει στη δημιουργική διαδικασία», σχολίασε ο καλλιτέχνης.

Τον περασμένο Νοέμβριο, σχεδόν 2.500 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν, γυμνοί, σε μια γνωστή παραλία του Σίδνεϊ, στο πλαίσιο ενός άλλου έργου του καλλιτέχνη ο οποίος ήθελε να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τον καρκίνο του δέρματος. Η εκδήλωση, με τίτλο «Γδυθείτε για τον καρκίνο του δέρματος», οργανώθηκε σε συνεργασία με έναν σύλλογο που προτρέπει τους Αυστραλούς να επισκέπτονται τακτικά δερματολόγο.

Για πρώτη φορά στην ιστορία, η παραλία μετατράπηκε σε παραλία γυμνιστών για μια ημέρα, προκειμένου να πραγματοποιηθεί το τελευταίο φωτογραφικό πρότζεκτ του Spencer Tunick.

Το πλήθος συγκεντρώθηκε για να συμμετάσχει στην καμπάνια του Αμερικανού φωτογράφου για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τον καρκίνο του δέρματος. Η φωτογράφιση συνέπεσε με την Εθνική Εβδομάδα Δράσης για τον Καρκίνο του Δέρματος, ως υπενθύμιση για τους ανθρώπους να εξετάζονται για τον καρκίνο του δέρματος.

Αυστραλία γυμνή φωτογράφηση σε παραλία

“Έχουμε την ευκαιρία να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες για τους ελέγχους του δέρματος και είναι τιμή μου… να έρθω εδώ, να κάνω την τέχνη μου και απλώς να γιορτάσω το σώμα και την προστασία”,  είχε δηλώσει ο Tunick στην παραλία του Σίδνεϊ, σύμφωνα με το Reuters.

e95f7683 spencer tunick sydney opera house
Ο Σπένσερ Τιούνικ είναι γνωστός για τις γυμνές φωτογραφίσεις του σε όλον τον κόσμο. Κατάφερε να «γδύσει» 5.000 ανθρώπους έξω από την Όπερα του Σίδνεï το 2010 και 18.000 (το ρεκόρ του μέχρι σήμερα) στο Ζόκαλο, την κεντρική πλατεία της πόλης του Μεξικού, το 2007.   Μεταξύ των συμμετεχόντων στη φωτογράφηση στην όπερα του Σίδνεï ήταν  παίκτες του ράγκμπι λιγκ, γιατροί, δάσκαλοι και μια γυναίκα έγκυος σε δίδυμα.

Οι συμμετέχοντες έφτασαν τις πρώτες πρωινές ώρες, ενθουσιασμένοι που συμμετείχαν στην εκδήλωση. “Είναι απλώς μια θεαματική ευκαιρία, νομίζω, να γίνεις μέρος ενός έργου τέχνης που γράφει ιστορία”, δήλωσε ένας συμμετέχων. “Είμαι από την Εσθονία και όταν είδα αυτή τη βάση Spencer Tunick είπα: “Ουάου, θέλω να είμαι εδώ””, πρόσθεσε ένας άλλος.

Διαφήμιση